Alman Devlet Televizyonları 650 Milyon Euro’yu Fuzuli Harcamış

Alman Devlet Televizyonları 650 Milyon Euro’yu Fuzuli Harcamış

Almanya'da evlet televizyonlarının finanse edilmesi için toplanan GEZ vergilerinin harcanmasında israf edildiği öğrenildi.

Almanya'da evlet televizyonlarının finanse edilmesi için toplanan GEZ vergilerinin harcanmasında israf edildiği öğrenildi. Vergi Ödeyenler Birliği’nin araştırmasına göre ARD ve ZDF, yarım milyar Euro’dan fazla parayı fuzuli harcamalara aktarıyor. GEZ vergisinin tamamen kaldırılmasını ve bu iki kanalın özelleştirilmesini isteyen birlik, tek adil yöntemi olarak bütün kanalların reklam gelirleriyle yayın yapmasında görüyor.

Vergi ödeyenler için lobicilik faaliyeti yürüten Vergi Ödeyenler Birliği, son olarak yayınladığı araştırması ile Alman devlet kanalları ARD ve ZDF’in yarım milyar Euro’dan fazla parayı fuzuli yere harcadıklarını tespit etti. Özellikle personel, proje ve iletişim alanlarında büyük tasarrufların yapılabileceğini ortaya çıkaran araştırma, online alanına ve dijital yayın yapan televizyon kanallarına aktarılan paraların da gereğinden fazla olduğunu gösteriyor.

Birlik,birçok küçük şehir bürolarının ve şehirlere özel medya kurumlarının birleşmesi ile çok sayıda masraftan kurtulabileceğini iddia etti. Liberaller’e yakın duran Friedrich Naumann Vakfı’na ait bir dergide yayınlanan araştırma, 650 milyon Euro değerinde kar yapmak için bir yol haritası sunuyor.

Özellikle GEZ vergisinin nasıl harcanacağı konusunda büyük esnekliklerin olması bu tür fazla harcamalara sebebiyet veriyor. Vergi Ödeyenler Birliği araştırma sonrası zaten tartışmalı olan GEZ vergisinin kurumlar tarafından nasıl harcanacağına dair kesin sınırların tayin edilmesi gerektiğini talep ederken, vatandaştan alınan gelirlerin bu şekilde bol keseden harcanmasının önüne geçilebileceğini altını çiziyor

GEZ VERGİSİNİN TAMAMEN KALDIRILMASI İSTENİYOR

Vergi Ödeyenler Birliği, GEZ vergisinin tamamen kaldırılmasını talep ederken, ARD ve ZDF’in de özelleştirilmesinden yana. Birlik, bütün diğer kanallarda olduğu gibi reklam gelirleri ile yayın hayatına devam etmenin tek adil yöntem olacağını savunuyor.

Yeni GEZ yasası ile içinde birilerinin yaşadığı belirlenen her hane vergi ödemek zorunda. Sene başında hayata geçen yeni yasa ile devlet daireleri dahi zor durumda bırakılmış. İçerisinde televizyon izlenmesi söz konusu olmayan devlet daireleri dahi GEZ vergisi ödemekle karşı karşıya kaldı.

Sadece ARD’nin yıllık bütçesinin 4 milyar Euro’yu aştığı biliniyor. Buna rağmen yeni GEZ vergi düzenlemesi sonrası ARD, ZDF ve Deutschlandradio kurumları 80 milyon Euro bütçe artışı yakaladı. Bir ARD basın sözcüsü bu 80 milyon Euro değerindeki artışın geçtiğimiz yıllarda yaşadıkları sürekli düşüş yaşayan bütçeye faydalı olduğunu belirtiyor.

Bu artan bütçenin hangi yayın organına yönlendirileceğinin özel bir komisyon tarafından tespit edileceğini aktaran basın sözcüsü, “Bu artış ile hiç olmazsa GEZ vergisinin daha da fazla artmasının önüne geçebiliriz.” dedi.

MÜSLÜMANLAR DEVLET KANALLARINDAN ŞİKÂYETÇİ

GEZ miktarı hane başına ayda 17,98 Euro. Almanya’da yaşayan Müslüman nüfusu ise 4 milyonun üzerinde. En az bir milyon Müslüman’ın her ay GEZ vergisi ödediği düşünüldüğü takdirde bu ayda yaklaşık 18 milyon Euro’ya denk geliyor. Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde birçok Müslüman devlet kanallarını İslamiyet hakkında taraflı yayın yapmakla suçluyor ve bunun insanlardan toplanan paralarla yapılıyor olmasına tepki gösteriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.