2023'de dünyanın en büyük ekonomisi hedefi

2023'de dünyanın en büyük ekonomisi hedefi

'Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyüme ve gelişmenin yüzde 75'i teknolojik inovasyonlar sayesinde gerçekleşmektedir'

Konya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Botsalı, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmak için inovasyon esaslı çalışmaya yönelmesi, ekonomik gelişmede üniversitelerin gücünü kullanması gerektiğini belirterek, ''Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyüme ve gelişmenin yüzde 75'i teknolojik inovasyonlar sayesinde gerçekleşmektedir'' dedi.

Botsalı, Konya Teknokent ile TÜBİTAK işbirliğinde Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu'da düzenlenen ''Özel Sektöre Yönelik TÜBİTAK Hibe ve Destekleri'' bilgilendirme toplantısındaki konuşmasında, Konya Teknokent hakkında bilgi verdi.

Botsalı, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmak için inovasyon esaslı çalışmaya yönelmesi, ekonomik gelişmede üniversitelerin gücünü kullanması gerektiğini ifade ederek, ''Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyüme ve gelişmenin yüzde 75'i teknolojik inovasyonlar sayesinde gerçekleşmektedir. Ülkemizin toplam üretiminin yüzde 2.9'unu yapan Konya Teknokent'in katkı ve çabalarıyla bu oran günümüzde yüzde 4'e yaklaşmıştır. Konya, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı açısından ülkemizin birçok ilinden daha iyi konuma gelmiştir. Konya Teknokent'teki firmalar Avrupa'ya ve dünyanın birçok ülkesine yazılım ve teknolojik ürün ihraç eder konuma gelmiştir'' dedi.
    

-''Üniversite-Sanayi işbirliğini başardık''-
    

Konya Teknokent'te halen yürütülmekte olan Ar-Ge proje sayısının 140 olduğunu dile getiren Botsalı, şunları kaydetti:

''Bugüne kadar ulusal ve uluslararası destek programları tarafından desteklenen proje sayısı 73'tür. Ülkemizin mobil vinç, değirmen makinesi, gıda makinesi, mekatronik ürün, proses otomasyon sistemi, otomotiv yedek parça, gıda alanlarındaki en büyük üreticilerinden olan birçok sanayi kuruluşu Konya Teknokent içinde Ar-Ge ofisi açmış, üniversitemizin öğretim üyeleri ve Teknokent'teki diğer firmalarla işbirlikleri kurarak dünya markası olma yolunda önemli adımlar atmıştır. Bu gelişmeler göz önünde alındığında Konya Teknokent, Konya'mızda uzun yıllar hayalini kurduğumuz iyi çalışan bir üniversite-sanayi işbirliği modelinin gerçekleşmesini sağlamıştır. Buradaki katılımcılarla beklediğimiz yeni ve özgün projelerle bu işbirliğinin daha da güçleneceğine inanıyorum.''
    

-TÜBİTAK'ın proje desteği her yıl artıyor-
    

Programda, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Ferhat Güner ise ''TÜBİTAK olarak pek çok projeye destek veriyoruz. Amacımız özel ve kamu kuruluşlarında Ar-Ge faaliyetlerini teşvik etmek, onları nitelikli yenilikler yapmaya özendirmek ve bu yolla ülkemizde Ar-Ge çalışmalarının artırılmasını sağlamaktır. Özgün proje ile yenilikler yaratan bütün projelere destek veriyoruz. Bu desteklerle üniversite-sanayi işbirliğine katkıda bulunuyoruz. Desteğimiz de gelen proje oranına göre her yıl artmaktadır. Böylelikle üniversitedeki akademisyenlerimizin bilgileri sanayiye açılmış oluyor'' diye konuştu.

TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Dilek Karataş da, katılımcılara ''Proje Önerisi Hazırlamada Dikkat Edilecek Hususlar'' konusunda bilgi verirken, TÜBİTAK Bilimsel Programlar Başuzmanı Nermin Sargın ''Projede Mali Tablolar'' hakkında sunum yaptı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.