Af Örgütü, Abd'nin İsrail Ordusuna Yakıt Sevkıyatını Durdurmasını İstedi

Af Örgütü, Abd'nin İsrail Ordusuna Yakıt Sevkıyatını Durdurmasını İstedi

Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusu tarafından kullanılmak üzere İsrail yolunda olan ABD tankerinin ABD hükümeti tarafından derhal durdurulması çağrısında bulundu.Hava ve diğer askeri saldırılarla sivil kayıpların sayısının artmasına...

Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusu tarafından kullanılmak üzere İsrail yolunda olan ABD tankerinin ABD hükümeti tarafından derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Hava ve diğer askeri saldırılarla sivil kayıpların sayısının artmasına rağmen ABD hükümeti, İsrail silahlı kuvvetlerine savaş uçakları ve askeri araçlar için yüz binlerce ton yakıt sağlamaya devam etti. ABD'den en son yapılan uçak yakıt sevkıyatı 14 Temmuz'da, çatışmanın başlamasından bir hafta sonra gerçekleşti. 2013 ila 2014 arasında ABD'den İsrail'e dokuz sevkıyat daha gerçekleşmiş. ABD yakıtı taşıyan bir tanker şu anda Azore Adaları'nı geçti ve 12 Ağustos'ta İsrail'e varması bekleniyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne Chicago'daki TransArms ve Antwerp'deki International Peace Information Service tarafından sağlanan belgelere göre, ABD bayraklı yakıt tankeri "Overseas Mykonos", rotasını Gazze Şeridi'nin hemen kuzeyinde büyük bir petrol terminali olan Aşkelon olarak belirleyip Houston'dan çıktıktan sonra 23 Temmuz 2014'te Teksas'taki Corpus Christi limanından ayrıldı.

Uluslararası Af Örgütü Silahlar Denetlensin Kampanyası ve İnsan Hakları Direktörü Brian Wood, "Sivil ölümlerin artmasına ve korkunç yaralanmaların gerçekleşmesine yol açan saldırılarda kullanılan askeri araçlar ve savaş uçaklarına yakıt sağlamaya devam ederek ABD hükümeti, ellerine daha fazla kan bulaştırıyor. İsrail ordusuna silah ve yakıt sevkiyatı yapmaya devam etmek yerine ABD derhal bu sevkıyatları durdurmalı ve iki tarafın da gerçekleştirdiği zulümlerle ilgili uluslararası bir soruşturmayı desteklemeli." diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü tüm devletlere derhal Gazze'deki çatışmanın tüm taraflarına kapsamlı bir silah ambargosu uygulama çağrısında bulundu. Örgüt, son dört haftada Gazze'de iki tarafın da savaş suçuna varacak suçlar işlediği yönünde kanıtlar artarken, çatışmanın tüm taraflarına kapsamlı bir silah ambargosu uygulaması için defalarca çağrı yapmıştı.

Wood, "Hem ABD hem de İran çatışmanın taraflarına askeri destek vererek, uluslararası hukuk uyarınca ihlal gerçekleştirilmesini sağlamaktan suçlu. Askeri teknolojiler tedarik edilmeden Gazze'deki çatışmada uluslararası hukuk bu kadar geniş çaplı bir şekilde, üst üste ve cezasızlıkla ihlal edilemezdi. İki taraftan da ihlalleri gerçekleştirenler sorumlu tutulmadan, ağır insan hakları ihlalleri gerçekleştirmekte kullanılacak askeri tedariklerin sevkıyatına izin verilmemeli." dedi.

Uluslararası Af Örgütü İsrail ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları'ndaki durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı'na sevk edilmesi için de çağrı yaptı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.