'Ak Parti Yandaşlara Rant Sağlamak İçin Gözünü Zeytinliklere Dikti'

'Ak Parti Yandaşlara Rant Sağlamak İçin Gözünü Zeytinliklere Dikti'

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti’nin yandaşlara rant sağlamak için gözünü zeytinliklere diktiğini söyledi. Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında çıkartılan yönetmelikle maden ruhsatlarının Enerji ve Tabi Kaynaklar...

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti’nin yandaşlara rant sağlamak için gözünü zeytinliklere diktiğini söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında çıkartılan yönetmelikle maden ruhsatlarının Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınıp Başbakanlığa bağlandığını hatırlatan MHP Milletvekili Akçay, dolayısıyla bütün maden ruhsatlarının dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayından geçtiğini kaydetti. Yandaşlarına yeni rant alanı oluşturmaya çalışan AK Parti’nin, zeytinlik alanların maden ve enerji yatırımlarına açmak için dört kanun değişikliği hazırladığını aktaran Akçay, “Ancak bunlar TBMM’den geçmeyince bunu yönetmelikle yapmaya çalışmıştır. Yönetmelik 2013 yılında Danıştay tarafından iptal edilince 16 Haziran 2014 tarihinde yeniden Kanun Tasarısı hazırlayarak TBMM’ye sevk etmiştir. Soma Yırca’da yaşananlar AK Parti’nin yandaşlara rant sağlamak için hukuku nasıl ayaklar altına aldığının en güzel göstergesidir.” dedi.

‘TÜRKİYE KENDİ AYAĞINA SIKIYOR’

Akçay, zeytincilikte dünya ikinciliğini hedefleyen Türkiye’nin zeytin alanlarını enerji ve maden yatırımlarına açarak kendi ayağına kurşun sıktığının altını çizdi. Akçay, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Zeytinciliğin Islahı Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile zeytinlik alanlar başta madencilik ve enerji olmak üzere bazı yatırımlara açılmıştır. Tam bu süreçte yani 2012 yılında Soma’da termik santral kurma şartlı rödovans ihalesi yapılmış ve ihaleyi Kolin firması almıştır. Türkiye’de zeytinciliğin sonunu getirecek olan bu yönetmelik Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2013/157 sayılı kararıyla durdurulmasına rağmen Kolin firmasının termik santral yapması için 21 Nisan 2014 tarihinde 2014/6272 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Soma’da Yırca’daki 490 dönümlük ve yüzde 80’i zeytinlik olan arazi için acele kamulaştırma kararı çıkarılmıştır. Bakanlar Kurulunun Soma Yırca’daki acele kamulaştırma kararı Anayasa’nın 45 inci, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 17. ve 20’nci maddeleriyle 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa aykırıdır.” dedi.

AK Parti’nin yandaş firmalar için kanun çıkardığını vurgulayan Akçay, “AK Parti Hükümeti 3 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile zeytinlik alanları başta madencilik ve enerji olmak üzere bazı yatırımlara açmıştır. Bu düzenlemeden hemen sonra Ağustos 2012’de Soma’da termik santral kurma şartlı rödovans ihalesine çıkmıştır. Zeytinciliğin Islahı, Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 2013/157 sayılı kararıyla durdurulmuştur. Dolayısıyla Kolin firmasına Soma Yırca’da tahsis edilecek zeytinlik alan için hiçbir hukuki gerekçe kalmamıştır. Bunun üzerine AK Parti Hükümeti, 21 Nisan 2014 tarihinde 2014/6272 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Soma’da Yırca’daki 490 dönümlük ve yüzde 80’i zeytinlik olan arazi için acele kamulaştırma kararı çıkarmıştır. 2002 yılından bu yana benzer değişiklikler içeren 6 düzenleme yargı tarafından iptal edilmişken zeytinlikleri ranta açmayı kafasına koyan AK Parti Hükümeti zeytinliklerin ranta açılmasına yönelik Kanun Tasarısını 16 Haziran 2014 tarihinde TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonuna sunmuştur.” diye konuştu.

Yırca köyündeki zeytin ağaçlarını kesildikten hemen sonra Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatan Akçay, “Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bir sivil toplum kuruluşunun talebi üzerine Soma Yırca’da termik santral kurulmasıyla ilgili olarak 4 Mart 2014 tarihinde görüş bildirmiştir. İl Müdürlüğü termik santral yapılması düşünülen alanın zeytinlik olduğunu ve 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve bu kanunda değişiklik yapan 4086 sayılı kapsamında termik enerji santralı kurulması talebinin uygun olmadığını bildirmiştir. Ancak buna rağmen Yırca köyündeki zeytin ağaçları kesilmeye başlanmıştır. Danıştay söz konusu kararını 28 Ekim tarihinde vermiş, fakat günlerce bekletmiştir. Ağaçların kesilmesinin kanunsuz olduğu Danıştay kararıyla belgelenmiş olmasına rağmen, şirket sanki bunu daha önce haber almış gibi Yırcalıların alın teri, emeği olan 6 bin zeytin ağacını kesmiştir. Zeytin ağaçlarının kesildikten birkaç saat sonra da Danıştay kararını ilgililere tebliğ etmiştir.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.