Afyon’da Organik Tarım Yüzde 40 Arttı

Afyon’da Organik Tarım Yüzde 40 Arttı

Afyonkarahisar’da organik tarım üretim miktarının geçen yıla göre yüzde 40 artış sağlarken, üretici sayısı da her geçen yıl artıyor.Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan stratejik plan doğrultusunda...

Afyonkarahisar’da organik tarım üretim miktarının geçen yıla göre yüzde 40 artış sağlarken, üretici sayısı da her geçen yıl artıyor.

Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan stratejik plan doğrultusunda yapılan çalışmalar neticesinde üretim miktarlarında artış sağlandı. Yapılan projelerde özellikle bitkisel üretimde kalite ve verimin arttırılması kapsamında Şuhut ilçesi Balçıkhisar beldesinde 16 çiftçiye 10 bin adet aşılı tüplü asma fidanı, yüzde 30 destekli 700 ton sertifikalı tohumluk, yüz 100 destekli 6 ton sertifikalı aspir tohumluğu, 14 bin adet sertifikalı fidan (ceviz, badem, elma), yüzde 100 destekli 50 bin adet çilek fidesinin dağıtımı gerçekleştirildi. Eğitim, yayım ve bilgilendirme toplantıları düzenlendi

İl Müdürü Hüseyin Arap, Bakanlığın resmi Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) kayıtlarına göre 2013 yılında 10 bin 300 ton, 2014 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 14 bin 300 ton organik tarım üretimi gerçekleştirildiğini söyledi. Arap, “2012 yılında bu üretimi yapan çiftçi sayımız 538 iken bu yıl 636 çiftçimiz organik tarım üretimi yapmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından, organik tarım yapan üreticilerin, üretici birlikleri şeklinde örgütlenmelerine yönelik olarak yapılan eğitim çalışmaları sonucunda Afyonkarahisar Organik Meyve Üreticileri Birliği kurulması çalışmaları da devam etmektedir.” dedi.

Arap, müdürlük tarafından tarım ve hayvancılığının geliştirilmesine yönelik bir takım çalışmalarla birlikte, hem çiftçinin daha fazla gelir elde edeceği alternatif üretimlerin hem de tüketicilerin daha doğal beslenebileceği üretimlerin geliştirilmesine gayret gösterdiklerini anlattı. Arap, yine bu kapsamda, müdürlük olarak destekleme başvurusunda bulunan üreticilere 2012 yılında 115 bin 165 TL ve 2013 yılında 172 bin 409 TL organik tarım desteği yapıldığını, Bakanlığın resmi (OTBİS) sistemine göre son 3 yıl değerlendirildiğinde organik tarım üretim miktarının yaklaşık yüzde 40 arttığını dile getirdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.