'10 Numara Yağ, İhraç Edilmiş Gibi Gösterilip İç Piyasaya Sürülüyor'

'10 Numara Yağ, İhraç Edilmiş Gibi Gösterilip İç Piyasaya Sürülüyor'

Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilcisi Kenan Çalışır, son günlerde otobüs yangınlarıyla ülke gündeminde yer alan 10 numara yağ sorununa dikkat çekti. Başkan Çalışır, 10 numara yağ kullanımı ile çevreye ve ülke ekonomisine...

Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilcisi Kenan Çalışır, son günlerde otobüs yangınlarıyla ülke gündeminde yer alan 10 numara yağ sorununa dikkat çekti. Başkan Çalışır, 10 numara yağ kullanımı ile çevreye ve ülke ekonomisine büyük zararlar verildiğini belirtti. Akaryakıttaki ÖTV oranının yüksek, denetimlerin yetersiz oluşunun 10 numara yağ kullanımına yönlendirdiğini söyledi. Bu bağlamda Türkiye’nin 4 yılda 6 milyar lira vergi kaybettiğini aktaran Çalışır, 10 numara yağın Türkiye’ye zararının ise 2 milyar olduğunu belirtti. Çalışır, artık 10 numara yağın gümrüklerde sahte belgelerle ihraç edilmiş gibi gösterilip iç piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Kimya Mühendisleri Odası Temsilcisi Çalışır, Türkiye’deki 10 numara yağ sorunu ve yol açtığı zararların nedeninin 10 yıldan bu yana akaryakıt fiyatlarındaki artış ve zamlar olduğunu belirtti. Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV’nin dünyanın hiçbir ülkesinde Türkiye’deki gibi yüksek olmadığını anlatan Çalışır, “Akaryakıt kullanan tüketici zarar etmemek için daha ucuza elde edilen, ekonomik katkı sağlayan 10 numara yağı tercih etmekte. Bu ürün hiçbir standarda uymadığı gibi, merdiven altında üretilip, çok tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır.” dedi.

4 YILDA 6 MİLYAR LİRA VERGİ KAYBETTİRDİ

Çalışır, 10 numara yağ üretiminde kullanılan yağ ve çözücülerin birçok sanayi sektöründe kullanıldığını anlattı. Ancak 2006’dan sonra sektörün ihtiyacından fazla ithalat yapıldığını vurgulayan Çalışır, bu süreçte gümrük vergisi muafiyetinden yararlanan bazı ithalat ve ihracat firmalarının söz konusu yağ ve çözücüleri sahte belgeler ile ihraç etmiş gibi göstererek gerçekte 10 numara yağ ve akaryakıt üretimi için iç piyasaya sürdüğünü belirtti.

Çalışır, motorin fiyatının 3/2`sine iç piyasada satılan bu yakıtların kullanımı sonucu Türkiye’de 2009`dan 2012`ye kadar olan 4 yıllık süreçte 6 milyar vergi kaybının yaşandığını ifade etti. Bu konuda meydana gelen ölümler ve diğer maddi kayıpların ise haddi hesabının olmadığını dile getirdi.

ÖTV’Sİ SIFIR UÇAK YAKITLARIYLA 10 NUMARA YAĞ İŞİ YAPILIYOR

Bir yıl kadar önce baz yağların ÖTV`sinin arttırılması sonucu 10 numara yağ üretiminin zora girdiğini, kullanımı önemli ölçüde azaldığını anlatan Çalışır, bunun da kağıt üzerinde uçak şirketi kurularak aşıldığını vurgulayan Çalışır, “Fakat bu sefer de kağıt üzerinde havayolu şirketi kurarak ya da uçak kiralamış gibi gösterilerek bu uçakların kullanımı için şirketlere tahsis edilen ÖTV`si sıfır uçak yakıtı devletten alınarak piyasaya sürülmüştür. Son bir yılda 10 numara yağ üretiminde bu uçak yakıtı ve içerisine katılan geri dönüştürülmüş madeni yağ, kaçak yollar ile ülkeye giren mazot ve benzeri olarak kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Çalışır, yıllık 2 milyar Türk Lirası vergi kaybına neden olan 10 numara yağ kullanımı sorunun çözümü için akaryakıttaki ÖTV oranlarının düşürülmesi, piyasa denetimini zorlaştıran kamusal yönetsel çok başlılığın ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.