Alay edenleri başarısıyla utandırdı

Alay edenleri başarısıyla utandırdı

Konya'da 1 yaşındayken geçirdiği çocuk felci nedeniyle yürüyemeyen Emine Aycan, engelli olmasından dolayı eğitim hayatı boyunca hep dışlansa da örnek olabilmek için azimle çalışarak öğretmen olmayı ba

Edinilen bilgiye göre, 46 yaşındaki Emine Aycan, 1 yaşında çocuk felci geçirdikten sonra hiç hareket edemez oldu.

Geçirdiği ameliyatlar sonrası koltuk değnekleriyle güçlükle hareket etmeye başlayan Aycan, ilkokul ve ortaokul öğrenimini Ankara'da yatılı olarak ortopedi özürlülerin bulunduğu okulda tamamladı.

Yatılı okuduğu lisede ise engelli sadece kendisi olduğu için çok zor günler yaşadığını belirten Emine Aycan, öğretmenlerin ve çevresinin çok çalışkan da olsa engelli olduğu için kendisini ciddiye almadığını, aşağılandığını, bu nedenle arkadaşları tarafından da dışlandığını söyledi.

Kimsenin kabullenmediği tek başına kalmış biri olarak yaşama umudunun da zaman zaman kırıldığını ifade eden Aycan, ''Pansiyon yetkilileri okulun düzenini ve disiplinini bozmam halinde okuldan atılacağımı belirten kağıt bile imzalattılar. Bu nedenle yıllarca geç kalmamak için herkesten erken kalkıp zaman farkını önlemeye çalıştım. Yalnızlığımı kitapla gidermeye çalıştım. Aynanın karşısına geçip sürekli kendimi inceledim. Engelli olduğumu önce kendim kabullendim'' dedi.

Zorluklara boyun eğmedi başarıyı yakaladı

İnsanlara örnek olabilmek adına tüm olumsuzluklara rağmen derslerine azimle çalıştığını dile getiren Aycan, yaşadığı olumsuzlukları bir başkasının yaşamaması ve daha fazla kitleye mücadelesini anlatmak için öğretmen olmaya karar verdiğini bildirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünü kazandığında adeta dünyanın en mutlu insanı olduğunu anlatan Aycan, şunları kaydetti:

''Burada da 'senin için zor olacak başka bir bölüme yönel' dediler. Ben 'öğretmen olacağım ve siz göreceksiniz' dedim. Zamanla azmimi gören idareciler ön yargılarından dolayı pişmanlık duydular. Üniversiteyi bitirdikten sonra öğretmenlik heyecanıyla göreve başladığımda ise 'engelli nasıl öğretmenlik yapar, seni gören kendisini damdan atar. Çocuğum olsa sizde eğitim almasını istemem' cümleleri hayatım boyunca canımı yakan en acı cümleler oldu. Ama ben başarımla yine ön yargıları yıkmayı bildim. İnsanların bir atık gibi bakmasının önüne geçtim. İyi bir yaşantım var. Kimseye muhtaç değilim. Huzurum var. Her şey çok istemekle alakalı. Ben de çok istedim ve başardım. Öğrencilerim beni çok seviyor. Engelimi gördüklerinde derslerine daha çok sarılarak azmediyorlar. Beni örnek alarak ideallerini oluşturuyorlar.''

22 yıldır başarıyla öğretmenlik mesleğini yaptığını her 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yetiştirdiği öğrencilerini gördüğünde mutluluğunun ikiye katlandığını vurgulayan Aycan, vücut yapısıyla ilgili başarısız olacağını düşünenlere inat hayata her zaman güler yüzle bakmayı bileceğini söyledi.

Verdiği dilekçeyle zeka geriliği bulunan çocuklara eğitim vermeye başlayan Aycan, son yıllarda devletin engellilere yaptığı düzenlemelerle engelli insanların saygınlığının ve öz güvenlerinin arttığını, hayatta azmettikten sonra kişinin yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını sözlerine ekledi.

Konya İl Milliği Eğitim Müdürü Halil Şahin, Emine Aycan'ın öğretmenlik hayatı boyunca gösterdiği azmin herkese örnek gösterildiğini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.