40 Yıllık Tezgâhıyla Teknolojiye Meydan Okuyor

40 Yıllık Tezgâhıyla Teknolojiye Meydan Okuyor

1974’te aldığı dokuma tezgâhıyla teknolojiye meydan okuyan Mustafa Kaplan, ilerlemiş yaşına rağmen müşterilerine 40 yıldır hizmete devam ediyor. Samsun’un Terme ilçesinde yaşayan Mustafa Kaplan (68) isimli vatandaş, 1974 yılında yapmaya...

1974’te aldığı dokuma tezgâhıyla teknolojiye meydan okuyan Mustafa Kaplan, ilerlemiş yaşına rağmen müşterilerine 40 yıldır hizmete devam ediyor.

Samsun’un Terme ilçesinde yaşayan Mustafa Kaplan (68) isimli vatandaş, 1974 yılında yapmaya başladığı dokuma tezgahın da ilerlemiş yaşına rağmen halen çalışmaya devam ediyor. Hiçbir zaman çalışmaktan bıkmadığını belirten Kaplan, "Benden sonra bu işi yapacak olan yok ama elim döndüğü ayağım tuttuğu sürece bu işi yapmaya devam edeceğim. Bu meslekten ekmek yedim ve 5 çocuk büyütüp okuttum mesleğime hıyanet etmem, yarı yolda da bırakmam onun için son nefesime kadar tezgâhın başında olacağım." dedi.

15 YILDIR ÇIRAKSIZ ÇALIŞIYORUM

Bu işlere ilk olarak terzi çırağı olarak başlayan Mustafa Kaplan, "İstanbul da ikamet ediyorduk o zamanlar kendimi geliştirdikten sonra baya popüler olmaya başlamıştım 5. Cumhurbaşkanımız Cevdet Sunay Beyefendi'ye ye takım elbise dikip kendim teslim etmiştim. O zamanlar kumaş da değerliydi terzide, şimdi ise teknolojiyle birlikte terziler eskisi kadar revaçta değil. 1974 yılında ilk triko makineleri ile tanıştım hatta ilk otomatik çorap makinesini bu bölgeye ben getirmiştim halan da o makinelerim alışır sapa sağlamlar. Eşimle evlenince onun memleketine Terme’ye yerleştim, atölye açtım ve 18 kişiyle çalışmaya başladık. İşler devam ederken teknolojik gelişmeler ve piyasanın büyümesiyle şimdi 15 yıldır kendi başıma çalışıyorum. Kimse çalışmak istemiyor ben de yaşlanınca onlarla uğraşamadım sabredemediğim içinde bugün ben ölünce bu tezgâhlar duracak. Onun için son nefesime kadar çalışmaya devam edeceğim." şeklinde konuştu.

    KULLANDIĞI MAKİNELER 40 YILLIK

    Kendi tasarımlarını yaparak müşterilerinin beğenisine sunan Mustafa Kaplan, “Türkiye’nin farklı yerlerinden müşterilerim var onların taleplerine ve isteklerine göre ürün yapıp gönderiyorum. Terme'de de çok sayıda müşterim var onların ihtiyaçlarına göre tasarlayıp, dokuyup teslim ediyorum. Boş kaldığım zamanlarda ise iç fanila, yelek, bayan hırkaları ve kışlık içlikler üretiyorum onları da buradaki insanlara satıyorum. Kullandığım makineleri 1974 yılında almıştım halende kullanmaya devam ediyorum, onlara gözüm gibi bakıyorum çünkü onlar benim ekmek kapım." diye konuştu.

    Küçük atölyesinde her şeyin eskisi gibi kalmasına özen gösterdiğini belirten Kaplan, "Bu iş yerinin bende çok hatırası var makinelerimle birlikte eskiseler de benimle birlikte ayaktalar." ifadelerini kullandı. Genç esnaflara da öğüt vermeyi ihmal etmeyen 68’lik Mustafa Kaplan, "Dürüst olun, hile yapmayın, çok çalışın ve asla kötü alışkanlıklarınızı işinize bulaştırmayın." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.