2014’te Globalde 375 Milyar Dolarlık Akıllı Telefon Satışı Yapılacak

2014’te Globalde 375 Milyar Dolarlık Akıllı Telefon Satışı Yapılacak

Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte’un ‘Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) 2014 Öngörüleri Raporu’na göre bu sene globalde 375 milyar dolar tutarında akıllı telefon satışı yapılacak.

Denetim ve danışmanlık şirketi Deloitte’un ‘Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) 2014 Öngörüleri Raporu’na göre bu sene globalde 375 milyar dolar tutarında akıllı telefon satışı yapılacak. 55 yaş üstü akıllı telefon kullanıcı sayısı yüzde 25 artacak. Tablette ekran küçülecek. 100 milyon birey televizyonu akıllı cihazlardan ve tabletlerden izleyecek.

Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Tolga Yaveroğlu, “2014 TMT öngörülerimiz pek çok konuya değinse de tablet, phablet ve giyilebilir cihaz kullanımında beklenen büyüme ve mobilitenin önemi ön plana çıkıyor. Bu yeni cihaz ve teknolojilerin sunduğu imkanlardan yararlanan şirketlerin ve girişimlerin 2014 ve sonrasında minimum bir adım önde olacakları kanaatindeyiz.” dedi.

TMT 2014 Öngörüleri Raporu’nda yer alan bölüm ve ifadeler şöyle:

Teknoloji:

• Tablette mini devri: 2014’ün ilk çeyreğinde kullanımda olan tabletler içinde daha küçük ekranlı ve daha kompakt tabletler ilk defa piyasa payına hâkim olacak. Buna göre ilk çeyrekte kullanımda olan ekranı 8,5 inç ve daha küçük olan tabletlerin sayısı 165 milyona ulaşırken, aynı dönemde standart boyutta tabletlerin sayısı ise 160 milyon seviyesinde kalacak.
• Oturma odalarımıza hâkim beş cihaz: İnternete bağlı televizyonlar, bilgisayar, oyun konsolları, akıllı telefonlar ile telefon yanı olan ve olmayan tabletlerin satışının 2014’te 750 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Bu satışın yaklaşık yarısı ise (375 milyar dolar) akıllı telefonlara ait olacak.
• Yeni akıllı aktör ‘giyilebilir cihazlar’: 2014’e damga vurması öngörülen giyilebilir cihazların satışlarında da artış tahmin ediliyor. Buna göre 10 milyon adet akıllı gözlük (ortalama fiyatı: 500 dolar), akıllı saat (ortalama fiyatı: 200 dolar) ve akıllı bileklikten (ortalama fiyatı: 140 dolar) yaklaşık 3 milyar dolar satış geliri elde edilecek.
• Kitlesel açık online dersler (MOOC) ikiye katlanacak: Kullanıcıların online olarak kayıt yaptırabildikleri ve dersleri bilgisayardan takip edebildikleri kitlesel açık online ders (massively open online course) sistemine yapılan ders kayıtları, 2012 rakamlarına oranla neredeyse yüzde 100 artacak. MOOC sisteminin 2020’de yaygın öğretim de dâhil alınan tüm eğitimlerin yüzde 10’unu teşkil etmesi bekleniyor.
• Sağlık alanında e-viziteler ile 5 milyar dolarlık tasarruf: 2014’te genellikle soru formları, fotoğrafların doktora ulaştırılması sürecinden oluşan e-vizitelerin, bilhassa sinüzit, boğaz ağrısı, alerji, mesane enfeksiyonu ya da akne tedavileri gibi kesin belirtisi olan hastalıklarda yaygın olacağı öngörülüyor. 2012 ile karşılaştırıldığında yüzde 400’lük bir büyümenin (toplam 100 milyon kez e-vizite) olacağı; bu e-viziteler sayesinde yaklaşık 5 milyar dolarlık tasarruf elde edileceğine ihtimal veriliyor.

Medya ve Eğlence:

• TV değişiyor: 2014’te 100 milyonu aşkın izleyici, TV’yi dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon kanalı ile de seyredecek.
• 50 milyon evde yan odada da Pay-TV: 2014’te 50 milyon evde, birden fazla dijital TV platformu aboneliği ile varlığını sürdürecek. Söz konusu ödemeli dijital platformların kullanılmasıyla elde edilecek gelir ise ortalama 5 milyar dolar olacak. Bunun yanında 10 milyon hane ise yine 2014’te geniş bant gibi ayrı platformlardan Premium TV hizmetinden faydalanacak. Geniş banttan yayın yapmayı mümkün kılan OTT teknolojisinin gelişmesi ile birlikte, talebe bağlı televizyon sistemi (VoD) üyelikleri de artacak.
• Reklam ölçümlemesinde yeni dönem: Dijital platformların yaygınlaşması ve online TV izleme süresi arttıkça reklamların getirisinin ölçümlenmesinde de bir takım değişiklikler görülecek. 2014, yeni nesil hibrid ölçümleme modelinin şekilleneceği sene olacak.
• Spor karşılaşmalarından rekor gelir: Spor karşılaşmalarının yayın hakkından elde edilen gelir, bu sene yüzde 14 artarak 24,2 milyar dolar olacak. Bu artışın dörtte üçü Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya futbol ligleri, UEFA ligleri ve Kuzey Amerika’daki profesyonel liglerin imzalayacağı sözleşmeler ile elde edilecek.
• Telif ve hak gelirlerinde artış: Geçen senelerin aksine 2014’te müzik endüstrisinde hak maliklerine ödenen telifler ve kaydedilmiş müzik araçlarından gelecek gelir, ilk defa 1 milyar dolara ulaşacak. Günlük hayatımızda dinlediğimiz her şarkıdan elde edilen lisans gelirinin ise 2014’te günlük 3 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

Telekomünikasyon:

• Nitelikte anlık mesajlaşma, nicelikte SMS: 2012’de SMS ile neredeyse aynı geliri olan anlık mesajlaşma (IM) işlemlerinin (50 milyon / gün) 2014’te SMS’in (21 milyon / gün) iki katından fazla olması bekleniyor. Buna rağmen SMS değer kaybetmiyor. 2014’te SMS’ten 100 milyar doları aşkın gelir elde edilmesi beklenirken, bu rakam anlık mesajlaşmada SMS gelirlerinin sadece 1/50 oranında olacak.

• Phabletler yükselişte: Mini tabletler olarak nitelendirilen phabletler, 2014’te satılması öngörülen 1,2 milyar adet akıllı telefonun 1/4'ünü oluşturacak. Tanesi ortalama 415 dolar olan phabletler, akıllı telefonlardan yüzde 10 daha pahalı olacak ve toplam satışından da 125 milyar dolar gelir elde edilecek. Oyun severler ve mesaj kullanıcılarının yanı sıra akıllı telefonlara göre büyük ve aydınlık ekrana, daha yüksek ve kaliteli sese, daha büyük klavyeye sahip olması nedeniyle sürpriz bir şekilde 55 yaş üstü kesim de phableti tercih eden kesim içinde yer alacak.
• 55 yaş üstü penetrasyon artıyor: Gelişmiş ülkelerde 55 yaş üstü kullanıcıların akıllı telefon penetrasyonu, 2013’e göre yüzde 25 oranında artacak.
• Saha telefonlarında artış: Genellikle sahada çalışanların kullandığı ve güç şartlara dayanıklı olarak tasarlanan ve merkeze bağlı mobil cihaz fiyatlarının 2014’te ortalama 250 dolara düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte yine 2014’te satılması öngörülen 10 milyon adet ile birlikte, piyasadaki toplam cihaz miktarı 30 milyon adete ulaşacak.



CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.