176 cami imam bekliyor

176 cami imam bekliyor

Türkiye'de cami ve din görevlisi bakımından ikinci sırada yer alan Konya'da toplam 3 bin 18 cami bulunuyor. Rakamlara göre her 688 kişiye bir cami düşüyor. Fakat camilerdeki imam açığı da sürüyor. 176 camide imam yok

Konya İl Müftülüğü, Konya'daki cami ve imam hatip sayısını açıkladı. Konya merkezde bin 165 cami, taşra ilçelerde ise bin 953 cami bulunuyor. Bu rakamlarla birlikte Konya genelinde toplam cami sayısı 3 bin 18 şeklinde. İstatistiğe göre her 688 kişiye bir cami düşüyor. 2012 yılında ise Konya'da 3 bin 25 cami bulunuyordu. Son 3 yılda Konya'ya 93 cami daha yapıldı. Konya aynı zamanda cami ve çalışan personel sayısı bakamından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Cami sayısı olarak nüfus yoğunluğu düşünüldüğünde en fazla personel Konya'da görev yapıyor. Meram, 451 cami ile ilk sırada yer alırken, Yalıhüyük 6 cami ile son sırada yer alıyor.

176 CAMİDE İMAM YOK

Konya'da cami, müftülük ve Kur'an kurslarındaki görevli personel sayısı ise toplam 4 bin 473. 176 da münhal kadro bulunuyor. Bu görevlilerin içerisinde de 2 bin 764 imam hatipli bulunuyor. Konya İl Müftü Yardımcısı Lütfi Ketenci, personel rakamlarının diğer illere ve Konya'ya tahin olanlarla birlikte her ay değişebileceğini söyledi. Bununla beraber Konya'da 442 müezzinin görev yaptığını ve 18 münhal kadronun yer aldığını ifade eden Ketenci, “Bu münhal kadrolarımızı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden her ay ilan etmekteyiz. Burada bu ay itibariyle sınava tabi tutulacak olan kadrolardan 176 tane camimizin imam ve müezzin ihtiyacı vardır. Bunlar her ay ilan edilmekte ve diğer illerde görev yapan imam hatipler ve müezzinler elektronik ortamda müracaat ederek sınava girmektedirler ve sınav sonucunda kendileri cami tercihinde bulunarak yerleri belirlenmektedir” dedi.

AÇIK KAPATILACAK

Atamaların Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı sınavlarla ve diğer illerden yapılan imam atama sınavlarıyla gerçekleştiğini kaydeden Ketenci, “Bu sayı şu an oldukça fazla açıktan atamayla da bu görevli sayısı kapatılır. Açık atama ya da nakil sınavı ile bu camilerimiz görevliye kavuşur. Her ay toplanan mazeret kurulu yapılan müraacatları değerlendiriyor. O ay boş olan camilerimize mazeretlerine göre değerlendirip yerleştirme yapılıyor. Bunlar her ay değiştiği için net rakamlar bu başvurular sonucu belirleniyor. Personelin durumu gösteren İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi ile bilgiler günü birlik alınıyor. Emekli olanlar, görev yeri değişenler buradan değişiyor. Bu sayede de günü birlik sisteki takip ediyoruz. Böylece hızlı bir şekilde personel hakkında bilgiye sahip oluyoruz” diye konuştu.

İLK 2 YIL TAYİN YOK

A-E arası cami gruplarının da yer aldığını belirten Ketenci, “Diyanet İşleri Başkanlığı'nın atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin belirttiği kriterlere göre cami grupları başkanlığımız ve ilgili müftülük tarafından belirleniyor. Daha sonra cami görevlilerimiz bu cami gruplarına göre mesleki bilgiler seviye tespit sınavında aldıkları başarı ile atamaları gerçekleşiyor. A ve B grup camiler için 60 puan gerekirken C veD grubu camiler için de 50 puan ve üzeri gerekiyor. Dolayısıyla camilerimizde bu şekilde cemaat kapasitesi tarihi olup olmadığı ya da merkezdeki yerine göre belirleniyor. Bu şekilde atamalar gerçekleşiyor. Bir görevlinin naklen bir yere atandıktan sonra göreve ilk başladıysa asaleti tasdik oluyor. Daha sonra o atandığı yerde 6 ayını tamamlamak kaydıyla 2 yıl başka illere müracaat edemiyor. İl içerisine 6 aydan sonra il dışına ise 2 yıldan sonra müracaat edebiliyor. Mazereti belgelendirip açılan sınavları kazandıktan sonra ataması gerçekleşebiliyor” açıklamasında bulundu.

TAYİNLERDE ROTASYON

Bunun haricinde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın son yayınladığı yönetmeliğe göre imam hatiplere rotasyonun getirildiğini söyleyen Ketenci şunları söyledi: “ Bu yönetmeliğe göre 25 yılını dolduran ilimizdeki 134 görevlimizin de yerleri değiştirildi. Geçen yıl Haziran-Eylül döneminde gerçekleşen bu uygulama bu yıl da devam edecek. 20 yılını dolduranlar Haziran-Eylül döneminde görev yerleri değişecek. 2016 yılında da 15, 2017 yılında da 8 yılını dolduran görevlilerin yerleri değiştirilecek. Bu il müftülüğüne bağlı olan komisyon tarafından belirlenecek.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.