Alman Bakan: Nsu Daha Aydınlatılmadı, Yeni Şüpheliler Çıkabilir

Alman Bakan: Nsu Daha Aydınlatılmadı, Yeni Şüpheliler Çıkabilir

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) sekizi Türk 10 kişiyi öldüren NSU terör hücresinin karanlık bağlantılarının daha aydınlatılmadığını ve yeni şüphelilerin çıkabileceğini söyledi. NSU’ya ‘terör hücresi’ denilmesini...

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) sekizi Türk 10 kişiyi öldüren NSU terör hücresinin karanlık bağlantılarının daha aydınlatılmadığını ve yeni şüphelilerin çıkabileceğini söyledi. NSU’ya ‘terör hücresi’ denilmesini eleştiren Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, NSU’nun bir terör ağı olduğunu ve mahkemede görülen davadan daha fazla aydınlatılmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Terör hücresi NSU’nun ortaya çıkmasının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen hala tam olarak aydınlatılamadı. Yeni şüphelilerin ortaya çıkmasının ihtimal dahilin de olduğunu söyleyen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Federal Savcılığın ve Federal Kriminal Dairesi’nin çalışmalarını titizlikle devam ettirdiğini ifade etti. NSU’nun karanlık tarafının aydınlatılması için birçok çalışma yapıldığını söyleyen Bakan de Maiziere, soruşturmayı yürüten kurumların geçmişte aydınlatılamamış faili meçhul cinayetlerde aşırı sağ motif olup olmadığını araştırdıklarını belirtti.

BAKANIN SÖZLERİNE ‘HİKAYE’ TEPKİSİ

Bakanın “Yeni şüpheliler olabilir“ sözü üzerine açıklama yapan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Bu dışarıda aşırı sağcı katillerin dolaştığı anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı. De Maiziere’nin Münih’te görülen NSU davasının olayı aydınlatmak için ne kadar dikkatli çalışıldığını gösterdiğine dair açıklamasını değerlendiren Özdemir, ‘hikaye’ sözüyle tepki gösterdi.

NSU’nun terör hücresi olarak tanımlanmasına karşı çıkan Özdemir, “NSU bir terör ağı ve daha fazla aydınlatılmaya ihtiyaç var” diyerek Münih’te Beate Zschäpe’ye karşı görülen davanın yeterli olmayacağını ifade etti. Cem Özdemir, NSU’nun aydınlatılması için Hessen, Nordrhein- Vestfalya ve Baden- Württemberg eyaletlerinde kurulan araştırma komisyonlarını övdü.

GÜVENLİK KURUMLARININ NSU’YU AYDINLATMA İSTEKLERİ ÇOK ZAYIF

Federal Meclis NSU Araştırma Komisyonu üyeliği yapan Sol Parti milletvekili Petra Pau, güvenlik kurumlarının NSU’yu aydınlatma isteklerinin çok zayıf olduğunu söyledi. Aşırı sağ tehlikenin hala ciddiye alınmadığını ileri süren Pau, devletin ihmalinin devam ettiğini ve bu şekilde bir sonuca ulaşılamayacağını iddia etti. Geçtiğimiz haftalarda Köln’de holiganlar ile aşırı sağ grupların Selefilere karşı işbirliği yaparak protesto etmelerini ‘militarist milliyetçilik ve ırkçılık’ olarak nitelendiren Pau, “Burada din kötü amaçla kullanılıyor.” dedi.

NSU terör hücresi konusunda devletin ihmalinin devam ettiği iddiasına katılmadığını belirten Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, hükümetin NSU skandalından ders çıkardığını ve gelecek hafta koalisyonun güvenlik birimleri arasında işbirliğini düzenleyen yasa tasarısını tartışacaklarını kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.