Abdülhamit’in Yaptırdığı Saat Kulesi Kuşlara Yuva Taksilere Durak Oldu (Özel)

Abdülhamit’in Yaptırdığı Saat Kulesi Kuşlara Yuva Taksilere Durak Oldu (Özel)

Lübnan'ın ikinci büyük şehri Trablus'taki El Tel Meydanı'a Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi Osmanlı eseri saat kulesi yıkılmaya yüz tutmuş.

Lübnan'ın ikinci büyük şehri Trablus'taki El Tel Meydanı'a Sultan Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi Osmanlı eseri saat kulesi yıkılmaya yüz tutmuş. Altı taksi durağı olarak kullanılan tarihi eserin üst kısımı da kuş leşleri ve kullanılmayan atık malzemelerle dolu. Başbakanlık Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 2006’da kulenin levhalarını ve dış yüzeyini restore ettirmiş.

Lübnan'ın kuzeyinde bulunan Trablus Meydanı'nda bulunan, Sultan Abdülhamit'in tahta çıkışının 25’inci yılı dolayısıyla şehre hediye ettiği saat kulesi bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttu. Saat kulesinin saatleri kırık ve artık çalışmıyor. Kulenin giriş kısmını belediye taksi durağına kiraya vermiş. Kulenin bakımsızlığı ve kırılan ahşap merdivenleri göze çarpıyor. Üst kısımlara çıktıkça kullanılmayan atık malzemeler, kuş leşleri, örümcek ağları geçişe izin vermiyor. Saatlerin çarkları küflenmiş ve kırılmış.

Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Cengiz Eroğlu, Osmanlı açısından saat kulelerinin önemine dikkat çekerek, “Saat kuleleri medeniyetin simgesidir. Sadece Sultan Abdulhamit döneminde değil ondan önce de İstanbul’da ve Balkan vilayetlerinde saat kulelerine rastlanmaktadır. Bu bir nevi medeniyetin göstergesi ve Osmanlının geldiği noktayı ortaya koyan bir araç olarak gösterilebilir.” diye konuştu.

Trablus’ta bulunan tarihi saat kulesinin çok kötü bir durumda olduğunu belirten Eroğlu, 2006’da sadece dış kısımların restore edilip levhaların yenilendiğini söyledi. Kulenin bir an önce tamir edilmesi gerektiğine dikkat çeken Eroğlu, aksi taktirde tahrip olmaya devam edeceğini ve tarihi esere yazık olacağını ifade etti.



CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.