10. Uluslararası Öğrenci Buluşması başladı

10. Uluslararası Öğrenci Buluşması başladı

60 ülkeden öğrencilerin katıldığı 10. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Bu bir zenginliktir. Konya’nın global bir şehir, başkent olduğunun göstergesidir” dedi

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği ve Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından düzenlenen ve Selçuklu Belediyesi tarafından desteklenen 10. Uluslararası Öğrenci Buluşması gerçekleştirildi. Yurt dışından Konya'ya eğitim için gelen yabancı öğrencilerin ülkelerine ait yöresel giyim eşyalarını, hediyelik eşyaları ve yemekleri sergilediği buluşma renkli görüntülere sahne oldu. Kılıçarslan Meydanı’nda başlayan ve yarın sona erecek etkinlikte 60 ülkeden gelen öğrenciler stant açtı. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları Türkiye genelinde 20 ülke ve 55 şehirde düzenlenirken 203 ülkeden 114 bin misafir öğrenci katıldı.

Etkinliğin açılış programına AK Parti Konya Milletvekili Uğur Kaleli, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektör Yardımcısı Tahir Yüksek,  İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Aslan, UDEF Temsilcisi Fatih Evran ve çok sayıda vatandaş katıldı.

IRKÇILIĞI AYAKLAR ALTINA ALDIK

AK Parti Konya Milletvekili Uğur Kaleli programda yaptığı konuşmada, “Bilim, felsefe sanat, din, ne öğrenirsek öğrenelim, bunların temeline eğer yaratın oturtmazsak, sadece evren ve insan ilişkisini ortaya koşmuş oluruz. Buradaki öğrenciler evren, insanın yanı sıra eğitimlerin merkezine yaratın koyarak eğitimlerini öyle tamamlayacaklar” ifadelerine yer verdi. Faaliyeti önemli bulduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de , “Yapılan hizmetlerin bir mesaj niteliğinde olması gerekiyor. İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneğimizin aslında öğretici bir özelliği var. Eğer bu dernek olmasaydı bu kadar ülkeden öğrencinin Konya’da eğitim aldığını bilemeyecektir. Bu bir zenginliktir. Konya’nın global bir şehir, başkent olduğunun göstergesidir” dedi. İslam kardeşliğinin önemine işaret eden Akyürek, “Hala siyah beyaz ırk, sarı beyaz ırk ayrımının olduğu bir dünyada 1400 yıl önceden ırkçılığı ayaklar altına alan bir dinin mensubu olmaktan gurur duyuyoruz. Dünyada demokrasinin beşiği denilen yerlerde siyahlar ile beyazlar aynı mekanlarda yemek yiyemiyor, aynı okullara gidemiyorlardı. Ama inancımızın güzelliğine bakın” şeklinde konuştu.  

BU ÖĞRENCİLER ZENGİNLİĞİMİZ

NEÜ Rektör Yardımcısı Tahir Yüksek ise konuşmasında, “Katılımcı sayısını gördüğümüz zaman şaşırdık. Pek çok ülkeden ülkemize gelen öğrenciler, ülkemizin değişik şehir ve üniversitelerinde akademik eğitimin yanı sıra ülkemizin kültürel yapısını yansıtıyoruz. Bu 203 ülkenin içerisinde niye Türkiye diye düşünmemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

img_0179.jpg

Daha sonra söz alan UDEF Temsilcisi Fatih Evran, “Federasyonumuz 2004 yılından beri faaliyet gösteriyor. Konya ilk açtığımız derneklerden biri. Bu etkinlikler 20 ülkede yapılacak. Buradan herkesi 13 Mayısta İstanbul’da final programımıza davet ediyorum” şeklinde konuştu. İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Aslan da konuşmasında, “Bu yıl UDEF’e bağlı dernekler tarafından gerçekleştirilen 10. Uluslararası Öğrenci Buluşması’nı gerçekleştiriyoruz. Her yıl sayımız artıyor. Yabancı öğrencilerimiz bizlere ülkelerini tanıtacaklar. Türkiye uluslar arası öğrenciler açısından potansiyelini artırıyor. Biz Konya’daki derneğimizi 2010 yılında kurduğumuzda 800 öğrencimiz varken bu yıl 4 binin üzerinde öğrencimiz var. Türkiye’de de 26 bin öğrencimiz varken şu an 203 ülkeden 114 bin öğrenci öğrenim görüyor” dedi. Sayıdaki artışın dışarıdan gelen öğrencilerin Türkiye’deki eğitimden memnun kalmalarına bağladıklarını söyleyen Aslan, şöyle konuştu: “Bunu büyük bir zenginlik olarak görüyoruz ve daha da artmasını diliyoruz. Dünyayı yaşanabilir adil bir dünya haline getirecek geleceği kurmak için bir fırsat olarak görüyoruz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

img_0268.jpg

img_0184-002.jpg

img_0241.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.