345 milyonluk  yeni cezaevi!

345 milyonluk yeni cezaevi!

48 ilde yapılması planlanan yeni cezaevlerinden biri de Konya'ya yapılıyor. Yaklaşık 345 milyon TL'ye mâl olacak yeni cezaevi, maliyeti bakımından Türkiye'nin 9. büyüklüğü bakımından da 12.'si olacak

48 ilde yapılması planlanan yeni cezaevlerinden biri de Konya'ya yapılıyor. Yaklaşık 345 milyon TL'ye mâl olacak yeni cezaevi, maliyeti bakımından Türkiye'nin 9. büyüklüğü bakımından da 12.'si olacak. Türkiye'de suç oranları her geçen gün artıyor. Çeşitli sebepler dolayısı ile suça karışma oranı da yükseliyor. Ülkede asayiş olayları eksik olmuyor. Manevi ve ahlaksal noktadaki çöküşün iyice kronikleştiği bugünlerde işlenen suçlardaki üzücü artış, yeni cezaevlerinin açılmasını da ne yazıkki zorunlu kılıyor. Adalet Bakanlığı, mevcut kapasitenin yetersiz olması nedeniyle, yeni cezaevi inşaatlarına hız verdi. Bu kapsamda Bakanlık tarafından 2021 yılına tamamlanması hedeflenen 48 cezaevinden biri de Konya'ya yapılacak. Yapımının 2017 yılında başlayacağı söylenen fakat ekonomik kriz sebebi ile ötelenen Konya cezaevi projesi, yeniden hız kazanacak. Konya, 48 ilde yapılacak cezaevi arasında yaklaşık 345 milyon TL ile cezaevi maliyeti en yüksek olan 9. il olacak. Büyüklüğü bakımından da Konya cezaevi binası 48 il arasında 174 bin 995 metrekare ile 12. olacak. Ama cezaevi arsasının büyüklüğü de 1-2 milyon metrekare aralığında olacak. Yeni cezaevi Ereğli Yolu, Tatlıcak mevki civarına yapılacak. Yine yeni cezaevi kampüs şeklinde olacak ve cezaevinin içinde ibadethane ve mahkumların çeşitli sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler yer alacak.

E TİPİ CEZAEVİNE EK RANZALI ÇÖZÜM!

Yeni cezaevinin yapılacağı söylentilerinin arttığı 2017 yılının Eylül ayında yaptığımız bir haberde Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun kapasitesinin 600 olduğunu söylemiş, 600 kişilik kapalı cezaevinde ise 40'ı kadın toplamda bin 780 kişinin yattığını belirtmiştik. Açık cezaevinde ise çeşitli suçlardan yatan 400 kişinin olduğuna haberde yer vermiştik. Edinilen son güncel bilgilere göre kapalı cezaevinde sayısal anlamda bir değişikliğin olmadığı öğrenildi. 600 kişilik kapalı cezaevinde kapasitenin tam 3 veya 3 buçuk katı kadar mahkum yatıyor. Kapasite sorununa da “ek ranza” atılarak çözüm bulunmaya çalışıldığı gelen bilgiler arasında yer aldı.

KONYA İÇİN İLK ÖRNEK SİLİVRİ MİYDİ?

4-2gulay_samanci.jpg

İddialara göre 2017 yılında temelinin atılacağı öngörülen ama atılamayan oysa çizimi yapılan ilk cezaevi projesinde Konya için Silivri tarzı örnek alınmış. Yine bir diğer iddiaya göre bu cezaevinin Karaman Yolu'na yapılması planlanmış. Silivri tarzı cezaevi projesine de siyasiler karşı çıkmış. Bu karşı çıkışa gerekçe olarak da Konya gibi bir şehirde bu tarz bir cezaevinin hoş karşılanmayacağı gösterilmiş. Ayrıca Konya siyasileri, huzur başkenti olarak adlandırılan Konya'nın böyle bir cezaevi ile anılmasını istemediği için ilk projeye karşı çıkmış. Oysa inisiyatif alan bakanlık, yeni yapılacak cezaevinin kampüs halinde yapılmasını planlıyor. Yani Konya cezaevi tartışmalara neden olan Silivri tarzını andıracak.

TEMEL ATMA İÇİN TARİH VERİLMEDİ

4-3-064.jpg

Yeni cezaevi projesi için geçtiğimiz hafta Adalet Bakanlığı'nda çeşitli temaslarda bulunduğunu söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, yeni cezaevinin kampüs şeklinde olacağını ifade etti. Mevki olarak Tatlıcak'ın kullanılacağını aktaran Samancı, hazırlıkların yapıldığını kaydetti. 2017 yılında yeni cezaevi projesinin gündeme geldiğini tasarruf tedbirlerinden dolayı da projenin bir süreliğine ertelendiğini hatırlatan Samancı, “Cezaevi projesinin bütçesi falan ayarlandı. Yüksek bir tutarı olacak. Çalışmalar hızla devam ediyor. Alt yapı çalışmaları tamamlanacak. Temel atma için bir tarih verilmedi fakat tüm çalışmalar biter bitmez yapım başlayacak” şeklinde konuştu.

KONYA İÇİN KAÇINILMAZ SONDU

Konya Baro Başkanı Avukat Mustafa Aladağ, yeni cezaevinin açık ve kapalı olmak üzere iki bölümden oluşacağını söyledi. “Gönül ister ki cezaevleri hiç olmasın” diyen Başkan Aladağ, şunları kaydetti: “Gönül ister fakat ortada da bir gerçek var. Mahkumlar, ıslah için içeride yatıyorlar. Onların da bir ailesi var. Gönül istiyor cezaevi olmasın evet ama Konya için yeni cezaevi kaçınılmaz bir sondu. Çünkü ihtiyaç vardı. Olaylara bu anlamda duygusal bakmamak gerekir. Gerçekçi olmakta fayda görüyorum.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum