200 bin kişi giydirildi

200 bin kişi giydirildi

Dost Eli Derneği, 2001 yılında kurduğu 'sosyal mağaza ve market' projesiyle yaklaşık 200 bin ihtiyaç sahibini giydirdi. İhtiyaç sahipleri mağaza ve markette istediği ürünü deneyerek alıyor

Konya merkezli faaliyet gösteren Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2001 yılında kurduğu 'sosyal market ve mağaza' projesiyle yaklaşık 200 bin ihtiyaç sahibini giydirerek her ay gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Derneklerinin sosyal market hizmetleri hakkında bilgi veren Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, sosyal market ve mağaza uygulamalarıyla 55 şehirdeki derneklere örnek olduklarını belirterek, ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçlarını kendileri gelip aldığını söyledi. Yardımlarının daha etkin olması için böyle bir uygulamaya gittiklerini anımsatan Mehmet Seçer, "Biz 5 işadamı arkadaş dar gelirli ailelere yardım etmek için bir araya geldik. Yaptığımız yardımların daha etkili olması için derneğimiz bünyesinde 10 yıl önce sosyal mağaza ve market sistemini kurduk. Uygulamamamız çok takdir topluyor. Biz yardımlarımızı aileye kendimiz götürmektense aile gelsin burada kendi istediğini severek alsın diye bunu yapıyoruz. Biz aileye yardım götürüyoruz ancak götürdüğümüz yardım malzemeleri ailede olabiliyor veya sevmiyor. Yardımları kendimiz götürmek yerine aileyi giyim ve gıda ürünlerinin olduğu sosyal marketimize getiriyoruz. Aile kendisi gelip buradan ihtiyacı olan ürünü alıyor. Mağaza ve marketimizde aylık bin 500 civarında kişinin ihtiyaçlarını gideriyoruz. Sosyal mağaza ve marketi kurduğumuz günden bu yana yaklaşık 200 bin ihtiyaç sahibini giydirerek, gıda ihtiyaçlarını giderdik" dedi.
İHTİYAÇ SAHİBİ İSTEDİĞİ ÜRÜNÜ DENEYEREK ALIYOR
Sosyal market uygulamalarının çok büyüdüğünü ve birçok işadamının yardımlarını kendilerinin vasıtasıyla dar gelirli ailelere ulaştırdığını aktaran Seçer, "İşadamları ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarını derneğimiz aracılığıyla yapıyor. Sosyal marketimize kesinlikle kullanılmış ürünleri almıyoruz. İhtiyaç sahibi insanlara kullanılmış giysileri vermek istemiyoruz. Çünkü tüm insanlarda gurur vardır. Başkasının kullandığı bir ürünü diğer insan giymemeli. Kişi buraya geliyor. Sanki bir mağazaya gitmiş gibi hiç kullanılmamış olan ürünü üstünde deneyerek istediğini alıyor. Bu uygulama ihtiyaç sahiplerini çok mutlu ediyor. Mesela biri 50 yaşına gelmiş bu zamana kadar bir mağazadan hiç ürün alamamış. Hep birilerinin kullandığı ürünleri giyerek yaşamış. Bizim bu uygulamamız onun değerli biri olduğunu gösteriyor. Zaten böyle de olması gerekmektedir" diye konuştu.
ŞEFFAFLIK YARDIMLARIMIZDA EN ÖNEMLİ KRİTERDİR
Sosyal market yardımlarında şeffaflığa çok önem verdiklerini de dile getiren Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçer, tüm ürünlerin üstüne barkot yapıştırdıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Yardımlarımızda bizim için en önemli şey şeffaflık. Mesela bir mağaza sahibi bize ihtiyaç sahibine ulaştırmamız için elbise veriyor. Biz bu elbiselerin üstüne barkotlarla numaralandırıyoruz. Bunu yapmamızın amacı ürünün kime ne tarihte verildiğini ortaya çıkarmak. Elbiseleri bize veren kişi benim verdiğim yardımlar kime verildi diye sorduğunda biz ürünün kime ne tarihte verildiğini ortaya çıkartıyoruz. Bu uygulamamamız da yardımda bulunanları çok memnun ediyor. Sosyal marketimizde elbise ve gıda ürünlerinin parayla satılması da imkansız. Bir ürün dernek çalışanın çok hoşuna gitse bile ürünün değerinden yüksek bir ücret verse dahi satılmaz. Çünkü yardım veren bize bunun ihtiyaç sahibine verilmesi için ulaştırıyor."
MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.