Akaryakıt istasyonunda 'jet satış'a yasak

Akaryakıt istasyonunda 'jet satış'a yasak

EPDK, benzin ve motorine karıştırıldığı gerekçesiyle, akaryakıt bayilerinde jet yakıtı ile fuel oil satışını ve bulundurulmasını yasakladı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ilginç bir karara imza atarak akaryakıt bayilerinde jet yakıtı ve fuel oil satışını yasakladı. Kurulun aldığı kararın gerekçesi ise oldukça ilginç.

Havaalanlarında ÖTV'siz satılan jetlerin kullandığı yakıtın bayiler tarafından temin edildiği ve benzine karıştırılarak satıldığı tespit edildi. Merkezi ısıtmalarda kullanılan fuel-oilin ise motorine karıştırıldığı anlaşıldı.

JET YAKIT

EPDK, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği denetimlerde, İzmir'de bir akaryakıt dağıtım şirketinin havalimanında uçaklara satılan ÖTV'den muaf jet yakıtını usulsüz belgelerle satın aldığını ve vergisiz olduğu için fiyatı düşük olan jet yakıtını bayileri aracılığı ile pompadan sattığını tespit etti.

Ardından benzer uygulamaların yurt genelinde yapıldığı bilgisini aldı. Bunun üzerine akaryakıt istasyonlarında jet yakıtı ve fuel oil satışı ve bulundurulması yasaklandı. Yetkililer, lisanslı akaryakıt istasyonlarında jet yakıtı, gaz yağı türü ürünlerin satışının yapılması konusunda yasal bir engelin bulunmadığı ancak sürecin suistimal edilmesi üzerine son kararın alındığı bilgisini verdi.

TATLI KÂR

Benzinin litresi 4.25 TL'ye satılırken jet yakıt ÖTV'siz yaklaşık 1.60 TL'ye satılıyor. Bu nedenle jet yakıtlı benzin karışımından oldukça büyük kâr elde ediliyor. Motorin piyasada 3 lira 77 kuruşa satılırken gaz yağı ise 2 lira 11 kuruş. Aradaki fiyat farkı doğrudan tatlı kâr olarak cebe iniyor.

GÜMRÜK DE NEŞTER VURDU

Gümrük Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Türkiye üzerinden karayolu ve demiryolu aracılığıyla jet yakıt ve ham petrol satışı yasaklandı. Bazı işlemlerde 'yurtdışına gönderiliyor' denilen ürünlerin iç pazarda satıldığı belirtilerek, "Gümrük bu konularda önlem aldı" denildi.

10 NUMARA MÜDAHALE

EPDK ayrıca akaryakıt istasyonları içerisinde veya başka alanlarda motorlu kara taşıtlarına biyodizel, nafta ve 10 numara yağ gibi ürünlerin ikmalini de yasaklandı. Denetimlerde bu ürünleri satan veya alanların tespiti halinde yasal işlem yapılacak. Kurum kaynakları, ürünleri satanların yanı sıra ürünü alıp kullandığı tespit edilenlere de ceza işlemlerin söz konusu olacağı uyarısı yaptı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.