4. Yargı Paketi yasalaştı

4. Yargı Paketi yasalaştı

4. Yargı Paketi olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu'nda, "4. Yargı Paketi" olarak bilinen, İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, "4. yargı paketi" üzerinde, TBMM Genel Kurulu'nda dün ve bugün kabul edilen iki önerge hakkında bilgi verdi.

Yetkililer, terör örgütlerinin bir kurucusu ve üyesi olanların, bir de üyesi olmamakla birlikte bu örgütlerin çağrısı üzerine suç işleyenlerin olduğunu kaydetti.

Yapılan değişiklik için örnek veren yetkililer, şöyle konuştu:

"Örgüt kişiye 'şuradaki toplantıya katıl' diyor, kişi de bunun üzerine o toplantıya katılıyor ve slogan atıyor. Önceki sistemde kişi propagandadan da ceza alıyordu, örgüt üyeliğinde de ceza alıyordu. Ancak şimdi yapılan değişikliğe göre, kişi kanunsuz bir gösteri yürüyüşüne katıldıysa, sadece o suçtan dolayı ceza alacak, ilave olarak örgüt üyeliğinden cezalandırılmayacak. Kişi örgüt üyesi değil ama propaganda yaptı. Eğer yeni tanıma göre propaganda suçu oluşuyorsa, propagandadan ceza alacak ama ilave olarak örgüt üyeliğinden ceza almayacak. Getirilen sistem bu. Bildiri basmak ve yaymak, örgütün propagandasını yapmak, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçlarını işleyenler, sadece işledikleri suçtan ceza alacaklar, üyesi olmadıkları örgütten dolayı ceza almayacak."

"SİLAHSIZ UNSURLARDA CEZALANDIRILMA OLMAYACAK"

Biri terör örgütü, diğeri de suç işlemek amacıyla kurulan örgütler olmak üzere iki tip örgüt olduğunu belirten yetkililer, bu örgütlerin de silahlı ve silahsız olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydetti.

Silahlı örgütlerin mafyavari örgütler olduğunu belirten yetkililer, "(Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler örgüt üyesi gibi cezalandırılır) hükmü, mevcut uygulamada tüm örgütler bakımından uygulanıyor. Ama önergeyle yapılan değişikliğe göre, bu, silahsız örgütler bakımından uygulanmayacak. Silahsız unsurlarda örgüt üyesi olmamasına rağmen, örgüt üyesi gibi cezalandırılma olmayacak" diye konuştu.

Örgüt üyesi olanların zaten örgüt üyeliğinden ceza alacağını, kabul edilen iki önergenin onları hiç etkilemeyeceğini bildiren yetkililer, Ergenekon örgütünün, mahkeme kararlarına göre silahlı örgüt ise yararlanamayacağını söyledi.

Yetkililer, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 1,5 yıl ceza veriyorsun, örgüt üyeliğinden 7,5 yıl ceza veriyorsun. Ceza adaleti açısından böyle bir şey ne kadar doğrudur-" diye konuştu.

İŞKENCE SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI İŞLEMEYECEK

Kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

İhaleye fesat karıştırma suçunun; cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halinde temel cezanın alt sınırı beş yıldan az olamayacak. Ancak, kasten yaralama veya tehdit suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suçlar dolayısıyla cezaya hükmolunacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.