Alan da, satan da mutsuz

Alan da, satan da mutsuz

Hayatın çok pahalı olduğunu ve geçim sıkıntısının arttığını belirten vatandaşlar, son bir ay içinde mutfak giderlerine fahiş zamların yapıldığını söylüyor. Satıcı ise yüksek fiyatların işlerini olumsu

Hayatın çok pahalı olduğunu ve geçim sıkıntısının arttığını belirten vatandaşlar, son bir ay içinde mutfak giderlerine fahiş zamların yapıldığını söylüyor. Satıcı ise yüksek fiyatların işlerini olumsuz etkilediğini aktarıyor

Mutfak giderleri insanların cebini yakıyor. Her türlü mutfak giderinin pahalanması insanları kara kara düşündürüyor. Zamlanan mutfak giderlerinden dolayı dert yanan vatandaşlar, hayatın çok pahalı olduğunu ve her geçen gün geçim sıkıntısının arttığını belirtiyor. Başta gıda ürünlerine olmak üzere her şeye fahiş zam yapıldığını aktaran vatandaşlar, "12 kilogramlık mutfak tüpünün fiyatı 65 TL. Elektrik ve doğalgaza geçen hafta için yüzde 14'lük zam yapıldı. Yumurtanın koli fiyatı tavuğun fiyatını geçmiş durumda. Tavuğun fiyatı 6 TL iken yumurtanın koli fiyatı 9 TL oldu. Son bir ay içinde sebze ve meyve dışındaki tüm mutfak giderlerine zam yapıldı. Ay sonunu getirebilmek için çok küçük hesaplar yapıyoruz" diyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini belirten satıcalar ise, ülkede küçük esnafın yok olma durumuna geldiğini söylüyor. Esnaf, ürün fiyatlarının pahalı olmasının piyasayı durgunlaştırdığını aktarıyor.

YUMURTA SON BİR AYIN ZAM ŞAMPİYONU

Son bir ayın zam şampiyonun yumurta olduğunu belirten Muhacir Pazarı esnaflarından Sinan Karakoyun, yumurtanın koli fiyatının 7 TL ile 9 TL arasında değiştiğini ve yumurta koli fiyatının tavuktan daha pahalı olduğunu bildirdi. Son bir ay içinde yumurtaya sürekli zam yapıldığını söyleyen Sinan Karakoyun, "Yumurta fiyatları gelecek günlerde daha da yükselecek. Bu mevsim yumurtanın en fazla tüketildiği zamandır. Ama yüksek fiyatlardan dolayı insanlar artık yumurta alamaz oldu. Ben hafta sonları burada en az 150 koli yumurta satarken şimdi 50 koli zor satabiliyorum. Üstelik bizim fiyatlarımız market fiyatlarından daha düşük olmasına rağmen. Haftada en az bir koli yumurta alan daimi müşterilerim vardı, yumurtanın pahalanmasıyla aynı müşterim iki haftada bir koli yumurta alır oldu. Fiyatların bu şekilde yükselmesinden biz de muzdaripiz. Satış yapamaz hale geldik. Ülkemizin ekonomisi iyiye gidiyor deniyor ama yalan. Büyük şirketler ithalat ve ihracatlarını artırıyor. Küçük esnaf ve insanlar ölü durumda" dedi. Yumurta fiyatlarının bu derece yükselmesinin birçok nedeni olduğunu da belirten Karakoyun, "Yumurta fiyatları yazın çok düşüktü üretici yumurta para etmiyor diye tavuğunu kestirdi. Kışa yaklaşmamızla ve okulların açılmasıyla yumurtaya talep arttı. Zaten ülkemiz ürettiği yumurtanın büyük bölümünü dış ülkelere satıyor. Piyasada yumurtanın azalması fiyatları tavan yaptırdı. Bu fiyatlar maalesef daha yükselecektir" diye konuştu.

YÜKSEK FİYATLAR İŞLERİ BALTALIYOR

Süt ve süt ürünleri satan esnaf da yüksek fiyatlar nedeniyle işlerin durgunlaşmasından nasibi almış durumda. Süt ve süt ürünlerine yüzde 20'lere var zam yapıldığını aktaran Sertaç Efe isimli bir müşteri, "Yoğurtun kilosu 5 TL olmuş. Peynir fiyatları ise geçen haftaki fiyatlardan daha pahalı. En ucuz zeytin fiyatı 4 TL'yi bulmuş. Asgari ücret alan çalışanın bu fiyatlarla ailesini geçindirmesi çok zor" ifadelerini kullandı. Süt ve süt ürünleri satan Ahmet Alıcı isimli esnaf ise, satışlar yok denecek kadar az olduğunu söyleyerek gün içinde sinek avladıklarını ifade etti.

ÜLKEDE HAYVANCILIK POLİTİKASI ETKİN YÜRÜTÜLEMİYOR

Satışların durgunluğundan hayıflanan kasapçı esnaflarından Ali Arıcı da, "Ülkemizin hayvancılık politikası etkin yürümüyor. Et fiyatları kaç yıldır yüksek. İnsanlar artık eti gram gram alıyor. Canlı hayvan çok pahalı. Bizim sektörümüzde besici de, satıcı da ve alıca da kazanamıyor. Et fiyatlarının yükselmesini durdurmak için ithal hayvan getirildi. Ama bu da çözüm olmadı çünkü döviz fiyatları çok pahalandı. Ülkemizde etkin bir hayvancılık politikası yürütülmeli. Eskisi gibi satış yapamaz olduk. Kuzu etinin kilo fiyatı 28 TL ile 30 TL arasında değişiyor. Küçük esnaf yok olmak üzere" dedi.

YÜKSEK FİYATLAR BELİMİZİ BÜKÜYOR

Yüksek fiyatlar nedeniyle alışveriş yapamaz duruma geldiklerini ifade eden Hatice Büyükyağcı ise, "Ben 70 yaşındayım mutfak ürünlerinin hepsi çok pahalandı. Artık gönlümüzce bir şeyler alıp yiyemiyoruz. Ben ürünlerin doğal olmamasından da dertliyim. Birçok ürün artık organik değil. Kimyasal maddeler kullanılıyor. Ülkemizde geçim sıkıntısı var. Yöneticiler artık buna bir çözüm bulmalı. İnsanlar alışveriş yapamaz duruma geldiler" şeklinde konuştu.

'BU KIŞ DAHA FAZLA ÜŞÜYECEĞİZ'

Mutfak giderlerine yapılan zamların üstüne kış yaklaşırken elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlar vatandaşı düşündürüyor. Doğalgaza yapılan yüzde 14'lük zammı değerlendiren emekli Abdurrahim Yılmaz isimli bir vatandaş, "Maalesef bu kış daha fazla üşüyeceğiz. Emekliye yapılan yüzde 2 zam çok görülürken, doğalgaza ve elektriğe yüzde 14'lük fahiş zam yapılıyor. Her geçen gün biraz daha zorlanmaya başlıyoruz. Pazarı baştan sona geziyor en ucuz üründen alabileceğimiz en azami şekilde alıyoruz. Emekliler maaşlarıyla kıt kanat geçiniyor. Kışın gelecek yüksek doğalgaz faturaları bizim bu maaşlarla ödememiz çok zor. Bu kış da yüksek faturalardan korunmak için doğalgazı çok az yakacağım" dedi. 

NEYDİ, NE OLDU?
- Yumurta 30’lu koli fiyatı geçen ay 4,50 TL iken şimdi 9 TL.
- Süzme yoğurdun kilo fiyatı iki hafta önce 3,5 TL iken şimdi 5 TL.
- Peynir çeşitleri iki hafta öncesine kadar yüzde 20 daha pahalı.

- İki hafta önce en ucuz zeytin fiyatı 2 TL iken şimdi en ucuz zeytin fiyatı 3,5 TL.

- Kuzu etinin kilosu 28 ile 30 TL arasında satılıyor.

- Elektriğe geçen hafta için yüzde 12.86, doğalgaza ise yüzde 14'lük zam yapıldı.

- 12 kilogramlık mutfak tüpü 65 TL elektriğe ve doğalgaza zam yapıldığı için tüpe de zam yapılacağı bekleniyor

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum