4. Yargı Paketi'nin detayları

4. Yargı Paketi'nin detayları

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan 4. Yargı Paketi'nin detaylarında ne var? İşte o çok merak edilen 4. Yargı Paketi'nin detayları...

4. Yargı Paketi'nin detayları belli oldu. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 4. Yargı Paketi'nin KCK tutuklularını kapsayıp kapsamayacağı merak ediliyordu. İşte  4. Yargı Paketi'nin detayları...

4. Yargı Paketi'ne göre, terör örgütünün propagandasını yapan, örgütlerin bildiri veya açıklamalarını basanlara veya yayınlayanlara ceza verilmesinde, ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik eden’ şartı getirildi. Söz konusu yasa ile artık terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basıp yayınlayanlara, propaganda suçu işleyenlere ve yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılanlara, ayrıca ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan ceza verilmeyecek.

Ancak, işlenen suçun; patlayıcı madde bulundurma, mala zarar verme, kasten yaralama, görevi yaptırmamak için direnme, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma gibi cebir ve şiddet içermesi halinde, kişi ayrıca örgüt üyeliğinden cezalandırılacak.

4. Yargı Paketi'nin detaylarında yer alan en dikkat çekici değişiklik ise ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişinin ayrıca örgüte üye olmak suçundan da cezalandırılacağı’ hükmü... Artık bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak. Silahsız bir örgüt veya çeteye üye olmayan kişiler ise sadece işledikleri suçlardan ceza alacak. Bu düzenlemeden tutuklu öğrenciler, gazeteciler ve sendikacıların da yararlanabileceği belirtiliyor.

KCK TUTUKLULARI YARARLANACAK MI?

'Silahlı örgüt’ önergesiyle ilgili BDP’li Hasip Kaplan, “Dün verdiğiniz önergeyi bugün kaldırıyorsunuz. KCK’nın hiçbir tutuklusu bundan yararlanamaz.” dedi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, “Örgüt silahsızsa bu örgüte üye olmadan suç işleyen, eyleminin cezasını alır ama örgüt üyesi olmamakla birlikte üyeymiş gibi cezalandırılmaz diyoruz. Silahlı ve silahsız şeklinde haklı bir ayrım yapıyoruz. KCK tutukluları ‘silahlı örgüt kurmak ve silahlı örgüte üyeliği’ni düzenleyen 314. maddeden yargılanıyor. Bu düzenlemenin kapsamında değil” diye konuştu.

4. Yargı Paketi'nin detaylarında yer alan ve yeni yasanın getirdiği bazı düzenlemeler ise şöyle:

İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek. Kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmaması halinde, yapılan açıklamalar ‘suçu ve suçluyu övme’ suçunu oluşturmayacak. Halkı, askerlik hizmetini yapanları firara sevk edecek veya askerlik hizmetine katılacak olanları bu hizmeti yapmaktan vazgeçirecek şekilde teşvik veya telkinde bulunanlara altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek. Gözaltı ve tutukluluk süresi başka bir hükümlülüğünden indirilen kişiler, tazminat isteyebilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.