200 Bin Kobanili’den Sadece 17 Bini Kamplarda Barınıyor

200 Bin Kobanili’den Sadece 17 Bini Kamplarda Barınıyor

Kobani Kriz Koordinasyon Merkezi'nin raporuna göre Türkiye'ye göç eden yaklaşık 200 bin Kobanili’den sadece 17 bini devlet ve HDP’li belediyelerin kurduğu çadır kentlerde barınıyor. Kış öncesi sorunlara çözüm bulunmaması halinde salgın...

Kobani Kriz Koordinasyon Merkezi'nin raporuna göre Türkiye'ye göç eden yaklaşık 200 bin Kobanili’den sadece 17 bini devlet ve HDP’li belediyelerin kurduğu çadır kentlerde barınıyor. Kış öncesi sorunlara çözüm bulunmaması halinde salgın ve benzeri sorunların baş göstermesi muhtemel.

DTK; DBT, HDP, HDK, Suruç Belediyesi Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından oluşturulan Kobani Kriz Koordinasyon merkezi savaşın yaklaşık 2 aydır sürdüğü Kobani ile ilgili raporu açıkladı.

Arin Mirxan isimli çadır kentte HDP milletvekili İbrahim Ayhan tarafından açıklanan raporda kış aylarının gelmesi ile birlikte mültecilerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı bildirildi. Ayhan, IŞİD terör örgütünü uluslararası güçlerin taşeronu ve insanlık düşmanı olarak nitelendirdi. İki aydır Kobani’ye saldırıların devam ettiğini aktaran Ayhan, “TC devleti ve hükümetine çağrıda bulunmak istiyoruz. Raporda da belirttiğimiz gibi Kobani’den gelen halkımıza karşı tarihsel gerçekliğimizle iç içe geçen toplumsal dokumuzla uygun davranmak bir yana; Kobani halkına yaklaşım Kürtlere yaklaşımın ta kendisidir.” dedi.

Hükümeti, Kürt sorununa karşı samimi olmaya davet eden Ayhan, “ Kürt sorununun çözümü konusunda politik hesaplardan vazgeçmeye yaklaşık 200 bin Kobanili ve yanında yer alan tm duyarlı bireylere karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık 200 bin Kobanili'den sadece 7 bin 256 kişinin çadır kentlerde barındığını belirten Ayhan, mülteciler nedeniyle ciddi sıkıntıların baş gösterebileceği uyarısında bulundu. Ayhan şöyle devam etti:" Sağlık, beslenme, giyim, barınma sorunları başlayan kış ayları nedeniyle daha yakıcı hale gelmiştir. Barınma konusu ivedilikle çözülmesi gereken bir konudur. Şuanda AFAD’ın iki çadır kentinde kalan 6 bin 100 kişi ile toplam çadır kentlerde kalanların sayısı 17 bin 256 kişidir. 190 bin kişinin Kobani’den geldiği dikkate alındığında diğerlerinin sağlıksız koşullarda yaşamaları söz konusu. Sağlık başlı başına bir sorun. AFAD kaydı olmayanlar acil polikilinikler hariç hastaneler ve diğer hizmetlerden yararlanamamaktadır. Çadırlarda yaşayanların da beslenme, ısınma, hijyen konusunda önemli sıkıntı ve ihtiyaçları söz konusu. Bu sorunların biran önce çözülmemesi durumunda ciddi anlamda salgın ve benzeri sorunların baş göstereceği açıktır.”

Uluslararası kamuoyuna seslenen Ayhan, kendi topraklarında mülteci konumuna yaşamaya mecbur edilen halkın sorunlarını çözmek için daha fazla desteğe ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.