Alman Ekonomisi Hız Kesti, Büyüme Oranı Yüzde 0,4′te Kaldı

Alman Ekonomisi Hız Kesti, Büyüme Oranı Yüzde 0,4′te Kaldı

Almanya’da ekonomik büyüme 2013 yılının son çeyreğinde yükselmeye başlamasına rağmen, geçen yılın genel görünümü analistleri memnun etmedi.

Almanya’da ekonomik büyüme 2013 yılının son çeyreğinde yükselmeye başlamasına rağmen, geçen yılın genel görünümü analistleri memnun etmedi. Ekonomistler Almanya’nın ihracat görünümünün, bu yıl yaşanacak iyileşmeyle birlikte daha güçlü bir ivme yakalamasını bekliyor.

Son açıklanan verilere göre 2012 yılında yüzde 0,7 oranında büyüyen Alman ekonomisi, 2013 yılında yüzde 0,4 ile yetinmek zorunda kaldı. 2013 yılının tamamına ait rakamlara göre, Almanya’nın gayrısafi yurtiçi hasılasının (GSYH) son 3 aylık dönemde yüzde 0,25 yükseldiği dikkat çekti. Ancak kesin büyüme miktarı, Federal İstatistik Dairesi’nin şubat ortasında dördüncü çeyrek verilerini açıklamasıyla netlik kazanacak.

Analistler, Alman ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 2 büyümesini beklerken, 2015 yılı için de yüzde 1,9 oranında büyüme olmasını öngörüyor.

Avrupa’nın en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya’nın yüzde 3,3 büyüdüğü 2011 yılını takiben, yaşadığı bu düzenli gerilemenin başlıca etkeni ise Euro Bölgesi’ndeki kriz gibi görünüyor.

Federal İstatistik Dairesi Başkanı Roderich Egeler de bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında benzeri yönde bir yaklaşım sergileyerek, “Görünen o ki Euro Bölgesi’ndeki kriz, Alman ekonomisini de frenledi.” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Almanya’daki yüksek istihdam oranının, tüketici harcamalarını destekleyeceğini belirten ekonomistler, Euro Bölgesi’nin kalanı için daha kötümser bir beklenti içinde olduklarını ifade ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.