Ak Parti, Eskişehir'deki Stadın Yerine Avm, Rezidans Yapmak İstemiş

Ak Parti, Eskişehir'deki Stadın Yerine Avm, Rezidans Yapmak İstemiş

AK Parti hükümetinin, Eskişehir’de Atatürk Stadyumu ile yakın çevresindeki 13 bin metrekarelik alana TOKİ aracılığıyla çok katlı mağazalar, AVM, bankalar, otel, özel sağlık tesisleri ve rezidans yapmak istediği, bu konuda yapılan planı...

AK Parti hükümetinin, Eskişehir’de Atatürk Stadyumu ile yakın çevresindeki 13 bin metrekarelik alana TOKİ aracılığıyla çok katlı mağazalar, AVM, bankalar, otel, özel sağlık tesisleri ve rezidans yapmak istediği, bu konuda yapılan planı Büyükşehir Belediyesi’nin görüşüne sunduğu ortaya çıktı. Ancak, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ’nin bu talebini reddettiği açıklandı.

Eskişehir’in CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Eskişehir Milletvekili Ülker Can’ın, ‘Büyükerşen Atatürk Stadyumu’nun yerleşime açılacağını 1/25.000’lik plana yansıttı’ şeklindeki iddiaları üzerine bir açıklama yaptı. Başkan Büyükerşen, yaptığı yazılı açıklamada, Milletvekili Can’ın iddiasının gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını, kamuoyunu yanıltmak ve gerçekleri bilgisizce saptırmaktan ibaret olduğunu vurguladı.

Milletvekili Can’ın ileri sürdüğü 1/25.000’lik planın, Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2010 yılında değil, 2009 yılı Ekim ayındaki planı olduğunu dikkat çeken Başkan Büyükerşen, “Bu planda Atatürk Spor Kompleksi’nin bulunduğu alan ve yakın çevresi, mevcut yerleşim alanı (yani onaylı i̇mar planı bulunan yerleşim alanı) olarak gösterilmiştir. Diğer bir deyişle, bu planda mevcut bina ve tesislerin bulunduğu alan yerleşime açılmamış, tam aksine, yıllardan beri var olan i̇mar planı yer almıştır.” dedi.

TOKİ'YE DEVREDİLDİ

Başkan Büyükerşen, Muttalıp sakinleri ile Ticaret Odası’nın açtırdığı davalar nedeniyle, plan bütünlüğü bozulduğu için yine Belediye Meclisi’nin 2012 yılının Nisan ayı toplantısında söz konusu 1/25.000’lik planın tamamının iptal edildiğine dikkat çekti. Bütün bunlardan sonra, AK Partililerin baskısı ile söz konusu alanın yüksek rantlı binalar yapılmak üzere TOKİ’ye devredildiğini kaydeden Başkan Büyükerşen, “TOKİ, Atatürk Spor Kompleksi ile yakın çevresinin bulunduğu bu alana ‘130.000 metre kare inşaat alanına yol açacak alış veriş merkezleri, çok katlı mağazalar, iş merkezleri, bankalar, çarşı, otel, özel sağlık tesisleri, sinemalar ile rezidanslar’ inşa edilecek bir plan yaparak bunu Büyükşehir Belediyesi’nin görüşüne sunmuştur.” ifadesini kullandı.

TOKİ'NİN TALEBİ REDDEDİLDİ

Ancak belediyenin TOKİ’nin bu teklifini kabul etmediğini aktaran Büyükerşen, şöyle devam etti: “TOKİ’nin bu girişimini Büyükşehir Belediyesi, mevzuata ve şehircilik anlayışına uygun görmemiş ve yapılmak istenenin şehrin gelişimi için bir tehdit oluşturacağını saptamıştır. Ayrıca kent halkı ve yerel medyanın, alanın ‘kent meydanı’ olması yönündeki istekleri karşısında, söz konusu yerin ‘kent meydanı’ olarak düzenlenmesi gerekçesiyle TOKİ’nin bu talebini reddetmiştir.”

Başkan Büyükerşen, şöyle dedi: “AKP’lilerin ve dolayısıyla TOKİ’nin bu eğilim ve isteklerini önleyebilmek ve Eskişehir kamuoyu ile yerel basının yanı sıra sivil toplum örgütlerinin ve meslek odalarının istekleri doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi Meclisi, alanı ‘meydan’ olarak gösterdiği 1/5000’lik ve 1/1000’lik planların her ikisini de 12 Eylül 2013 tarihinde kabul ederek yürürlüğe sokmuştur. Ayrıca bu değişiklik Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca da uygun görülmüştür.”

DEVREYE BAKANLIK SOKULDU

Bu gelişmelerden sonra, AK Partililerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da devreye sokarak amaçlarına ulaşmak için mücadele verdiklerini dikkat çeken Yılmaz Büyükerşen, “Nitekim bakanlık 2013’de TOKİ’nin uygulamak istediği planı Büyükşehir Belediyesi’ne göndererek bir kere daha görüş istemiştir. Ona da aynı cevap verilmiştir. Eskişehir halkının istekleri doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kabul ettiği ve Atatürk Spor Kompleksi ile çevresinin ‘meydan’ olarak öngörüldüğü 1/5000 ve 1/1000’lik planların doğruluğu ve haklılığı ortadadır. Buna rağmen, Eskişehir halkının hafızasıyla alay edercesine, Büyükşehir Belediye Başkanı’nı siyaseten yıpratmak amacıyla Ülker Can’a verdirilen demeç tam bir zavallılıktır. TOKİ’nin yapılmasını istediği plan örneği ekte resmi bir belge olarak kamuoyuna sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.