Akşehir’de canlı tarih

Akşehir’de canlı tarih

Atatürkün 9 ay 10 gün süre ile Batı Cephesi Karargahı olarak kullandığı tarihi binada bugün uzun yıllar raflarda duran tarihi belgeler ve eşyalar sergileniyor.

İstiklal Savaşı sırasında Batı Cephesi Karargâhı’na ev sahipliği yapan, bugün ise içerisinde yer alan tarihi belgeler ile Akşehir Batı Karargah Müzesi olarak yeniden düzenlenen bina Akşehir’in en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. Akşehir Batı Karargah Müzesi Müdür Yardımcısı Sevcan Karabıçak, müzenin tarihi hakkında yaptığı açıklamada önemli bilgiler sundu. Karabıçak, tarihi binanın1965 yılına kadar Akşehir Belediye Dairesi olarak kullanıldığını ifade ederek, “Batı Karargah Müzesi binası, 1905 yılında konak olarak yaptırılmış, Kurtuluş Savaşı’ndan önce belediye ve kaymakamlık olarak kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında, Batı Cephesi Karargahı, 18 Kasım 1921 tarihinde Akşehir’e taşınmış, 24 Ağustos 1923 gününe kadar, bina karargâh olarak kullanılmıştır. Atatürk, silah arkadaşları ile birlikte Büyük Taarruz hazırlıkların burada yapmış, taarruz tarihini burada kararlaştırmıştır” dedi.
Karabıçak, bina içerisinde sergilenen eserlerin büyük bir bölümünün Anıtkabir’den getirildiğini ifade ederek,  “Kurtuluş Savaşı’ndan sonra yine belediye olarak kullanılan binada Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın taarruz emrini verdiği oda en önemli bölümlerden birisi. Bunun yanı sıra Garp Cephesi Kumandanı İsmet Paşa’nın Çalışma Odası, Garp Cephesi Erkan-ı Harbiye Reisi Asım Paşa’nın Çalışma Odası o günlerde kullanılan masa, koltuk, halı gibi eşyalarla düzenlenmiştir. Akşehir Belediyesi’nin yeni binasına taşınması üzerine1981 yılında yeniden düzenlendi” diye konuştu.
Karabıçak, binanın üst katında Atatürk, İsmet İnönü ve Asım Gündüz odaları ile birlikte Yaverler için de ayrı bir oda ayrıldığına dikkat çekerek, “Salondaki panolarda Sakarya Savaşı’ndan Büyük Taarruz’a kadar gelen sürelerdeki tarihi olaylar yazı ve fotoğraflarla anlatılmış, krokiler sergilenmiştir. Ayrıca Kurtuluş Savaşı’nda Akşehir’den Milletvekili olan Hacı Bekir (Sümer)e zafer armağanı bir tüfek, bir özel odada karargahta çalışan subaylara ait fotoğraflar yer alıyor” dedi.
Akşehir Belediye Başkanı Dr. Mustafa Baloğlu ise İstiklal Savaşı sırasında Batı Cephesi Karargâhı’na ev sahipliği yapan binanın tarihini ‘9 Ay 10 Gün’ isimli kitapta toplandığını söyledi. Baloğlu, “Akşehir Belediyesi Kültür Yayınları kapsamında basımı gerçekleştirilen ‘ 9 Ay 10 Gün’ isimli kitapta, İstiklal Savaşı sırasında Batı Cephesi Karargâhı’na ev sahipliği yapan ve Akşehir’de yaşanan olaylar kronolojik olarak gün gün anlatılıyor. ‘9 Ay On Gün’ isimli araştırma kitabı, Eğitimci-Yazar Mehmet Koç tarafından kaleme alındı. Kitabın yapım ve tasarım işleri ise Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Birimi tarafından gerçekleştirildi” dedi.
Baloğlu, Akşehir Belediyesi olarak kültür yayınlarına bir yenisini daha eklemenin mutluluğu içerisinde olduklarını ifade ederken, Yeni yayınımız, Milli Mücadele döneminde Batı Cephesi Karargâhı olan Akşehir’de 9 ay 10 gün süresince yaşananları uzun araştırmalar sonucunda ortaya çıkarmış, Araştırmacı-Yazar Mehmet Koç’un bir eseri. Akşehir Belediyesi Kültür Birimimizin desteği ile basılan, Batı Cephesi Karargâhı’nın Akşehir’e taşınmasından başlayıp, Afyon’a, büyük taarruza giden yoldaki 9 ay 10 günlük süreyi anlatan bir kitap. Bu kitap içerisinde Akşehir’den doğan şanlı zafer yolunun, Akşehir Arasta dükkânlarında askere destek sağlamak için yapılan silahların, nenelerimizin, annelerimizin evlerinde diktikleri üniformaların, cephaneleri taşırken çocukları yerine ıslanmasın diye örtü örttükleri silahların ve adeta o istiklal mücadelemizin bir kara kutusudur, bir ölümsüz eseridir” diyerek kitapta önemli bilgilerin yer aldığını söyledi.
Baloğlu, “9 ay 10 gün isimli kitabı Türk Halkı’nın araştırmasına, ilgisine ve beğenisine sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çünkü Akşehir, Milli Mücadelede çok kilit noktada bir yerdir. Bütün Milli Mücadele hazırlıklarının yapıldığı, Büyük Taarruz’un stratejik planlarının çizildiği Mustafa Kemal Atatürk’ün, defalarca gelip burada askerin moralini düzelttiği, toparlanmasını sağladığı bir yerdir Akşehir. Tarihin garip bir cilvesidir ki, Batı Cephesi Karargâhı, Büyük Taarruz’dan önce 9 ay 10 gün gibi bir süre Akşehir’de kalmıştır ve  bu bir bebeğin anne karnında ki oluşum süresidir. Bunu da şöyle ifade edebiliriz 9 ay 10 günlük sürede, Akşehir’den Türkiye Cumhuriyeti’nin doğumu gerçekleşmiştir. Bu Cumhuriyeti’nde tüm kurguları, planları Akşehir’de yapılmıştır. Böyle bir şehrin içinde yaşamak, bu şehrin bir ferdi olmak gerçekten onur verici bir şeydir. Milli Mücadele’ye destek veren yedisinden yetmişine tüm Akşehirlilerin şerefini ve onurunu taşıyoruz. Bu eserimizin ülkemize, tarihimize ve kültürümüze hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.