Alman Ekonomisi Gelecek Yıl Yüzde 1 Büyüyecek

Alman Ekonomisi Gelecek Yıl Yüzde 1 Büyüyecek

Almanya’nın ekonomik gelişmesini incelemekle görevli Bilirkişi Kurulu (SVR), Federal Hükümet’in piyasanın seyrine güven duyarak daha az müdahalede bulunmasını istedi. Kurul, gelecek yıl Alman ekonomisinin sadece yüzde 1 oranında büyüyeceği...

Almanya’nın ekonomik gelişmesini incelemekle görevli Bilirkişi Kurulu (SVR), Federal Hükümet’in piyasanın seyrine güven duyarak daha az müdahalede bulunmasını istedi. Kurul, gelecek yıl Alman ekonomisinin sadece yüzde 1 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu. Federal Hükümet ise ekonomik büyümenin yavaşlamasına sebep olduğu yönündeki eleştirileri geri çevirdi.

Beş ekonomi profesöründen oluşan Bilirkişi Kurulu (SVR), ‘Piyasanın Seyrine Daha Fazla Güven’ başlığını taşıyan 2014/15 yıllık raporunu Federal Hükümet’e sundu. Bu yıl için ekonomik büyümenin beklendiği gibi yüzde 1,9 değil, sadece yüzde 1,2 oranında kalacağını aktaran uzmanlar, gelecek yıla ait büyüme tahminlerini yüzde 1 olarak açıkladı.

Federal Hükümet, gelecek yıl için yüzde 1,3’lük büyüme beklediklerini bildirmişti. SVR Başkanı Prof. Christoph Schmidt, uluslararası anlaşmazlıklar, Euro Bölgesi’nde hayal kırıklığına uğratan gelişmeler ve diğer faktörlerden dolayı Alman ekonomisinin hız kestiğini belirtti.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümetinin henüz ekonomi adına iyimserlik duyulacak bir ortam oluşturmadığını vurgulayan Schmidt, özellikle hükümetin erken emeklilik ve asgari ücret konusundaki icraatlarını eleştirdi. Schmidt, günümüzdeki gelişmelerin gelecekte reformun kaçınılmaz olduğunun göstergesi olduğunu savundu.

Erken emeklilik konusunda demografik gelişimin yeterli derecede dikkate alınmadığını dile getiren kurul başkanı, Almanya’nın randımanı muhafaza etmesi gerektiğinin altını çizdi. Başbakan Angela Merkel ise hükümetin erken emeklilik ve asgari ücret alanındaki adımlarına yönelik eleştirileri reddetti.

Asgari ücretin gelecek yıl yürürlüğe gireceğine dikkat çeken Merkel, “Henüz yürürlükte olmayan bir karar nasıl oluyor da ekonomik yavaşlamaya sebebiyet veriyor.” ifadesini kullandı. Merkel ayrıca, hükümet olarak piyasanın seyrine güven duyduklarını vurgulayarak, rapordaki eleştirileri dikkate alacaklarını belirtti.

Bilirkişi Kurulu üyelerinden Prof. Peter Bofinger, ortak raporun aksine hükümetin piyasa seyrine daha fazla müdahil olması gerektiğini savundu. Kamusal alanda yatırım yapmak için şartların çok elverişli olduğuna dikkat çeken Bofinger, hükümetin ‘siyah sıfır’ hedefinin peşinde koşmak yerine daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Bofinger, aksi takdirde Euro Bölgesi’ndeki krizin daha da derinleşebileceğini dile getirdi. SVR, ülkenin ekonomik gelişmesini değerlendirmesi ve hükümete danışmanlık yapması için 1963 yılında kuruldu. ‘Beş bilge’ olarak da adlandırılan bu kurul, Alman ekonomisini değerlendirerek geleceğe yönelik tahmin ve önerilerde bulunuyor.

SVR, her yıl sonbaharda Federal Hükümet için rapor hazırlayarak sunuyor. Kurulun üyeleri ise Cumhurbaşkanı tarafından eyalet hükümetlerinin tavsiye ettiği adaylar arasından seçiliyor. Schmidt’in 2013 yılından bu yana başkanlığını yürüttüğü kurulda Bofinger, Prof. Isabel Schnabel, Prof. Lars P. Feld ve Prof. Volker Wieland hükümete danışmanlık yapıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.