Alman Basını: Ankara, Berlin'in Elindeki Bilgilerden Çekiniyor Olabilir

Alman Basını: Ankara, Berlin'in Elindeki Bilgilerden Çekiniyor Olabilir

Alman basınında, Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin Türkiye’yi dinlemesine ilişkin yorumlara sayfalarında yer vermeye devam ediyor.Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığına göre; Berliner Zeitung'da çıkan bir yorumda Alman istihbaratını...

Alman basınında, Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin Türkiye’yi dinlemesine ilişkin yorumlara sayfalarında yer vermeye devam ediyor.

Deutsche Welle Türkçe servisinin aktardığına göre; Berliner Zeitung'da çıkan bir yorumda Alman istihbaratını elde etmiş olması muhtemel bilgilerden Ankara'nın çekiniyor olabileceği iddia edildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Türk hükümeti, BND'nin istihbarat faaliyetlerini şantaj potansiyeli olan bilgilerin toplanması olarak yorumlayabilir. Hükümetin temkinli tepkisi, BND'nin elindeki belgelerden çekindiğinin ve Berlin ile büyük bir ihtilaf içinde olmak istemeyişinin bir işareti olarak da yorumlanabilir. Şimdi Ankara'da şu soru sorulacak: BND yolsuzluk skandalı konusunda neler biliyor? Ajanlar, IŞİD militanlarıyla resmi mercilerin olası bağlantısı konusunda ne tür bilgiler edindi? Bu tür iç işlerine dair bilgiler dışarıya sızarsa, iç ve dış siyasette bir depreme yol açar.”

Frankfurter Rundschau ise Amerikan istihbaratının Almanya'yı takip etmesini gayrimeşru görürken, Almanların Türkiye'yi dinlemesine destek verdi:

“Türkiye sadece bir NATO müttefiki değil, içeride otoriter yönetim biçimi, dışarıda ise akılcı olmayan kirli oyunlara sürüklenme tehdidiyle karşı karşıya olan bir ülke. Örneğin, İslam Devleti teröristlerine karşı gevşek tutum veya Ortadoğu'daki İsrail karşıtı yönelim gibi. Almanya'nın, Irak'ın ve Suriye'nin bu komşusu hakkında bazı şeyleri bilmek istemesi anlaşılır bir şey. Bu NSA'nın vatandaşlık haklarını çiğneyerek yürüttüğü kitlesel dinleme faaliyetlerinden çok daha farklı. Ne var ki, istihbarat teşkilatlarının tüm faaliyetlerinin hukuka uygun olduğu garantisini hiç kimse veremez. Bu yüzden etkin kontroller gerekiyor. Şayet parlamentodan bazı bilgiler gizlendiyse, bu bir skandal olur.”

Badische Zeitung ise şu yorumu yaptı:

“Üst düzey silahlanmış durumdaki NATO müttefikinin içine düştüğü istikrarsız durum nedeniyle güvenlik politikaları açısından Türkiye'deki havayı koklamak anlaşılır bir şey. Fakat bunun dış siyasette bazı zararları olur. Federal Hükümet, kendi ortaklarına, ABD'den daha iyi davranmadığı eleştirisi ile muhatap olmak durumunda kalacak.”

Westfälische Nachrichten ise Türkiye'de MİT'e tanınan yetkilerin Alman istihbaratını çok aştığını öne sürdü:

“Türkiye'nin BND'nin casusluk faaliyetlerine yönelik eleştirileri ilk bakışta haklı gibi görünebilir. Fakat Boğaz'da gerçeğin hepsi söylenmiyor. Daha kısa bir süre önce Türk hükümeti gizli servis MİT'i öyle geniş yetkilerle donattı ki, bu teşkilat neredeyse hiçbir devlet denetimine tabi olmaksızın içeride ve dışarıda istihbarat faaliyetlerinde bulunabilecek aşamaya geldi. BND, tüm eleştirilere karşın bunun çok uzağında.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.