Afganistan'da Pasaportlar Dünya Standartlarına Getirildi

Afganistan'da Pasaportlar Dünya Standartlarına Getirildi

Pasaportların zor alındığı ve hatta yasa dışı yollarla da elde edilebildiği Afganistan'da, pasaport modernizasyonu yapıldı. Bundan böyle Afgan vatandaşları dünya standartlarına göre pasaport alacak.Standart pasaporta sahip olmayan birkaç...

Pasaportların zor alındığı ve hatta yasa dışı yollarla da elde edilebildiği Afganistan'da, pasaport modernizasyonu yapıldı. Bundan böyle Afgan vatandaşları dünya standartlarına göre pasaport alacak.

Standart pasaporta sahip olmayan birkaç ülkeden biri olan Afganistan’da, dijital pasaportlar Afgan halkının hizmetine sunuluyor. Yeni pasaportu almak isteyen vatandaşların, İçişleri Bakanlığı'na bağlı pasaport idaresine dilekçe ile başvurmaları yeterli oluyor.

Dünya standartlarına uygun olarak hazırlandığı belirtilen pasaportları almak isteyenler, ilk olarak göz testine tabi tutuluyor. Daha sonra ise vatandaşların tek tek parmak izleri alınıyor. Üst düzey bilgisayar, parmak izi okuyucuları ve baskı makineleri kullanılarak çıkarılan pasaportları vatandaşlar daha kısa bir sürede alabiliyor.

Öte yandan Afganistan'da dünya standartlarına uygun olarak üretildiği belirtilen pasaportlara ilgi büyük. Yeni bir pasaport çıkarmak veya pasaportlarını yenilemek isteyen vatandaşlar, dairelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Dijital pasaportlarına kavuşan Afganlılar ise uluslararası standartlara kavuşmaktan memnun olduğunu dile getirdi.

Afganistan’dan üst düzey bir yetkili her hava alanına yeni pasaportları okuyabilecek cihazların konulduğunu açıkladı. Yeni pasaportların Afganistan için hayırlı olacağını söyleyen yetkili, bundan böyle yurt dışına giriş çıkış işlemlerinin tamamının bilgisayar ortamından takip edileceğini kaydetti.

Afganistan’da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (USHÖ) standartlarına uygun olarak tasarlanan pasaportun maliyetinin 5.5 milyon dolar olduğu, tüm masrafların ise Avustralya tarafından karşılandığı belirtiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.