Afganistan’da Kadınlar Artık Hayatın İçinde (Özel)

Afganistan’da Kadınlar Artık Hayatın İçinde (Özel)

Afganistan'da iç savaştan bu yana evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, 2001'deki Amerikan müdahalesinin ardından yavaş yavaş çalışma hayatına da katılmaya başladı.

Afganistan'da iç savaştan bu yana evlerine kapanmak zorunda kalan kadınlar, 2001'deki Amerikan müdahalesinin ardından yavaş yavaş çalışma hayatına da katılmaya başladı. Artık Afgan kadınlar arasında pilot olmak ve hatta uzaya gitmek isteyenler bile var.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Kadınlardan Sorumlu Bakan Dr. Husn Banu Gazanfer 12 yıl önce kadınları toplumda çalışma oranını sıfıra yakın olduğunu dile getirerek, "Kadınlar yavaş yavaş önceki görevlerine döndü, kız öğrenciler de okullara gitmeye başladılar. Şimdi ise çalışma hayatı içinde bulunan kadın sayısı memnuniyet verici. Devlet dairelerinde çalışan kadın oranı yüzde 25'e yükseldi. Üst kademelerde çalışan kadınları oranı ise yüzde 9. Bunlar arasında üç bakan ile senatörler, parlamento üyeleri, belediye başkanları, kaymakamlar ve bir vali de var. Sıfırdan başladığımızı düşünürsek ulaştığımız oran çok iyi." dedi.

Eğitimde de kadınların oranı artışta. Gazanfer'in verdiği bilgiye göre, orta dereceli eğitimde öğrencilerin yüzde 40'ını, öğretmenlerimizin ise yüzde 30'unu bayanlar oluşturuyor. Yüksek eğitimdeki öğrencilerin yüzde 19'ı, öğretim görevlilerinin ise yüzde 15'i bayan.

Ülkede pilot olmak ve hatta uzaya gitmek isteyen kadınların da olduğunu dile getiren Bakan Banu Gazenfer, "Son 3 yıl içinde birçok Afgan kadını ülkeye değişik dallarda madalyalar getirdi. Kahramanlık, barış, siyasi katılım alanlarında madalya getiren kadınlar devlet tarafından da takdir ediliyor." dedi.

Son zamanlarda Afganistan’da iş kadınlarının sayısının daarttığını belirten Gazanfer, "Bugün 760 firmanın başkanı ve yardımcısı kadınlardan oluşuyor. 20 bin kadının ise el sanatlarıyla meşgul olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

AFGAN KADINI FUTBOLA BÜYÜK KATKI YAPIYOR

Türkiye'de olduğu gibi Afganistan'da da tekstil ve konfeksiyon sektöründe daha çok kadınlar çalıştırıyor. Daha önce askeri üniformalar diken Tarsian ve Blinkley şirketi, bin işçi çalıştırırken kontratın sona ermesi sebebiyle çalışan sayısı düşmüş. Şirkette çalışan Vajma adlı kadın, şimdi kadın kıyafetleri diktiklerini aktarıyor. Vajma, "Yakında okul üniformalarını daha iyi kalite ile hazırlamayı planlıyoruz. Eğer, devlet okulları üniformalarını bizden alırlarsa kısa zamanda bin 500 veya 2 bin kişiyle hizmet vermeye hazır olacağız. Şimdi ise 120 kişiyle çalışıyoruz, günde ortalama 150 elbise dikiyoruz ve piyasaya çıkartıyoruz." diyor.

İnsani Yardımlar Müessesesi'nin (Muska) girişimiyle bazı kadınlar da futbol ve voleybol topu dikerek ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. Muska Başkanı Azize Mumanda, "Top dikmek için fırça, yapıştırıcı, ip ve keskin bıçak kullanılır. Özel makineden çıkmış hazır top parçalarını kadınlara veriyoruz, onlar top parçalarını birleştirerek futbol ve voleybol topu hazırlıyor. Voleybol topu için 18 parça ve futbol topu için 30 parça kullanılıyor." bilgisini veriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.