2018 işçi için zor yıl olacak

2018 işçi için zor yıl olacak

Asgari ücret bin 404 liradan, bin 603 TL'ye yükseltildi. Yüzde 14,2'lik bir artış olmasına rağmen rakam, yine açlık sınırının altında kaldı. Vatandaş, artıştan memnun olmazken; sendikalar da “Asgari ücretlileri zor bir yıl bekliyor” dedi

Yoğun istişareler sonunda alınan karara göre asgari ücrete 200 liralık zam yapıldı. 2018 yılı asgari ücreti brüt 2  bin, yasal kesintilerle ve Asgari Kesim Ücreti (AGİ) dahil net ücret ise bin 603 lira oldu. Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türk-İş'in net bin 893 TL'lik teklifi kabul görmedi. Asgari ücretin açıklanmasının ardından vatandaş da artışı az bularak; hükümete tepki gösterdi. Ayrıca vatandaşlar, 200 liralık zammın ürünlere getirilecek yeni zamlarla birlikte eriyip, biteceğini söyledi. İnsanlar, üstelik hayat standartlarının yükseldiğini belirtiyor. Sendikalar ise asgari ücretlileri zor bir yıl beklediğini dile getiriyor.  Bazı ülkeler de de asgari ücret şöyle: “İrlanda bin 874 dolar.  Almanya bin 913 dolar. Hollanda bin 917 dolar. Belçika bin 925 dolar. Yeni Zelanda 2 bin 8 dolar. San Marino 2 bin 29 dolar. Monaco 2 bin 168 dolar. Lüksemburg 2 bin 468 dolar. Avustralya ise 2 bin 863 dolar.”

ASGARİ ÜCRETLİLERİ ZOR BİR YIL BEKLİYOR

Kamu-Sen Konya İl Temsilcisi Hüsamettin Şenel, asgari ücretin beklentileri karşılamadığını belirtti. Ücretin makul seviyede olmadığını sıklıklı söyleyen Başkan Şenel, “Bizim taleplerimiz asgari ücretin bin 900 TL olmasından yanaydı” şeklinde konuştu. “İşçiler, yine hüsrana mahkum oldu” diyen Şenel, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “1 yıl daha sefalet çekilmeye devam edilecek. Asgari ücrete 200 liralık zam yapıldı. En basit örneği ile Ocak ayından itibaren elektrik yüzde 8,8 daha zamlı kullanılacak. Temel tüketim ihtiyacımız olan ürünlere de zamlar yapıldı. Yeni zamlar da yolda. Diyeceğimiz o ki; asgari ücretlileri zor bir yıl bekliyor.”

KAŞIK İLE VERİP KEPÇEYLE ALIYORLAR

Evren Tokay, hükümetin her verdiği zammı insanlardan fazlasıyla çıkardığını dile getirdi.  Taşeron işçilere kadro vermenin ve asgari ücreti yükseltmenin seçimin habercisi olduğunu ifade eden Tokay, “ Asgari ücrete 200 liralık zam yapıldı. Bu fazlasıyla çıkacak milletten. Geçinmek çok zor bir hale geldi. Her şeye zam yapılıyor. Asgari ücret, en az bin 850 TL olmalıydı” dedi. Asgari ücrete yapılan zammı yetersiz bulan, asgari ücretin en az 2 bin TL olmasını gerektiğini söyleyen İbrahim İrioğlu, bin 600 lira ile geçinmenin neredeyse imkânsız olduğunun altını çizdi. Vatandaşların ev kirası ödediğini, faturalarının ise kabarık geldiğini belirten İrioğlu, her gün yeni bir ürüne yeni bir zammın getirildiğini kaydetti. İrioğlu, şunları kaydetti: “Yakın zamanda elektriğe yüzde 8,8 oranında zam geldi. Kaşık ile verilip, kepçe ile alınıyor. Yağa, peynire, zeytine, süte, benzine daha onlarca ürüne zam geldi. Bu artışın hiçbir masum yanı yok.” Kasım Okur isimli bir vatandaş da “Bin 600 TL insanca yaşayabilmek için yeterli bir rakam değil. Fakat işvereni de düşünmek lazım. Böylesi bir ortamda işverenin de yapabileceği çok bir şey yok. Asgari ücreti yükseltmeden önce devletin giderleri düşürmesi gerekiyor. En başta ev kirası zaten insanın belini fazlasıyla büküyor. Kredisiz, faizsiz düşük maliyet ile insanları ev sahibi yapmanın yolları aranmalı. Doğalgaz, elektrik ve eğitim masrafları da altından kalkılamayacak cinsten” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum