Ahilik esnafa ışık tutsun

Ahilik esnafa ışık tutsun

Ahiliğin önemine dikkat çeken SELSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seyit Karaca, "Artık günümüzde işinde, hayatında doğru, güvenilir olmak, söz ve ahde vefa maalesef geçerli akçe olmaktan çıkmaya başladı" dedi.

Selçuklu Sanayici İşadamları Serbest Meslek Mensupları Derneği (SELSİAD) tarafından 'Ahilik ve Konya'daki İzleri' konulu bir panel düzenlendi. Dernek binasında gerçekleştirilen panele Vali Muammer Erol ve SELSİAD Genel Başkanı İsmail Hakkı Kolat'ın yanı sıra bazı oda başkanları ve çok sayıda dernek üyesi katıldı. Panelde Ahilik kültürünün önemine dikkat çekildi. Panelin açılışında konuşan SELSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seyit Karaca, "Derneğimizi üyelerimizle büyüteceğiz. Öyle büyütmeliyiz ki Konya'nın, Türkiye'nin hatta dünyanın parmakla gösterilen derneklerinden birisi olarak anılsın, iz bıraksın. Aksi için hiçbir sebep yoktur. Ne var ki hayır, hizmet ve vatan aşkıyla çıktığımız bu yolda destek olanların yanı sıra bizleri yıpratmak isteyen bazı dikenler de olabilir, ayağımızı acıtacak sivri taşlar yolumuza atılabilir. Böylesi durumlarla karşılaşırsak eğer; birlik, beraberlik ve hoşgörümüzden taviz vermediğimiz sürece; bireysel değil, derneğin ve vatanımızın menfaatlerini düşündüğümüz sürece hiçbir art niyet bizi yeise düşüremez. Dernek olarak ziyaretlerimiz önümüzdeki süreçte de devam edecek. Esnaf odalarından sorumlu bir komisyon da kurduk. Esnafımızı bünyemizde topladık. Onların sorunlarını masaya yatırıyoruz. Amacımız Ahilik esnaf felsefesi, genç işadamlarımıza ışık tutsun yeniden yeşertilsin" dedi.

AHİLİK ANLAYIŞI KAYBOLUYOR

Ahiliğin önemine de değinen Karaca, "Bugün toplumun her ferdini özellikle de sanayici işadamlarımızı ve esnafımızı yakından ilgilendiren Ahilik konusuna parmak basmak istedik. Artık günümüzde işinde, hayatında doğru, güvenilir olmak, söz ve ahde vefa, maalesef geçerli akçe olmaktan çıkmaya başladı. Maalesef diyorum. Çünkü çekler, senetler bile söz sayılmayıp, icralık olmaya başladı. Acaba yüzyıllar öncesinde, Ahilik prensipleri günlük ticari hayata uygulanırken böylesi sorunlar yaşanıyor mu? Yaşanıyorsa nasıl bir yaptırım uygulanarak önüne geçiliyordu? İşte bu öneme binaen ve 8-12 Ekim tarihlerinin Ahilik Kültürü Haftası olmasının anlam ve önemine istaneden; Ahilik prensiplerini günümüzde tekrar canlandırabilmek için bir adım atmak istedik. Ahilik kültürü, gerek sosyolojik realite olarak gerekse iş ahlakı olarak bizler için gerekli, hatta elzemdir. Kaybolan ve kaybolmaya yüz tutan Ahilik anlayışını akademik dünyadan dinlemek yararlı olacak" diye konuştu.

BU ANLAYIŞTA DOĞRULUK VAR

Seyit Karaca'nın yaptığı açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Prof. Dr. H. Ahmet Özdemir'in yönettiği panele Doç. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Yardımcı Doç. Dr. Seyit Taşer ve Eğitimci Ahmet Çelik konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar Ahiliğin önemi ve Konya'daki izleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Panelde söz alan Prof. Dr. H. Ahmet Özdemir, "Ahilik, kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Dürüst tüccarlar Endonezya'yı Müslümanlıkla tanıştırmış. Bu çok önemli. Böyle bir anlayışı gündelik hayatta yeniden hakim kılmalıyız" sözlerini kullandı. Panelin ardından program sona erdi.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.