ABD-İsrail-İran üçgeninde kafa karıştıran açıklamalar

ABD-İsrail-İran üçgeninde kafa karıştıran açıklamalar

İsrail, İran'a saldırmak istiyor, Amerika ise her defasında 'durun' diyor. İşte bu ortamda Davos'ta yapılan İsrail kaynaklı bir açıklama ile İran'dan gelen yine Amerikan kaynaklı bir haber, kafaları karıştırdı.

İsrail'de siyaseti bıraktığını açıklayan Savunma Bakanı Ehud Barak, Davos'ta bir açıklama yaptı. İran'a cerrahi operasyondan bahsetti. Operasyonun ayrıntılarını da verdi, tamamen cerrahi bir ameliyat gibi, sorunun olduğu yere neşter atıp, yarayı ortadan kaldırmak yani top yekün savaş yerine lokal anesteziyle yapılan temizlik operasyonu tanımı yaptı.

Barak'ın bu açıklamasının peşine Amerikan kaynaklı bir haber geldi. İran'ın en büyük nükleer tesislerinden olan Fordu'da büyük bir patlama olduğu, tesisin hakkın rahmetine kavuştuğu iddia edildi. Haberlere göre Fordu santralinde ulaşımı sağlayan ana iki asansör ile acil çıkış tünelleri yerle bir oldu. İranlı yetkililere göre santral patlayıcıların döşenmesi üzerine havaya uçuruldu. Yetkililer söz konusu patlayıcıların parçalarının tek tek sipariş adı altında nükleer santrale sokulduğu inancında. İranlı yetkililer söz konusu patlamadan İsrail Habe ralma Teşkilatı Mossad'ı sorumlu tuttu.
Tesisin havaya uçtuğu haberine İran'dan bir yalanlama geldi. İran, 'Fordu' nükleer tesisinde patlama meydana geldiğine dair Internet'te ortaya çıkan haberleri yalanladı". Bu açıklama İran Haber Ajansı IRNA tarafından yapıldı. Bu açıklamanın öncesinde, tahminen eski bir İran istihbarat mesubuna atıfta bulunan Amerikan basın-yayın organları Pazartesi günü Fordu nükleer tesisinde meydana gelen şiddetli bir patlama sonucu 240 çalışanın toprak altında kaldığını bildirmişlerdi. İddiaya göre patlama yerel saat ile 11.30'da (Moskova saati 12.00) yaklaşık 100 metre derinlikte meydana geldi. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Seyyed Şamseddin Barbroudi bu iddiayı yalanladı ve Fordu tesisinde hiçbir patlamanın meydana gelmediğini açıkladı.

Bu yalanlamaya rağmen yine de Barak'ın cerrahi operasyon tarifiyle İran'ın en önemli nükleer tesisisin Mossad tarafından imha edildiği iddiası, Ortadoğu gündemini hareketlendirdi.(Aktüel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.