40 Yıldır Kamulaştırma Mağduru Olan Yırcalı Sezer'in Son Zeytinliği De Gitti

40 Yıldır Kamulaştırma Mağduru Olan Yırcalı Sezer'in Son Zeytinliği De Gitti

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santraller için zeytin arazilerinin tamamı kamulaştırılan Mustafa Sezer'in (66) üretim yapacak yeri kalmadı. Sezer, termik santraller ve otoyol kamulaştırmaları sebebiyle köyünün en mağdur...

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, termik santraller için zeytin arazilerinin tamamı kamulaştırılan Mustafa Sezer'in (66) üretim yapacak yeri kalmadı. Sezer, termik santraller ve otoyol kamulaştırmaları sebebiyle köyünün en mağdur kişisi oldu.

Soma’daki ilk termik santralin 40 yıl önce hafriyat çalışması başladığında, Sezer'in ailesiyle zeytin yetiştirdiği 18 dönüm arazisi kamulaştırıldı. Yılmayan Sezer'in 40 yıldan bu yana, "Evlat gibi büyüttüm." dediği 13 dönümdeki 300 zeytin ağacı da yine termik santral için Kolin firması tarafından, hasadı bile yapılmadan söküldü. Sezer'in son talihsizliği, İstanbul-İzmir otoyolu kamulaştırması oldu. Otoyol için köyde sadece Mustafa Sezer'in, hem evi hem de deposu kamulaştırmaya girdi.

Kolin Şirketler Grubu'nun, Soma’da yeni bir termik santral kurmak için çalışmalara başlamasıyla birlikte Yırcalı köylülerinin de zeytin mücadelesi başladı. Köylüler, termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesine rağmen mücadele verdi. Danıştay 6. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ardından köylüler, çevrecilerle birlikte arazilerini çevreleyen jiletli ve dikenli telleri söktü. Ardından da arazilerine, direnişlerinin simgesi olarak yeni zeytin fidanları diktiler.

Mustafa Sezer'in kamulaştırmalarda karşılaştığı talihsizlikler, 1974 yılında ilçedeki ilk termik santralin hafriyat çalışmaları yapıldığı sırada başladı. Ailesiyle birlikte yılların emeğiyle büyüttüğü 18 dönüm arazi üzerindeki zeytin ağaçları için kamulaştırma kararı çıktı. Termik santral için arazileri ellerinden alındı, zeytin ağaçları da söküldü. Buna rağmen yılmayan Sezer, yakında bulunan boş arazilerine, termik santralin tozuna ve dumanına en dayanıklı ürün olduğu için bir kez daha zeytin dikti. 13 dönüm arazisinde 40 yıldan bu yana 300 zeytin ağacı yetiştirdi. Yıllar geçtikçe zeytin verimi arttığı için artık en kazançlı dönemine giden ağaçları için talihsizlik yine Sezer'i buldu. Bu kez ilçede Kolin şirketinin yapacağı ikinci termik santral için onun arazisinin de bulunduğu, köylülere ait 390 dönümlük alan için Bakanlar Kurulu tarafından "acele kamulaştırma" kararı çıktı. Sezer başta olmak üzere bütün köylüler karşı çıkmasına rağmen en son geçen cuma günü, iş makinelerinin girdiği arazideki 6 bin zeytin ağacı söküldü. Sezer'in hasadını bile yapamadığı 300 ağacı da iş makinelerinin kurbanı oldu.

Artık üretim yapabileceği arazisi kalmayan, hepsi kamulaştırmaya giden Mustafa Sezer'in şansızlığı bununla da bitmedi. İstanbul-İzmir otoyolunun geçeceği güzergahta Yırca'da sadece onun ev ve deposu kamulaştırıldı. Sezer, önümüzdeki günlerde arkasına Karayolları otoyol işaretinin bile boyayla çizildiği evini ve deposunu terketmek zorunda kalacak. Gidecek bir yeri olmadığını, artık eşiyle Kızılay'dan alacağı çadırda yaşamını sürdüreceğini dile getiren Sezer, kendisi için kamuda iş sözü verildiğini fakat yerine getirilmediğini ifade etti. Çaresizlik içerisinde beklediğini aktaran Sezer, “Yetkililerden, derdime bir çare bulmalarını bekliyorum. Zeytinlerim gitti, 30 yıl önce her tuğlasını kendim koyduğum evim de gidiyor.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.