5. Hun-türk Kurultayı Macaristan'da Yapıldı

5. Hun-türk Kurultayı Macaristan'da Yapıldı

Macaristan'ın Bács-Kiskun Eyaleti Bugac şehrinde 5. Hun-Türk Kurultayı düzenlendi. Kurultaya bu yıl 27 ülkeden katılım oldu. Çok sayıda Turan çadırının kurulduğu kurultayda, yüzlerce atlı yaptığı gösterilerle izleyicileri büyüledi....

Macaristan'ın Bács-Kiskun Eyaleti Bugac şehrinde 5. Hun-Türk Kurultayı düzenlendi. Kurultaya bu yıl 27 ülkeden katılım oldu. Çok sayıda Turan çadırının kurulduğu kurultayda, yüzlerce atlı yaptığı gösterilerle izleyicileri büyüledi.

İlki 2007 yılında Kazakistan’da yapılan, daha sonra 2008’den itibaren Macaristan’da düzenlenmeye başlanan etkinliğin 5.'incisi 8 - 10 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi. Kurultayın açılışını üç dönemdir hamiliğini yürüten Macaristan Parlamentosu Başkanvekili Lezsak Sandor yaptı. Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Tataristan, Moğolistan, Yakutistan, Türkmenistan, Uygur Türkleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Dağıstan, Rusya ve birçok Türk boyu temsilcisinin yanında Türkiye’den ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen Türkler de organizasyonda yer aldı. Kurultaydaki ortam 500-1000’li yılların orta Asya Turan halklarının yaşamını gösterirken, Türkiye ve Avrupa’dan gelen Türk dernekleri çeşitli konserler verdi.

İki gün süren kurultaya 300 binin üstünde ziyaretçi geldi. Organizasyona katılan ülke bayrakları at üstünde tek tek sergilendi. 320 Macar atlısı enfes gösteriler ve yarışlar ile izleyicileri etkiledi. 220'den fazla açık hava çadırının kurulduğu alanda farklı milletlerin halk oyunları, dans gösterileri, şarkılar ve türküler söylendi. Şenlik havasında geçen kurultaya katılan ülke ve topluluklar konserler verdi. Kurultaya katılan ülke ve boyların bayraklı atlı süvarilerin gösterileri ile ayrı ayrı sergilendi.

Kurultaya katılan Macaristan'ın Kayseri Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği(TÜMİŞAD) Başkanı Osman Şahbaz yaptığı açıklamada, her yeni kurultaya katılımın bir öncekine nazaran daha kalabalık olduğunu müşahede ettiğini belirtip, ''Macaristan'ın tam ortasında, Budapeşte'den 119 km mesafede gerçekleştirilen bu kurultay 2007 yılında başlamış olsa da 2010 yılından sonra Hun Türk halklarının buluşması şeklinde gerçekleşiyor. Macar Hükümetinin doğuya açılım stratejisi hedefleri doğrultusunda bu kurultayın da katkısının olacak. Oyunlarla, şölenlerle tarihin yeniden canlandırıldığı, Hun ve Türk kavimlerinin kaynaştığı, uluslararası işbirliklerinin geliştiği kurultayda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum.'' dedi.

Bölgede konaklamak isteyenlere üç gün boyunca çadır kurma, kamp yapma, sıcak su ve duş yapma imkanı sağlandı. Zırhlı atlı geçit töreni, düellosu ve gösterileri, atlı güreşçilik, koyun kovalama yarışları, göçebe savaş mücadeleleri, okçuluk gösterileri canlandırıldı. Karpat Havzası'ndaki kürk kalpaklar, milli geleneksel el işi sanatları, süslemeler, demir dövme işçiliği, deri kıyafetlerin yapım ve el sanatları ve zenaatkarları hünerlerini göstererek ziyaretçileri adeta farklı bir zamana taşıdı. Alanın girişine kurulan 188 cm. çapındaki taltoş davulu ise her sabah katılımcıları uyandırma görevi üstlenen Şaman geleneğini sürdürdü. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.