Afrika Ülkeleri: 2020 Yılına Kadar Kıtada Silahlar Susmalı

Afrika Ülkeleri: 2020 Yılına Kadar Kıtada Silahlar Susmalı
Afrika Birliği tarafından kıtanın 50 yıllık yol haritası olarak gösterilen 3. yüksek düzey "Demokrasi, İnsan hakları ve Demokratik Yönetimler Platformu" Senegal’de gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde yapılan konferanslarda, 2020 yılına...

Afrika Birliği tarafından kıtanın 50 yıllık yol haritası olarak gösterilen 3. yüksek düzey "Demokrasi, İnsan hakları ve Demokratik Yönetimler Platformu" Senegal’de gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde yapılan konferanslarda, 2020 yılına kadar Afrika’daki bütün savaşların bitirilmesi ve silahların susturulması kararı alındı.

Afrika Birliği, Senegal hükümeti ve Almanya’nın desteklediği program, Senegal’in başkenti Dakar’da bulunan King Fahd Palace otelinde yapıldı. Senegal Afrika Entegrasyon Bakanı Khadim Diop başkanlığında gerçekleşen programa, Afrika Birliği’ne üye devlet temsilcileri, akademisyenler, siyasiler çok sayıda sivil toplum ve düşünce kuruluşu katıldı. Platform sonrası yapılan ortak açıklamada ise konuşmacılar, “Bize savaşlar miras kaldı. Biz gelecek nesillere savaşları miras bırakmak istemiyoruz.” dedi.

İnsan hakları, diyalog ve demokrasi teması ile yapılan konferanslarda, Afrika'da çatışmaları önlemek ve çözmek için yönetimlerin güçlendirilmesi tartışıldı. Toplantılarda ayrıca Afrika kıtasındaki iç savaşanların çocuklar ve kadınlara etkisi de ele alındı. Kıta ülkelerinin, 2020 yılına kadar bütün savaşların bitirilmesi için eylem planlarını rapor haline getirerek, Afrika Birliği ve ilgili komisyonlarıyla paylaşılması kararı alındı.

Moderatör Khabele Matlosa, “Sempozyum ve panellerin amacı, toplumsal farkındalık oluşturmak. İyi yönetilen ülkeler, demokrasi ve sürdürülebilir barışın yapı taşıdır. Afrika Birliği ilkeleri ve hedefleri arasında bunlar zaten mevcut. En büyük amacımız ise Afrika'daki bütün savaşları bitirmek. Bu sayede silahları susturacağımıza inanıyoruz. Eğer 2020 yılına kadar silahları susturabilirsek, biz başka konulara yoğunlaşabiliriz. Biz bunları sivil toplum kuruluşları, hükümetler, Afrika Birliği desteği ve en önemlisi gençlerin desteği ile yapmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Afrika Birliği’ne üye devletlerin, “Afrika Gündem 2063” projesi ile her ülke için ileri bir demokrasiye geçiş yollarının bulunması hedefleniyor. Silahların 6 yıl gibi kısa bir sürede susturulması, projenin ilk basamağı olarak belirlemiş durumda. Afrika Birliği’ne üye 40 ülkenin imzaladığı Silahsızlanma Anlaşması’nın uygulanabilirliği ise programda tartışılan diğer konular arasında yer aldı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.