Abd'de Devletin Kepenk Kapatması Doğal Afetlerden Daha Maliyetli

Abd'de Devletin Kepenk Kapatması Doğal Afetlerden Daha Maliyetli

Beyaz Saray ile Kongre arasında pazarlığı devam eden bütçe krizinin ülkeye maliyeti geçtiğimiz yıl yaşanılan süper kasırga Sandy ve diğer doğal felaketlerden daha fazla olabileceği tahmin ediliyor.

Beyaz Saray ile Kongre arasında pazarlığı devam eden bütçe krizinin ülkeye maliyeti geçtiğimiz yıl yaşanılan süper kasırga Sandy ve diğer doğal felaketlerden daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. Devletin bir aylık kepenk kapatmasının maliyeti aylık 55 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Süper kasırga Sandy, geçtiğimiz yıl 285 kişinin yaşamına ve birçok mesken ile iş yerini kullanamaz hale getirilmesine yol açmıştı. ABD’nin doğu kıyılarında alt yapıya büyük zarar vermişti. Uzmanlar yaptıkları araştırmada Sandy’in ülkeye maliyetini 41 milyar dolar olarak açıklamıştı.
ABD’de en büyük çevre felaketlerinden bir diğeri de 2010 yılında Meksika Körfezi’nde yaşanmıştı. Körfezi’deki BP’ye ait ‘Deepwater Horizon’ adlı üretim tesisindeki patlama sonunda milyonlarca varil petrol okyanusa karışmış ve çevre felaketine yol açmıştı. Bu felaketin BP firmasına maliyeti 42 milyar dolara mal olduğu belirtilmişti. Sızıntının çevreye verdiği zararın tespit çalışması hala mahkemede devam ediyor. Savcılık makamı okyanusa karışan 4.9 milyon varil olduğunu belirtirken şirket avukatları bu rakamı 2.8 milyon olarak ifade ediyor.
Devletin kepenk kapatması, geçtiğimiz ay Colorado eyaletinde 10’a yakın insanın ölümüne ve binlerce evin yıkımına neden olan sel felaketinin ise 22 kat büyüklüğünde zarara yol açacağına dikkat çekiliyor.
Dün federal hükümetin bütçe borçlanma tabanının arttırılmaması nedeniyle kamuda çalışanların yüzde 40’ı (800 bin memur) ücretsiz izine gönderilmiş ve milli parklar, müzeler gibi turizm için can damarı olan gelir kapıları kapatılmıştı. Uzmanlar hükümetin bir aylık kepenk kapatmasının ülkeye maliyetini 55 milyar dolar olarak tahmin ediyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.