12 Dev Adam’a zorlu rakipler

12 Dev Adam’a zorlu rakipler

Türkiyede gelecek yıl düzenlenecek 16. Dünya Erkekler Basketbol Şampiyonası finallerinde Türkiye ile aynı grupta mücadele edecek olan Yunanistan, dünya sıralamasında 4. basamakta yer alıyor.

Türkiye, Çin, Rusya, Porto Riko ve Rusya ile birlikte C Grubu’nda yer alan Yunanistan’nın son yıllardaki performansı dikkati çekiyor. Son yıllarda ortaya koyduğu başarılı performansla basketbolda Avrupa’nın sayılı ülkeleri arasına giren Yunanistan, dünya sıralamasında da 4. basamakta bulunuyor. Ülkede resmi olarak 1350 kulüp faaliyetlerini sürdürürken, yine resmi verilere göre 70 bin bayan ve 272 bin de erkek sporcu bulunuyor.

1980’li yıllara dek basketbolda uluslararası alanda çok fazla varlık gösteremeyen ve başarı kazanamayan Yunanistan, özellikle bundan sonra önemli bir gelişim göstererek uluslararası basketboldaki yerini çok farklı bir konuma getirmeyi başardı. 1987 yılında kazanılan Avrupa Şampiyonluğu bunda önemli bir rol oynarken, bu şampiyonluk aynı zamanda Yunanistan’ın uluslararası büyük bir turnuvada, takım bazında elde ettiği en büyük başarı oldu. Son olarak Polanya’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda çeyrek finalde Türkiye’yi yenen Yunanistan, yarı finalde İspanya’ya yenildi, üçüncülük maçında Slovenya’yı yendi ve organizasyondan bronz madalyayla ayrılmayı başardı.
1993, 1995 ve 1997 yıllarında dördüncülükler elde eden Yunanistan, 2005 yılında artık bir ekol olarak yer aldığı Avrupa Şampiyonası’nda da ikinci altın madalyasını kazanmayı başardı. Avrupa ve dünya basketboluna kendini kabul ettiren ve yetiştirdiği birçok yıldız oyuncuyla adından sözettiren Yunanistan, 2007 yılında düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nı ise 4.  sırada tamamladı. 1994 ve 1998 yıllarındaki Dünya Şampiyonalarında dördüncülük kazanan Yunanistan, 2006 yılında, tarihindeki en başarılı dereceyi elde etti. Yunanistan, Japonya’da düzenlenen şampiyonada ABD’yi yenerken, final mücadelesinde İspanya’ya yenildi ve gümüş madalyanın sahibi oldu. Oyun olarak özellikle savunmadaki sertliğiyle tanınan Yunanistan’da Antonios Fotsis, Dimitiris Diamantidis, Vasileios Spanoulis, Nick Calathes gibi oyuncular dikkati çekiyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.