'Aile Çiftçiliği Sayesinde Ülkemiz Krizleri En Az Seviyede Hissediyor'

'Aile Çiftçiliği Sayesinde Ülkemiz Krizleri En Az Seviyede Hissediyor'

Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, aile çiftçiliğinin sosyal ve ekonomik yönden ülkeye değer kattığını belirterek, "Aile çiftçiliği sayesinde ülkemiz, global krizleri en az seviyede hissetmektedir,...

Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, aile çiftçiliğinin sosyal ve ekonomik yönden ülkeye değer kattığını belirterek, "Aile çiftçiliği sayesinde ülkemiz, global krizleri en az seviyede hissetmektedir, çünkü çiftçiler toplumun en kanaatkâr insanlarıdır. Ayrıca tarımdışı küçük ek gelirleri vardır. Şehir hayatını düzene sokmak istiyorsak, çalışmalara ilk olarak köylerden başlamalıyız. Göçü engellediğimizde, birçok sorunu daha ortaya çıkmadan engellemiş olacağız. Buram buram kokan köy tereyağını, peynirini, yumurtasını ve ekmeğini gelecek nesillere taşımak için küçük aile işletmelerini muhafaza etmeli ve onlara sürdürülebilir politikalar sunmalıyız." dedi.

Balıkesir HAYKOOP tarafından düzenlenen "Uluslararası Aile Çiftçiliği" konulu toplantı, Balkonuk Center'da yapıldı. Toplantıya yaklaşık bin çiftçi katıldı. Burada konuşan Başkan Özen, Balıkesir'in tarım sanayisinde gelişmesi gerektiğini söyledi. Aile çiftçiliğinin öneminin vurgulandığı toplantıda, HAYKOOP'un yaklaşık bir ay önce yaptığı çalıştayın sonuç raporları da açıklandı. Aile çiftçiliğiyle ilgili bir filmin de gösterildiği toplantının açılış konuşmasını yapan Özen, 25 Eylül 2014 tarihinde yaptıkları çalıştaya tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, odalar, birlikler, kamu kurumları, belediyeler ve şirket temsilcilerinin katıldığını bildirdi. Burada Balıkesir'in tarım ve hayvancılık haritasını çizdiklerini anlatarak, "Buradaki sorunların neler olduğunu, Balıkesir çiftçisi hangi şartlarda çiftçilik, hangi şartlarda hayvancılık yapmakta, gelir seviyeleri, ölçeği nedir, yani kaç baş hayvanlık yapılıyor ve ne yapılması gerekire hep birlikte cevap aradık. Bu cevapların büyük bir bölümünü sizlerle paylaşacağız. Balıkesir'de çiftçilik veya hayvancılığı konuşmak için Birleşmiş Milletler'in hayvancılık yılı ilan etmesine gerek yok. Balıkesir, hayvancılığın eskiden geldiği ve bundan sonra da devam edeceği, sürekli tarım şehri olarak anılacak. Bunun yanında tarıma dayalı sanayi şehri olması fikri her zaman bizde olacaktır. Yapılan anketlerde, yapılan çalışmalarda alınan cevap şudur ki Balıkesir hayvancılık şehridir. Sanayileşme olacaksa tarım ve hayvan ürünleriyle alakalı bir sanayileşme Balıkesir'i memnun edecektir." dedi.

HAYKOOP olarak her yıl benzer toplantılar düzenlediklerini aktaran Faruk Özen, son derece verimli geçtiğine işaret etti. Paranın en zor şartlar altında kazanıldığı sektör olan tarımda çiftçilerin kazandıklarını iyi değerlendirmek zorunda olduğuna vurgu yapan Özen, "Aksi halde alacakları yanlış kararlar, onları uzun süre çözemeyecekleri sorunların içine itecektir. Çiftçilerimiz, gerek tarla ziraatında gerekse hayvancılıkta teorik bilgilerden ve yeniliklerden faydalanmalıdır. Kaliteli tohum, kaliteli hayvan ve kaliteli üretim yapmalıdır. Hayvancılıkta koruyucu hekimliğe önem vermelidir. Köylerde kooperatif kurarak, işlerini bu kooperatifle görmelidirler. Ağırlıklı yaptıkları işle ilgili ihtisaslaşmış sivil toplum kuruluşlarına üye olarak, bu kuruluşları aktif olarak kullanmalıdır." dedi.

Toplantının son bölümünde, çalıştayın sonuçları görüntülü olarak çiftçilere aktarıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.