Abd'de Türk Sanatçı Adına Özel Gün İlan Edildi

Abd'de Türk Sanatçı Adına Özel Gün İlan Edildi

'Osmanlı’da Batı Müziği' konulu bir dizi konser ve konferans vermek amacıyla ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan piyanist-müzikolog Doç.

'Osmanlı’da Batı Müziği' konulu bir dizi konser ve konferans vermek amacıyla ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan piyanist-müzikolog Doç. Dr. Evren Kutlay adına 8 Kasım, ‘Dr. Evren Kutlay’ günü ilan edildi. Houston Raindrop Kültür Merkezi İstanbul Center’da gerçekleştirilen programda eyalet senatorü Rodney Ellis’ten 'Teksas Fahri Hemşehrilik Belgesi' alan Kutlay, Houston Belediye Başkanı Annise Parker’ın duyurusuyla büyük bir sürpriz yaşadı. Teksas federal milletvekili Al Green de genç sanatçıyı, 'ABD Kongresi Takdir Beratı'yla onurlandırdı.

Turnesine Teksas Üniversitesi'nde verdiği konserle Austin’den başlayan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Kutlay, sırasıyla Houston Üniversitesi, Raindrop Vakfı İstanbul Merkezi ve Grand Legacy'de seyirci karşısına çıktı. Programlar hem eyalet yetkilileri, hem de dinleyiciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Osmanlı’nın son yüzyılını müzik tarihi çerçevesinde yorumlayarak araştırmalarının bulgusu besteleri ve hikayelerini dinleyicileriyle paylaşan Kutlay’ın konser programı Osmanlı sultanlarının, saray erkanının, Avrupalı müzisyenlerin ve kadın bestekarların eserleriyle dönemin milli marşlarını kapsadı.

Teksas Üniversitesi’nde 'Ortadoğu Çalışmaları ve Müzikoloji' bölümlerinin ortaklaşa düzenlediği programda Dr. Sonia Seaman tarafından takdim edilen Kutlay, Osmanlı dönemindeki milli marşlardan ll. Abdulhamid’in oğlu Burhaneddin Efendi’nin 9 yaşında bestelediği Bahriye Marşı’na ve ilk kadın bestekar Fatma Zinnur Hanım’ın Çatalca Zaferi eserine kadar birbirinden ilginç parçaları çaldı.

Konser, Osmanlı saray kültürünün 19. yüzyıldaki en önemli unsurlarından olan klasik müzik, dönemin padişahlarının ve paşaların Batı müziği formunda besteledikleri eserleri de içerdi. Konserde V. Murad'ın Mazurka'sı, Donizetti'nin (Don İzzet Paşa) Mecidiye Marşı, Selvelli’nin Reşadiye marşı, Guatelli'nin Osmaniye Marşı dikkat çeken diğer eserler oldu.

Houston Üniversitesi Kutlay’a özel bir ‘Takdir Belgesi’ takdim ederken, sanatçı burada katıldığı program sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı. Son konserini bölgenin en ünlü konser stüdyosu olarak bilinen ‘Grand Legacy Studio’da 'Ayın Konuğu' olarak veren Kutlay'ın konser biletleri haftalar öncesinden tükendi.

Her program sonrası dinleyicileri için CD’lerini imzalayan Kutlay, Teksas’ta gördüğü ilginin kendisini çok onore ettiğini söyledi. Houston Belediye Başkanı Annise Parker tarafından özel olarak ağırlanan Dr. Kutlay, 'Vatandaşlık Ayı'nın da Houston konuğu oldu. Gectigimiz ay Kahramanmaraş ve Adana ile kardeş şehir anlaşmaları imzalayan Fort Bend County bölgesi Mülki Amiri Bob Hebert de Kutlay’ı ağırlayanlar arasında yer aldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.