Ab İltica Politikalarının Değişmesine Friedrich Engeli

Ab İltica Politikalarının Değişmesine Friedrich Engeli

Avrupa Birliği’nden (AB) Almanya’nın mülteci ve göç politikasına eleştiri gelirken, Federal İçişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich, fakir göçmenlerin Almanya’nın sosyal yardımları için ülkeye geldiğini ileri sürerek daha sert mücadele istedi.

Avrupa Birliği’nden (AB) Almanya’nın mülteci ve göç politikasına eleştiri gelirken, Federal İçişleri Bakanı Hans- Peter Friedrich, fakir göçmenlerin Almanya’nın sosyal yardımları için ülkeye geldiğini ileri sürerek daha sert mücadele istedi. Bakan, ülkesine Romanya ve Bulgaristan’dan gelen “fakir göçmenlere” yönelik AB yaptırımı talep etti.

İtalya’nın Lampedusa adası açıklarında 270 göçmenin hayatını kaybetmesinden sonra iltica politikasını görüşmek için Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları ortak bir politika üzerinde anlaşamadı. AB’nin iltica politikasında daha yumuşak bir politika izlenmesi fikrine en güçlü itiraz Almanya’dan geldi.

Fakir göçmenlerle mücadele için daha sert önlemler talep eden Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich (CSU) başta Romanya ve Bulgaristan olmak üzere Balkan ülkelerinden gelen göçmenler için AB’den yardım istedi. Friedrich, ülkesine Romanya ve Bulgaristan’dan gelen ‘fakir göçmenler’e yönelik AB yaptırımı talep etti.“Bu insanlar sosyal yardımların yüksek olduğu Almanya’ya sadece bu yüzden geliyorlar” diyen Friedrich, pek çok büyük şehrin bu nedenle büyük sıkıntılar yaşamaya başladığına dikkat çekti.

AB’de serbest dolaşım hakkının suistimal edilmemesi gerektiğini belirten bakan, aksi durumda yaptırım uygulanmasını istedi. Friedrich, sosyal yardımlar için Almanya’ya gelenleri ülkelerine geri göndermeyi ve tekrar Almanya’ya seyahat yasağı getirmeyi talep ediyor.

AB Adalet Komiseri Viviane Reding ise “Alman bakan içki çadırında konuşuyor gibi” sözleriyle Alman bakanı eleştirdi. Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarını kast ederek AB vatandaşlarının hakları ve sorumluluklarının olduğunu söyleyen Reding, dolandırıcılığın tespit edilmesi halinde yaptırım uygulanabileceğini ifade etti.

AB’nin İçişleri Komiseri Cecilia Malmström de Friedrich’in açıklamalarının abartılı olduğunu vurguladı. Brüksel, Almanya’yı daha önce göç politikalarında yumuşaklık göstermesi konusunda uyarmıştı. Friedrich ise bu tür eleştirilerin yersiz olduğunu söyleyerek, AB içinde en fazla mülteciyi Almanya’nın kabul ettiğini öne sürdü. Alman Kızılhaç yetkilileri de Berlin’in mülteciler konusunda “daha insanı” davranmasını istedi.

SCHNEİDER: FRİEDRİCH POPÜLİZM YAPIYOR

Friedrich’in göç politikasını popülizm olarak nitelendiren Kuzey Ren Vestfalya Uyum ve Çalışma Bakanı Güntram Schneider, bu insanların kendi ülkelerinde yoksulluk içerisinde yaşadıkları için Almanya’ya geldiklerini ifade etti. Schneider, bu insanların Almanya’ya girişlerinin bu şekilde yasaklanmasının hukuki açıdan da somut bir dayanağı olmadığını ileri sürdü ve bu kişilerin uyum sağlamaları için çaba verilmesi gerektiğini söyledi.

Bakan, yeni federal hükümetin mevcut hükümetten farklı bir yol izlemesini umduğunu, şehir ve yerel belediyelerin daha fazla maddi destek görmeleri gerektiğini ifade etti.

AB’de 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren Romanya ve Bulgaristan vatandaşları serbest dolaşım hakkına dâhil olacak. 2007- 2011 arasında bu ülkelerden gelen fakir insanların sayısı 67 binden 147 bine çıktı. 2012 yılında bu sayı yüzde 24 oranında arttı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.