Ahlat taşından külliye

Ahlat taşından külliye

Ahlat taşından yapımına devam eden külliye değişik mimarisi ile dikkat çekiyor. Görünümüyle de tarihi bir hava uyandıran külliye Ramazan ayına yetiştirilmeye çalışılıyor

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Bitlis'in Ahlat ilçesinde üretilen doğal Ahlat taşının estetik, ısı, ses yalıtımı, izolasyon özelliği ve dayanıklılığı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Konya'da da bir külliyenin inşaatında kullanılan taş görünümüyle de vatandaşın ilgisini çekiyor. Taşlar özel olarak Bitlis'ten getirtiliyor.

İttifak Sanat Marifet Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından (İ'tisam) Selçuklu'nun Sancak Mahallesi'ne yaptırılan çok amaçlı külliye toplam 6 bin metrekareyi kapsıyor. Külliyede 2 bin 500 kapasiteli caminin yanı sıra yaklaşık 250 öğrencinin iaşe ve ibatesini sağlayacak donanımda külliyenin sosyal tesisi, Kur'an Kursu, caminin bir misafirhanesi, bir tane büyük konferans salonu, küçük seminer salonları, otopark ve diğer sosyal imkanlar bulunacak. Hayırseverlerin de desteği ile inşaatı tamamlanmak üzere olan külliye, Ramazan ayına yetiştirilmeye çalışılıyor.

KONYA'DA YAYGINLAŞIYOR

Külliyenin inşaatında çalışan inşaat ustaları, Ahlat taşının yazın soğuk kışın da sıcak tutma özelliğinin olduğunu belirterek, “Konya'da Ahlat taşı iye yapılan mimariler var ama bu kadar büyük çapta bir çalışma olmadı. Hayırseverlerin de desteği ile inşallah külliye en yakın zamanda bitecek. Özellikle bina, çeşme, camii ve minare gibi yapılarda kullanılan Ahlat taşı hem dayanıklı hem de estetik olması bakımından en çok kullanılan yapı malzemelerinin başında geliyor. Gerek modern yapılarda gerek tarihi eserlerin onarımında halen kullanılan önemli bir yapı malzemesi. Sadece Ahlat'ta bulunan ve çeşitli renk hakimiyeti olan taş; kırmızı, kahve, beyaz ve siyah renklerinin yanı sıra çeşitli tonları da mevcut. Dekoratif amaçlı kullanılan Ahlat doğal yapı taşının Türkiye pazarında daha geniş yer buluyor. Konya'da bu illerden sadece bir tanesi” diye konuştu.

VATANDAŞ MERAK EDİYOR

Mahalle sakini Mustafa Demirci ise, Ahlat taşının Selçuklu Devleti'nde yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Konya'daki birçok mezar taşının Ahlat taşından yapıldığını belirten Demirci, “Ancak mezarlıkların zamanla bozulmasından dolayı bunun örneği çok azalmıştır. O zamanlar mezar taşlarına isim yazılmadığı için günümüze gelinceye kadar kaybolmuştur. Konya'nın tarihi mezarlıklarında bu taşı görmek mümkün. Mahallemize de böyle bir külliyenin yapılıyor olması bizi mutlu etti. Hem mimari açıdan hem de eğitim açısından güzel inşaat çalışması yapılıyor. İstanbul Yolu'ndan külliye gözüktüğü için buraya merak edip gelenler oluyor. Külliye henüz tamamlanmadan ziyaretçi gelmeye başladı. İnşallah bu akım inşaat tamamlandıktan sonra da devam eder. Ahlat taşı ayrıca külliye tarihi ve modern bir görünüm kattı. Hızla betonlaşan ve yüksek katlı binaların yapıldığı Konya'da böyle tarihi mabetlerin yapılması kültürümüz ve dinimiz açısından oldukça önemli” diye konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum