AK Parti'nin akil adam kriterleri

AK Parti'nin akil adam kriterleri

Erdoğan'ın akil adamlara kapıyı açmasının ardından AK Parti içinde komisyona kimlerin gireceğine ilişkin değerlendirmeler de yapılmaya başlandı.

10 gün içinde şekillenecek komisyon, süreçteki farklı unsurları alt komisyonlar aracılığıyla yönetecek. AK Parti komisyona CHP'nin katılımı önemseniyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, İmralı sürecinin bundan sonraki aşamaları için üzerinde çalıştıklarını açıkladığı "akil adamlar komisyonu`nun zamanlaması ve şekli netleşmeye başladı.

AK Parti, Öcalan'ın bugün Diyarbakır'da okunacak açıklamasının ardından gelişmeleri gördükten sonra bundan sonra süreci yönetecek "çatı" görevi de görecek tek bir komisyon oluşturmak için düğmeye basacak. Mansettv`nin edindiği bilgilere göre AK Parti'de akil adamlar oluşumu başta olmak üzere sürece ilişkin öne çıkan noktalar şöyle:

10 GÜN İÇİNDE

AK Parti'de, Diyarbakır'da Öcalan'ın yapacağı açıklama ve sonrasında bunun nasıl algılanacağının izlenmesi benimsendi. Öcalan'ın açıklamasının ardından PKK'nın çekilmesinin de gündeme gelmesini bekleyen hükümet, bütün bu gelişmelere  10 günlük süre tanıyor. Bu 10 günlük sürenin ardından akil adamlar komisyonu için harekete geçilecek.

TEK ELDEN YÜRÜTÜLECEK

AK Parti'de, akil adamlar komisyonunun, çatı görevi de görecek tek bir komisyon olması ve bundan sonra tüm süreci yönetmesi eğilimi ağır basıyor. Akil adamlar ya da başka isimle oluşturulacak komisyon, bir Meclis kararı ya da yasayla oluşturulmayacak. Ancak komisyonunun yalnızca hükümet bünyesinde oluşmuş bir birim olmaması için mümkün olan en geniş siyasi destekle donatılması hedefleniyor.

KİMLER OLACAK

Erdoğan'ın akil adamlara kapıyı açmasının ardından AK Parti içinde komisyona kimlerin gireceğine ilişkin değerlendirmeler de yapılmaya başlandı. Komisyona, eski siyasetçilerin, aydınların, gazetecilerin, başta Mazlum-Der, IHD, TOBB, TÜSAD gibi sivil toplum örgütleri temsilcilerinin girebileceği belirtiliyor.

KRİTERLER

Akil Adamlar konusunda, kriterler tanımlanırken "Toplumda saygınlığı ve ağırlığı olan, uluslararası alanda tanınan, farklı toplum kesimlerinin temsilini taşıyan" isimler üzerinde durulacağı ifade ediliyor. AKP'de, "Süreçle ilgili Başbakan'ın ve hükümetin tavrını eleştiren" gazeteci ve aydınların komisyona girme şanslarının olmadığı belirtiliyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.