AKP’nin başörtülü milletvekili adayları

AKP’nin başörtülü milletvekili adayları

AKP, MHP ve BDP’nin bu dönemde başörtülü adaylar göstereceği ve CHP’nin de bu konuda bir sürpriz yapabileceği iddia edildi.

"Yeni dönemde başörtülü-türbanlı milletvekilleriyle tanışmaya hazır mıyız?" diye soran Radikal'den Ömer Şahin, AKP, MHP ve BDP'nin başörtülü aday gösterebileceğini, 'Yeni' CHP'nin de her an böyle bir sürpriz yapabileceğini yazdı. 

İşte kulislerde konuşulan isimler: Ayşe Böhürler, Prof. Dr. Ümit Meriç, Lale Ersoy, Sema Kırcı, Özlem Topal, ‘âkil insanlar’ listesinden Fatma Benli ve Sibel Eraslan.

Şahin, 14 yıl önce Türkiye’nin ilk başörtülü milletvekili olması beklenen FP’li Merve Kavakçı’nın başındaki örtü yüzünden Meclis'ten çıkarıldığı gibi ardından vatandaşlıktan da çıkarıldığını ve  Türkiye'den uzaklaştığını, aynı dönemde MHP’li Nesrin Ünal'ın ise başını açarak milletvekilliğini sürdürdüğünü hatırlattı.
 
Artık avukatların mahkemeye başörtülü girebildiği ve bazı kamu dairelerinde de başörtülü çalışılabilindiği bilgisini paylaşan Şahin, "Köprünün altından çok sular aktı. ‘Normalleşme’ adımı olarak yeni dönemde Meclis’te başörtülü milletvekilleri göreceğiz. Yasal engel yok, psikolojik korku eşiği de aşıldı." dedi.
 
"Belki de eksik olan parça başörtülü milletvekiliydi. ‘Normalleşme’ adımının bir gereği olarak bu dönemde o eksiklik de giderilecek. Muhtemeldir ki AK Parti ile beraber MHP ve BDP, hatta CHP listelerinde başörtülü adayları göreceğiz." diyen Şahin, AKP'nin aday adaylarının hazır olduğunu ifade ederek kulislerde konuşulduğunu ifade ettiği isimleri köşesine taşıdı. Buna göre, işte kulislerde konuşulan isimler: Ayşe Böhürler, Prof. Dr. Ümit Meriç, Lale Ersoy, Sema Kırcı, Özlem Topal, ‘âkil insanlar’ listesinden Fatma Benli ve Sibel Eraslan.
 
Ömer Şahin'in yazısının ilgili bölümü: Önümüzdeki seçimlerde başörtülülerin Meclis’e gireceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, yürürlükteki yasalarda buna engel durum olmadığını söylemişti. Anayasa ve içtüzük değişiklikleri ile zaten kamuda bile kılık-kıyafet özgürlüğü dolayısıyla başörtüsünün yasal güvenceye alınması düşünülüyor. Psikolojik korku eşiği de aşıldı. Bu konuda geniş bir toplumsal mutabakat ve talebin olduğu söylenebilir. Nasıl ki önceki seçimlerde başörtülü aday göstermek ‘risk’ ise bu seçimde göstermemek ‘problem’ olarak görülecek. Tartışma, başörtülü vekilin ‘olup olmayacağından’ çok, ‘kimler olur’a kaydı bile.
 
MYK'DA 6 BAŞÖRTÜLÜ KADIN VAR
 
AK Parti, MHP ve BDP’nin bu dönemde başörtülü adaylar göstereceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. ‘Yeni’ CHP gösterirse de şaşırtıcı olmaz. Nerden baksanız toplumun önemli bir kesimi başörtülülerden oluşuyor. Güçlü oy tabanı var. AK Parti’de isimler şimdiden konuşulmaya başlandı bile. AK Parti’de kabarık bir liste olsa da belirli isimler üzerinde yoğunlaşma yaşanıyor. İyi eğitimin yanı sıra siyaset deneyimi olan isimlerin şansı daha yüksek görülüyor. AK Parti MKYK’da 6 başörtülü kadın bulunuyor. Bu isimlerden Lale Ersoy, Sema Kırcı ve Necla Hattapoğlu uzun zamandır parti yönetiminde. Başbakan Erdoğan’ın güvenini kazanan bu isimler bir adım önde. Son MKYK seçiminde en yüksek oyu alarak ilk kez MKYK’ya giren Hasibe Özlem Çepni’nin de Konya’dan aday gösterilebileceği konuşuluyor. AK Parti Kadın Kolları yönetiminden Selva Çam, Betül Keskin ile İstanbul Kadın Kolları Başkanı Özlem Topal da şansı yüksek görülen diğer isimler. Başörtüsü yasağına karşı giriştiği hukuk mücadelesiyle bilinen ve geçen yıl İnsan Hakları Kurul üyeliğine atanan Avukat Fatma Benli’nin milletvekilliğine banko gözüyle bakılıyor. Benli, ‘âkil insanlar’ listesine de girmişti. Yine ‘âkil insan’ listesinde yer alan gazeteci-yazar Sibel Eraslan ile yıllarca AK Parti’de başörtülü denince akla ilk gelen kişi olan Ayşe Böhürler ile Prof. Dr. Ümit Meriç de adları geçen diğer isimler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.