Abdullah Gül: Ekonomi İçin İkinci Nesil Eğitim Reformları Şart

Abdullah Gül: Ekonomi İçin İkinci Nesil Eğitim Reformları Şart

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5. İzmir İktisadi Kongresi açılış konuşmasında Türkiye ekonomisinin büyümesi için ikinci nesil eğitim reformlarının gerekliliğine değindi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5. İzmir İktisadi Kongresi açılış konuşmasında Türkiye ekonomisinin büyümesi için ikinci nesil eğitim reformlarının gerekliliğine değindi. Gül, "Türkiye’yi dünya sıralamasına üste taşıyacak ikinci nesil reformlarda eğitim kalitesini yükseltmek olmalıdır. Kaliteli eğitimden mahrum kalmış nitelikli nüfus beşeri kalkınmanın önünde yük olmaktadır. Gelir tuzağını aşıp aşamayacağı çokça konuşulan bir konudur. 2014 yılı bütçesinin eğitimi ayrılan payın yüzde 4,5 olduğunu memnuniyetle görüyorum. Bu gelir tuzağını aşmış ülkelerde bu oran yüzde 6. Umarım önümüzdeki yıllarda yüzde 6’lara ulaşmış oluruz." diye konuştu.

İzmir İktisadi Kongresi'nin ilk kez 90 yıl önce yapıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Kurtuluş savaşını yeni kazanmış bir milletin iktisadi mücadelesine girmesi bu ülkenin temellerinin ne kadar sağlam atıldığının göstergesidir. 1923 yılında 12 milyon nüfusu olan ülkemiz bu kongreyle büyük bir adım atmıştır. 90 yıl içinde hedeflere ulaşma konusunda ciddi kazanımlar elde edildi. Dünyanın 16. Avrupa’nın 6. Büyük ekonomisi olmuştur. Bugün 5.sini düzenlediğimiz bu kongreyi çok önemli buluyorum." dedi.

"KALKINMA İÇİN KÜRESEL BARIŞ ŞART"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ekonomik kalkınma için küresel barışın gerekliliğine vurgu yaptı. Konuşmasında sıkça komşu ülkelerle olan ilişkilere değinen Gül, "Dünyanın genel sorunlarından bağımsız olamayız. Suriye’de yaşanan olaylardan dolayı insanlığımızın gereği büyük maliyetlerle karşı karşıya kaldık, bunlar bizim elimizde değil. Son 60 yılda AB ülkelerindeki refah artışının arkasında barışın olduğunu herkes biliyor. Barış priminden yararlanmamıza uzun yıllardır fırsat vermeyen gelişmeler var ve hala devam etmektedir. Komşularımızda bölgemizde ne kadar çok barış varsa o kadar ticari ilişkiler vardır. Ülkemizin etrafında cereyan eden iç savaşın durulması ve bölgede bir barış ortamının oluşması sadece güvenlik açısından değil ekonomi alanında da önemli yeri var." diye konuştu. Üst gelir grubu ülkelerin pazarlama ve dağıtımda yeniliklere odaklandığına işaret eden Cumhurbaşkanı, teknolojiyle üretimin birleşmediği bir ekonominin başarılı olamayacağını kaydetti. Parasal genişlemenin olumsuz etkilerinden korunmak için önümüzdeki dönem atılacak adımların önemine dikkat çeken Gül, "Düşük tasarruf oranlarımız ve büyüme hızımızı yavaşlatan cari oranımız ekonomimizde ciddi bir engel. 2018 yılında öngörülen yüzde 18 tasarruf oranına ulaşılmalıdır. Sermaye piyasalarının derinleşmesi kayıp dışı ekonomi başta olmak üzere bu konulara acil çözüm bulmak şart." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.