Afganistan'ın Uyuşturucu Ekimi Bu Yıl Rekor Kırdı

Afganistan'ın Uyuşturucu Ekimi Bu Yıl Rekor Kırdı

Afganistan’da uyuşturucu ekiminin 2013 yılında yüzde 36 artarak rekor kırdığı bildirildi.

Afganistan’da uyuşturucu ekiminin 2013 yılında yüzde 36 artarak rekor kırdığı bildirildi.

Afganistan’ın Uyuşturucuyla Mücadele Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) 2013 yılında yaptığı incelemelere göre, ülkede uyuşturucu ekimi yüzde 36 arttı.

Afganistan Uyuşturucuyla Mücadele Bakanı Din Muhammad Raşidi ve UNODC Afganistan temsilcisi Jean-Luc Lemahieu, ortak basın toplantısında, ülkenin uyuşturucu sorununu konuştu. Raşidi, “Afganistan’da terörizm ile birlikte uyuşturucu ekimi de en büyük sorunlarının listesine yer alıyor. Dünya çapında ise uyuşturucu konusu bir soruna döndü. Ekilen uyuşturucu geliri de uluslararası mafya ve terör öğütlerinin cebine gidiyor.” dedi.

Jean-Luc Lemahieu ise yaptığı açıklamda, “Uyuşturucu bağımlılığı oranı arttı. Yaptığımız incelemeler her alanda geçen yıla göre, artışı gösterir. Uyuşturucu bir virüse dönüştü. Hatta hükümeti de etkiledi.” diye konuştu.

Afganistan'ın uyuşturucu ekimi bu yıl rekor kırdı. Uyuşturucu ekilen alanlar geçen yıl 154 bin hektarken bu yıl 209 bin hektara ulaşmıştır. Bu rakam 2007 yılın en yüksek oranı olan 193 bini bile geçti.

Uyuşturucu üretimi ise 5 bin 500 tona ulaştı. Bir kilosu 145 dolara satılacak uyuşturucu çiftçilerin dikkatini çekti. Uyuşturucudan elde edilen gelirin, 2013 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hâsılın (GSYİH) yüzde 4’ünü oluşturduğu kaydedildi. Afganistan’ın Helmand ve Kandahar vilayetleri uyuşturucu ekimi yapılan alanların birinci ve ikinci sıralarında yer alındığı belirtilirken, ülkenin yüzde 50 uyuşturucusu Helmad vilayetinde ekildiği ifade edildi. Devlet tarafından uyuşturucuyla mücadelede 143 kişinin öldüğü aktarıldı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.