Aile kurumu tehlikede

Aile kurumu tehlikede
İl Genel Meclisi’nde ‘boşanma raporu’nu açıklayan Leyla Erdal, Konya’da bin 932 çiftin boşandığını belirterek, aileler arasındaki anlaşmazlık, iletişimsizlik ve TV dizilerinin etkileri gibi faktörlere dikkat çekti
İl Genel Meclisi, 2010 yılı Mayıs ayı toplantılarının dördüncü birleşimini gerçekleştirdi. Komisyon raporlarının görüşülmeye devam edildiği toplantıya Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’nun boşanmalara yönelik hazırladığı rapor damgasını vurdu.
Toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, geçen ay kurulan Kadın-Eşitliği Komisyonu’nun yaptığı araştırma sonucunda Konya’da 2 bin 757 boşanma davası açıldığı ve yaklaşık 2 bin yuvanın yıkıldığının tespit edildiğini kaydetti.
Konya’daki boşanmalara yönelik yapılan komisyon çalışmalarını Meclis 1. Başkan Vekili ve Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Leyla Erdal okudu. Boşanma konusunda Konya il merkezindeki boşanmaların sebeplerindeki en üst noktaları komisyon üyeleri Hüseyin Ürün, Adem Şahin, Hasan Akça ve Lokman Candan ile birlikte araştırdıklarını dile getiren Erdal, “Konya’da Aile mahkemeleri ile yapılan görüşmeler sonucu şehrimizde açılan dava 2 bin 757, karara bağlanan ise bin 932 adet olmuştur. Bir çiftimizin bile boşanmasının önüne geçmek bizim için çok önemli olup, bu tür mutsuzlukların yaşanmaması adına, bizler de İl Genel Meclisi olarak bunun bir sosyal sorumluluk olduğu bilinci ile üzeremize düşeni yapacağız” diye konuştu.
Konya’da yaşanan boşanma vakalarının yüzde 98’inin şiddetli geçimsizlik, yüzde 2’sinin ise zina ve terk olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Erdal, bazen düğün alışverişlerinde bir eşarbın markasında çıkan anlaşmazlığın bile boşanmaya kadar gittiğini vurguladı. Erdal, aile içi sorunların Müftülük bünyesinde kurulan Aile İrşad ve Rehberlik Büroları’nda da ele alınarak çözüm arandığını, yerel yönetimlerin bu sorunlara ilişkin aile okulları, boşanmış ailelerde anne ve çocuklara yönelik eğitim, rehberlik ve psikolojik destek programları yapıldığını hatırlattı.
TV DİZİLERİ BİLE ETKİLİYOR
Konya’da şiddetli geçimsizliğin sebepleri irdelendiğinde çok farklı nedenler ortaya çıktığını belirten Erdal, bu sebepleri şöyle sıraladı: “Problemler evlilik öncesinde mihr ve hediyeleşme gibi sebeplerle aileler arasında başlamakta, bu da evliliğin ilk yıllarında boşanmaya varacak sıkıntılara sebep olmaktadır. Bir takım evlilikler ise aynı sebeplerden dolayı nikah öncesi ya da fiziki evlilik gerçekleşmeden nikah sonrasında sona ermektedir. Abartılı düğün masrafları sonrasında meydana gelen ekonomik sıkıntılar, ailelerin çiftlerin günlük hayatlarını yaşamaya izin vermemeleri-aile müdahaleleri, tarafların birbirini yeteri kadar tanıyamamaları, aile içi iletişimsizlik ve eşlerin birbirine zarar vermeleri ve cinsel bilgisizlikten kaynaklanan sıkıntıların da boşanmalarda önemli etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca TV dizilerinden yanlış etkilenmeler, gençlerin aile onayı olmadan ya da ailelerinden habersiz evlenmeleri, ebeveynlerle çiftlerin çözümsüze gidecek sorunları, problemlerini ailelerine açmadan kendi kendilerine çözüm noktasında çıkmaza girmeleri de boşanmalara etki etmektedir. Boşanmalarda annelerin eğitiminin çok önemli olduğu görülmektedir. Bu nedenle aile içi eğitimlere önem verilmeli, bu sebepleri yok edecek çözümlere yönelik projeler hazırlanması ve geliştirilmesi komisyonumuzca mütalaa edilmiştir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.