Akademik Sayfalar Konya tarihine ışık tutuyor

Akademik Sayfalar Konya tarihine ışık tutuyor

Merhaba Gazetesi'nin Akademik Sayfa yazarları istişare toplantısında bir araya geldi. Akademik Sayfalar Kurucusu Mehmet Ali Uz, "Akademik Sayfaları 24 yıldır Konya tarihine ve kültürüne ışık tutmaya devam ediyor" dedi

Merhaba Gazetesi bünyesinde Karatay Belediyesi sponsorluğunda her çarşamba günü yayınlanan "Akademik Sayfalar"ın yayın kurulu ve yazarları yeni yayın dönemini ve yapılacak çalışmaları istişare etmek için bir araya geldi. Merhaba Gazetesi'nde gerçekleşen Akademik Yazarlar buluşmasına Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Merhaba Gazetesi Akademik Sayfa Yazarları Dr. Mehmet Ali Uz, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr.Ali Boran, Hasan Yaşar, Bekir Şahin, Abdullah Aydoğmuş, Ahmet Kuş, Yusuf Yıldırım, Muammer Elden, Burak Karaçam, Ahmet Çelik, Ali Işık'ın yanı sıra Akademik Sayfalar Görsel Tasarımcısı Züleyha Önal katıldı. Toplantıda, şehrin kültür ve tarihi ile ilgili çalışmalarda öncülük eden ve Merhaba Akademik Sayfalar'a sponsorluk yapan Karatay Belediyesi'ne ve Başkan Hasan Kılca'ya teşekkür edildi.

toplu-resimler-5-1200x800.jpg

24 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP DEV BİR ESER

Programın açılışında konuşan Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, şunları söyledi: "1998 yılında başlayan Akademik Sayfalar 24 yıllık bir geçmişe sahip. Bu dev eserin çıkartılmasında sizlerin emeği çok büyük. Bu eserin ortaya çıkmasında kurucumuz Mehmet Ali Uz hocamıza tekrar teşekkür ediyorum. Emekleri olup vefat eden tüm yazarlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum. Akademik Sayfaların 24 yıllık serüveninde zaman zaman zorluklar yaşandı. Sizlerin de yaşadığı zorluklara ve verdiğiniz emeklere şahit olduk. 2013 yılından bu yana şahsen yapılan çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gördüm. Mehmet Ali hocamızın ilerleyen yaşına rağmen ekran başına geçip tashih yaptığına, araştırmalar için emekler verdiğine, sizlerin de hiçbir karşılık beklemeden verdiği desteklere şahidiz. Zaman zaman zor aşamalardan geçildi. Yeri geldi kurumumuz kağıt masraflarından dolayı Akademik Sayfalara ara vermek zorunda kalmıştı. 2019 yılında imtiyaz sahibi olarak göreve başlayınca ilk iş olarak Akademik Sayfalara yeniden yayın hayatına dönme konusunda adım attık. Karatay Belediyesi de Akademik Sayfalar'a sponsor oldu. Allah'a şükür o günden bu yana da Akademik Sayfalar çıkmaya devam ediyor. Akademik Sayfaların geliştirilmesi ve duyurulması için çalışmalar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl bir tanıtım kitapçığı hazırladık. Akademik Sayfaların basımı için de bir çalışmalarımız var. Ciltlenerek, kütüphanelere kazandırmak istiyoruz. Bu eseri yurtiçinden ve yurtdışından çok talep eden oluyor. İnşallah talepler karşılıksız kalmayacak."

toplu-resimler-4-1200x800.jpg

AKADEMİK SAYFALARIN WEB SİTESİ HİZMETTE

Akademik Sayfaların özgün bir internet sitesi üzerinden de hizmet vereceğini aktaran Şen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Akademik Sayfalar'a şu an 'merhabahaber.com' sitemizden ulaşılabiliyor. Fakat eski sayılara ulaşma ve filtreleme konusunda eksiklikler var. İleriki dönemde 'Akademiksayfalar.com' üzerinden güzel bir site yapma düşüncemiz var. Yayınların içeriğine daha rahat ulaşılabilecek. Akademik Sayfalar'ı devam ettirebilmek için şahsi olarak, kurum olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Akademik Sayfaları daha fazla nasıl geliştirebiliriz bu konuda çalışmalar yapmak için bir araya geldik. Sizlerin değerli görüşleri bizler için çok önemli. Alınan kararları uygulamak konusunda Merhaba Gazetesi olarak elimizden gelen neyse daha fazlasını göstermeye hazırız."

toplu-resimler-3-1200x800.jpg

AKADEMİK SAYFALARIN YAZAR KADROSUNU GENİŞLETMELİYİZ

Akademik Sayfaların Kurucusu Mehmet Ali Uz da konuşmasında şunları söyledi: "Bu tür yayınlarda devamlılık çok önemli. 30 yıllık basın hayatımızda bu faaliyetlerimizi devamlı olarak esas kadro ile yola devam ettik.

mehmet-ali-uz-1200x800.jpg

Kadro nasıl geliştirilir bunları düşündük. Bu kadroyu devamlı geliştirmek, yeni arkadaşları aramıza katmak ve yazarların sayısını artırmak zorundayız. İnşallah bu faaliyetleri daha da ileriye götürmek konusunda tüm arkadaşlardan destek bekliyoruz. Biz bu devamlılığı sağlayamazsak yaptığımız faaliyetlerin hiçbir anlamı olmaz. Bu çalışmaların dalga dalga büyümesi beni çok mutlu ediyor. Bir toplumu ayakta tutan kültür çalışmalarıdır, kültür faaliyetleridir. Bunu devam ettirecek olursak yeni nesiller yetişir. Kültürümüz büyük değerler kazanır."

toplu-resimler-2-1200x800.jpg

KONYA TARİHİNE VE KÜLTÜRÜNE IŞIK TUTAN BİR ESER

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Akademik Sayfaların Konya kültürüne ve tarihine ışık bir tutan bir eser olduğunu söyledi.

saim-sakaoglu-1-1200x800.jpg

Sakaoğlu, "Akademik Sayfalar Konya kültürünün ve tarihinin kayıt altına alınması konusunda çok önemli bir çalışma oldu. Mehmet Ali Uz beyin Akademik Sayfaların bugünlere kadar gelmesinde çok büyük katkısı oldu. Bu değerli eserin ortaya çıkarılmasında başta Mehmet Ali Uz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

MEHMET ALİ UZ'UN ÜZERİMİZDE EMEĞİ ÇOK BÜYÜK

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran da konuşmasında şunları kaydetti: "Akademik Sayfalar'da Mehmet Ali Uz hocamın çok emekleri var. Kadim kültürümüzün ortaya çıkarılmasında ve konulara geniş perspektiften bakmasından dolayı böyle değerli bir eser ortaya çıktı.

ali-boran-1-1200x800.jpg

Mahalle kültürü ile ilgili çalışmaları asırlar geçse de unutulmayacak eserlerden birisidir. Onunla çalışmaktan dolayı büyük şeref duyuyorum. Allah başımızdan eksik etmesin. Üzerimizde büyük emeği var. Allah başımızdan eksik etmesin. Uzaktan elimden geldiği kadar destek vermeye çalışıyorum. Kazı çalışmalarından ve derslerden dolayı çok fazla da vakit bulamıyorum. Ama bundan sonra daha fazla destek vermeye çalışacağım. Tarihte, edebiyatta, halk biliminde çok değerli akademisyenler var. Onların yazması Akademik Sayfalara daha fazla değer katacaktır."

KONYA ANSİKLOPEDİSİ'NE NÜVE OLDU

Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Bölge Müdürü Bekir Şahin, "Hepimiz Mehmet Ali Uz hocamızın rahle-i tedrisatından geçtik. Akademik Sayfalar bizler için bir okul oldu. Öyle bir okul oldu ki; mezuniyeti olmayan okulun mezun olmayan talebeleriyiz. Kendisinden çok şey öğrendik. Akademik Sayfaların çıkması hem gazete hem de yazarlar açısından bir fedakarlık. Teşekkür edilecek bir başka kurum da Karatay Belediyesi.

bekir-sahin-1200x800.jpg

Akademik Sayfalar Konya Büyükşehir Belediyesi'nin çıkardığı Konya Ansiklopedisi'ne de nüve oldu. Şehirler sadece taş ve topraktan ibaret değil. Şehirlerin ruhu da var. Bu şehre ruh katıyor. Şehrin ruhunun ayakta kalmasına vesile oluyor. Mevcut arkadaşlarımız büyük fedakarlıklar sağlıyor. Fakat Mehmet Ali hocamızın bir hayali vardı. Gençleri de bu işe katmak. Şehir tarihi dünyanın her yerinde önem kazandı. Konya ile ilgili akademik çalışmalar yapan arkadaşlarımız tespit edilerek, Konya'nın tarihi ve kültürü ile ilgili yeni bilgileri ortaya koymak lazım. Akademik Sayfalar artık ciddi manada tıklama sayısı olan, dünyanın çeşitli yerlerinden araştırmacıların girdiği bir site oldu Merhaba Gazetesi. Genç arkadaşlarımızı yazarlığa teşvik etmemiz lazım. Mehmet Ali Uz'a sağlıklı ve uzun bir ömür diliyorum" dedi.

MEHMET ALİ HOCA'NIN TEŞVİKLERİ ÇOK ÖNEMLİYDİ

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nda görev yapan Ahmet Çelik de şunları söyledi: "Akademik Sayfalar'da Mehmet Ali beyin teşvikleri ile bugünlere geldik. Acemi yazılarımızı düzeltme konusunda çok ciddi destekler verdiler. Bizden ne zaman yazı istense her zaman gönderdik. Bazen de sayfa sayısını artırarak, yazılar gönderdik.

Elimizden geldiği kadar destek vermeye gayret gösterdim. Şehir hakkında daha derin bilgilere sahip oldum. İbrahim Hakkı Konyalı ve diğer yazarlar ne yazmış bunların hepsini inceleme fırsatı buldum. Konya'nın bin yıllık bir tarihi var. Bu tarih bize çok şey söylüyor. Hangi şeyi kaldırırsanız altından bir hikaye çıkar. Konya bu noktada bir okul gibi. Konya'dan çok sayıda makale çıkar. Bunu makale dökmek çok önemli. Akademik Sayfalar Konya tarihinin ve kültürünün yaşatılması konusunda çok önemli bir misyon üstleniyor. Yazdığımız makalelerin teyidi konusunda bize ulaşıyorlar. Akademik Sayfaların devam etmesi çok önemli. Akademik Sayfalar bir yazarlık okulu gibi adeta. Şehre olan vefamızdan dolayı yazmaya devam edeceğiz. Bu şehre bir sözümüz var, vefamız var, ahdimiz var."

AKADEMİK SAYFALAR BİR MEKTEP

Konya Büyükşehir Belediyesi Yayınlardan Sorumlu Şube Müdürü Hasan Yaşar da konuşmasında şunları söyledi: "Mehmet Ali ağabey ile 1990'lı yıllardan bu yana irtibat halindeyiz. Akademik Sayfalar bizim için büyük bir mektep oldu. Bu mektepte çok güzel eserler ve yazarlar ortaya çıktı. Böyle yerel bir gazetede ulusal seviyede bir kültür ekinin yayınlanmasına ve devam etmesine nişane oldu.

hasan-yasarr-1-1200x800.jpg

Akademik Sayfaları eski Halkevi'nin çıkardığı Konya Mecmuasına benzetirim. Konya Mecmuasını da geçtik diyebilirim. Köklü bir çalışma. Köklü bir ekip ve ek. Mehmet Ali Ağabey Allah razı olsun emek verdi. Bizleri de yazmaya ve araştırmaya teşvik etti. Kendisiyle istişare halinde olduk her zaman. Akademik Sayfalar Konya kültürüne önemli izler bıraktı. Bu izler inşallah izini uzun yıllar devam ettirecek. Akademik Sayfalara yeni yazarlar bulmamız gerekiyor. Ali Boran hocamızı bu konuda önemsiyorum. Yüksek lisans ve doktora yapan öğrencileri yazmaya teşvik etmeli. Yeni kazanımların, yeni kalemlerin buraya dahil edilmesi lazım. Ben de acizane Osmanlıca öğrettiğim bir öğrenciyi buraya kazandırmaya çalışıyorum. Bu işler çok kolay değil. Türk kültüründe yazma kültürü çok zayıf. Züleyha hanım sayfaların hazırlanmasında çok emeği var. Eksik yazı olduğu zaman hemen bize ulaşıyor. Bu işi sahiplenecek birisinin olması kanaatindeyim."

KONYA İLE SINIRLI KALMAMALIYIZ

Akademik Sayfaların kıdemli yazarlarından Ali Işık da şunları kaydetti: "Akademik Sayfaların en büyük handikapı ismindeki "Akademi" ibaresi. Ben 2007 yılında Akademik Sayfalarda yazmaya başlamıştım. Yahya Kemal ile Peyami Safa ile ilgili yazılar yazdım. Diğer en büyük handikapımız ise Konya ile sınırlı kalışımız.

adsiz-007.jpg

Konya ile ilgili sürekli birşeyler bulup yazmak kolay değil. Türk kültürü, edebiyatı ve inanç hayatında önemli yeri olan insanlara da yer vermeliyiz. Konya algısı biraz esnemiş olur. Yazar kadrosu otomatik olarak artar. Her sayıda Konya ile ilgili en az bir makale olmalı. Başka değerlerimizi de Akademik Sayfalarda yer vermeliyiz. Akademik Sayfalar konusunda çok ciddi övgüler aldık. Bunlar bizim için büyük bir mutluluk."

AKADEMİK SAYFALARI ÖĞRENCİLERE SEVDİRDİM

Tarih Öğretmeni Abdullah Aydoğmuş da 2009 yılında Merhaba Gazetesi'ni her gün bayiden alan birisi olduğunu ve bu sırada Akademik Sayfalar ile tanıştığını söyledi. Akademik Sayfalar'ı derslerde öğrencilere de anlatmaya başladığını dile getiren Aydoğmuş, "Akademik Sayfaların o haftaki konusu tarih dersine getirip, analizi yapıyorduk öğrencilerle birlikte. Böylece Akademik Sayfalarla tanışma fırsatımız oldu.

abdullah-aydogmus-1200x800.jpg

Öğrencilerimize Akademik Sayfalarla ilgili ödevler veriyordum. Öğrenciler fotoğraflar çekip, röportajlar yaptı. Öğrencilerde bir değişiklik olduğunu farkettim. Bu konuda hizmeti geçen herkese teşekkür ediyorum. 35 civarında yazım yayınlandı. Ortaoöğretim okullarına bu eseri de yaygınlaştırmalıyız. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüşebiliriz. Ortaöğretimde bu konuda oldukça aç. Bu konuda çalışmalar yapmalıyız. En dersi umursamayan öğrenci bile çevresine ilgi duymaya başladı.Grup halinde mekan derslerine de başladık. Emeği geçen tüm hocalarımızdan Allah razı olsun. Akademik sayfalardan oldukça istifade ettim" diye konuştu.

AKADEMİK SAYFALAR SIKI TAKİP EDİLİYOR

Akademik Sayfa yazarlarından Fotoğrafçı Ahmet Kuş ise, "Özel bir şirkette fotoğrafçı olarak görev yapıyorum. Yazma ile de iç içe olan birisiyim. Konya kültürü ile ilgili yazmaya çalışıyorum. Bu ara Akademik Sayfalar konusunda biraz ihmalkar davrandığımı kabul ediyorum.

adsiz-001.jpg

İlk sayıdan bu yana Akademik Sayfaları takip eden birisiyim. Bugüne kadar çok istifa ettim. Akademik Sayfaların okunduğunu ve takip edildiğini biliyorum. Bir mahalli gazetenin bu kalitede bir eser çıkarması çok önemli. Bir yayın kurulu olsun ama bir de editör olsun. Şahıslarla ilgili özel sayılar yapılmalı. Kurumlarla ilgili özel sayılar çıkarılmalı. Konya'nın ilçeleri de ayrı özel sayılarla değerlendirilmeli. Sanatçılar, müzisyenler, ressamlar... Bugüne kadar çıkan sayıların kitap haline getirilecek olması çok önemli. En azından bu eserler büyük kütüphanelere kazandırılmalı" dedi.

AKADEMİK SAYFALAR KONYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Akademik Sayfa yazarlarından Elektrik-Elektronik Mühendisi Burak Karaçam da şunları söyledi: "Akademik Sayfalarla Mehmet Ali hocam sayesinde tanıştık. Beni yazmaya teşvik etti.

adsiz-002.jpg

Ne kadar mühendis olsam da tarihe ve kültüre merakım vardı. Akademik Sayfaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Konya'nın tarihi ve kültürü çok geniş bir şehir. Genç yazarların kazandırılması konusunda üniversitelerde konferanslar yapılabilir. Yazar alımı için yarışmalar düzenlenebilir. Yazar alımı için de bir ekip kurulabilir."

MEHMET ALİ UZ HOCAMIZIN YANINDA YETİŞTİK

Akademik Sayfa yazarlarından Muammer Elden ise "Mehmet Ali Uz hocamla tanıştıktan sonra Akademik Sayfaları okuyup ve takip ettik.

adsiz-004.jpg

Sonra da burada yazmaya başladık. Mehmet Ali hocamla 7 yıldır tanışıyoruz. 7 yıldır kendisinin yanında yetişiyoruz. Kendisinden çok istifade ettik. Bize güvenip burada yazma fırsatı tanıdığı için kendisine minnettarız" dedi.

AKADEMİK SAYFALAR BÜYÜK BİR DEĞER

Tarih Öğretmeni Yusuf Yıldırım, "Karaman'da tarih öğretmeni olarak görev yapıyorum. Akademik Sayfalar'da yazmaktan dolayı çok mutluyum. Akademik Sayfalar Konya için büyük bir değer. Karaman'dan da zaman zaman yazılar yazıyorum.

adsiz-005.jpg

Bu yazılar Akademik Sayfalar'da yayınlanıyor. Elimden geldiği Akademik Sayfalara destek vermeye çalışıyorum. Mehmet Ali Uz hocama ve diğer arkadaşlarımıza desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum" dedi.

Akademik Sayfa yazarı ve Mehmet Ali Uz'un torunu Melik Kaya da şunları söyledi: "Serdar Ceylan ile birlikte okulu bitirdikten sonra Akademik Sayfalar üzerinde çalıştık. İstanbul'a taşınmamdan dolayı biraz ihmal ettim. Bundan sonra İstanbul'da yaşayan tanınmış Konyalılarla röportaj yapmak suretiyle olsun başka şekilde olsun Akademik Sayfalara katkı sunmak isterim."

DEĞERLİ İNSANLARLA ÇALIŞMA FIRSATI BULDUK

Akademik Sayfalar Görsel Tasarımcısı Züleyha Önal da "Akademik Sayfalar ekibiyle birlikte çalışmaktan dolayı büyük bir onur duyuyorum. Yıllardır birbirinden değerli insanlarla çalışma fırsatı buldum. Başta Mehmet Ali Uz hocam olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" dedi.

adsiz-006.jpg

Konuşmaların ardından Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen, Akademik Sayfaların kurucusu Mehmet Ali Uz'a tablo hediye etti. Toplantının ardından Akademik Sayfa yazarları ile birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.