‘3. Havalimanında Yer Teslimi Yapılmadı, Sahada Çalışma Başlamadı’

‘3. Havalimanında Yer Teslimi Yapılmadı, Sahada Çalışma Başlamadı’

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanının kodu üzerinde teknik düzeyde çalışmaların yapıldığını belirterek, muhtemelen kodda bir düşmenin olacağını söyledi. Yer tesliminin ise henüz yapılmadığını...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 3. havalimanının kodu üzerinde teknik düzeyde çalışmaların yapıldığını belirterek, muhtemelen kodda bir düşmenin olacağını söyledi. Yer tesliminin ise henüz yapılmadığını ifade eden Bakan Elvan, ilgili genel müdürlüğün konu üzerinde çalıştığını aktardı. Elvan, “Firma, sahada çalışmalara başlamadı. Şu anda, özellikle bu bölgede sondaj ve etüt çalışması yapıyor.” dedi.

Elvan, bakanlığının TBMM’deki 2015 bütçe sunumunda 3. köprü ile ilgili milletvekillerinin sorularını cevapladı. Köprünün yapıldığı alanın eleştirilmesi üzerine Elvan, çevreye yönelik hassasiyetinin olduğunu söyledi. Elvan, 3. havalimanının yapılacağı yerde açılan onlarca çukur ve 40-60 yıldan o arazinin bu süre zarfında delik-deşik edildiğini belirtti. Arazinin önemli bir kesiminde bataklık bulunduğunu dile getiren Elvan, 3. havalimanı ile birlikte o bölgenin önemli ölçüde ıslah edileceğini savundu. Kesilen ormanın 5-10 katından fazla ağaç dikileceğini anlatan Bakan Elvan, “Şunu ifade etmem gerekiyor; İstanbul’un 3. havalimanına ihtiyacı olduğu hepimizce malum. Ve bu çerçevede teknik düzeyde çalışmalar yapılmış. Havaalanının değiştirilmesi ile ilgili bir husus söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Elvan, havalimanının kodunun neden düşürüldüğünü sorulması üzerine de, “Değerli arkadaşlar, bir sözleşme var elinizde. Neye uymanız gerekiyor? Sözleşmede ne yazıyorsa ona uymanız gerekiyor. Sözleşmede, ‘özellikle havaalanının kodunun değişebileceği’ ifade ediliyor. Yani havaalanı kodunun değiştirilemeyeceği yönünde bir ifade olmadığı gibi, değiştirilebileceği ifade ediliyor. Havaalanının kodu üzerinde teknik düzeyde arkadaşlar çalışıyor. Muhtemelen bahsettiğiniz konuda bir düşme olacak ama buradaki hadise şu: Bize taahhüd edilen miktar şu: 10 Milyar Euro. Bu yatırımı gerçekleştirmek zorunda. Şu anki mevcut arazi yapısına bakıldığında aslında arkadaşlarımızın verdiği bilgiye göre söylüyorum. Buraya vermiş olduğu ‘10 Milyar Euro’luk yatırım yapacağım’ diyen grup belki 10 Milyar Euro’nun üzerinde bir yatırım gerçekleştirecek. Gerçekleştirmek zorunda kalacak. Biz yap işlet devret modelindeki ihale sistemi ile KİK’teki yöntem farklıdır. İkisini birbiri ile karıştırmayalım. YİP’te siz devlete ne kadar para verirseniz onu yarıştırıyorsunuz. Ne kadar yatırım yapacağınızı yarıştırmıyorsunuz. Açık söylüyorum. Açık ihale yapıldı. Burada yarıştırdığınız şey; sen devlete ne kadar para ödeyeceksin? Biz bunu yarıştırdık. Yarıştırılan şey budur. Yatırım tutarı bu değildir.” ifadelerini kullandı.

“Yer teslimi yapıldı mı?” sorusuna da Elvan, “DHMİ Genel Müdürlüğümüz bildiğimiz kadarı ile yer teslimi ile ilgili yazısını yazdı; ancak burada ormandan henüz alınmayan kesimler var. Onun devri gerekiyor. Sahada çalışmalara başlamadılar. Şu anda firma özellikle bu bölgede sondaj ve etüt çalışması yapıyor. Zeminin durumu son derece önemli. Zemin yapısını ortaya çıkarmadan nasıl bir yöntemle ne şekilde yapacağını ortaya koymada zorlanıyor.” karşılığını verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.