8 Çiftçiye 40 Gebe Damızlık Düve Dağıtıldı, Başvuru Devam Ediyor

8 Çiftçiye 40 Gebe Damızlık Düve Dağıtıldı, Başvuru Devam Ediyor

Yozgat'ta tarım ve hayvancılık sektöründe çiftçinin gelir düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan projelere bir yenisi eklendi. 'Damızlık Sığır Yetiştiriciliği' projesi kapsamında 8 çiftçiye 40 gebe damızlık düve dağıtıldı, yeni...

Yozgat'ta tarım ve hayvancılık sektöründe çiftçinin gelir düzeyini artırmaya yönelik hazırlanan projelere bir yenisi eklendi. 'Damızlık Sığır Yetiştiriciliği' projesi kapsamında 8 çiftçiye 40 gebe damızlık düve dağıtıldı, yeni dağıtımlar için başvuruların devam ettiği açıklandı.

Çalışan nüfusunun yüzde 73'ünün geçimini temin ettiği Yozgat'ta, tarım ve hayvancılık alanında yaşanan gerilemenin durdurulup çiftçinin ekonomik anlamda da güçlendirilmesi amacıyla Yozgat İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Bankası ile ortaklaşa proje hazırladı. Yozgat'ta damızlık sığır yetiştiriciliği ile birlikte kültür ırkını geliştirip, süt verimini artırmaya yönelik projeyle, ekonomik gücü yetersiz çiftçilerin damızlık hayvan sahibi yapılması hedeflendi. Bu doğrultuda, Yozgat'ta başvuruları sonucunda belirlenen 8 çiftçiye 40 gebe düve dağıtıldı.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, proje kapsamında 8 aileye dağıtımı yapılan gebe düvelerin sütünü birlik olarak kendilerinin alacaklarını, çiftçilere ayda yaklaşık bin 500 lira gelir sağlanacağını, gebe düvelerin ödeme planının çok cazip şartlarda gerçekleşeceğini ifade etti. Hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvan yetiştirip, işletmelerin kazançlı ve verimli hale getirilmesini istediklerini bildiren Selvi, ''Bu projeden yaralanmak isteyen çiftçilerimizin birlik üyesi olmaları gerekmektedir.'' dedi.

Projede yer almak isteyen ailelerin başvurularının devam ettiğini anlatan Selvi, ''Birlik kaynaklarından sağlanması nedeniyle banka sözleşmesine bağlı kalındığı sürece damızlık düveler için sağlanan krediye 18 ay faiz uygulanmamakta, 18 aydan sonraki 3,5 yıllık sürede ise faiz oranı yüzde 6 olarak belirlenmiştir. Projenin uygulama süresi 5 yıldır.'' diye konuştu.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ise hayvancılık potansiyeli bakımından Yozgat'ın, Türkiye'de ilk 20 il arasında bulunduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: ''İlimizde mevcut yaklaşık 280 bin büyükbaş hayvanın yüzde 50'si kültür ırkına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak suni tohumlama çalışmaları ile bu oranı yüzde 70 seviyesine çıkarmayı planlıyoruz. Böylelikle süt ve et veriminde de artışın gerçekleşmesi sağlanacaktır. Uygulanan bu proje ile hem yetiştiricilerin ekonomik anlamda kalkınması sağlanacak hem de hayvanların verimlerinin yükselmesi gerçekleşecektir. İl Müdürlüğümüzce Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi Ekonomik Yatırımlar Programı'ndan Bakanlığımıza sunulan ve kabul edilen 17 ekonomik yatırım projesi de ilimiz tarımına önemli katkı sağlayacaktır.''

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.