Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Ziraat mühendisleri zor durumda

Ziraat mühendisleri zor durumda

Ziraat mühendislerine  bugünün şartlarında gerekli ehemmiyetin verilmediği dikkate alınmadığı ve ülkemizin ekonomisi başta tarıma dayanması,tarımla alakası olması hasebiyle Ziraat mühendislerine ciddi anlamda iş düşmesi beklenirken bugün mühendislik ayaklar altına  düşmüştür. Bunun sebebi ise Bakanlığın ziraat mühendislerine uygulanan politikalarının yanlış olmasından kaynaklanmaktadır..

**

Yıllar önce çiftçi bilgi ile buluşamıyor, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, ziraat teknikerleri ile çiftçi bir araya getirilemiyor diye şikayet edilirdi. Bu sorunu çözmek için değişik modeller üzerinde çalışmalar yapıldı ve Targel projesi geçtiğimiz yıllarda uygulamaya konmuş,her köye bir mühendis diyerek binlerce mühendis alınarak  ziraat mühendisleri bir nebzede olsa kıymetlenmiş,fakat kurumlarda mühendis açığı olması nedeniyle mühendis arkadaşlar köylerde değil masa başında iş yapmaya başlamıştır.

**

2006 yılında yürürlüğe girmiş olan Tarımsal danışmanlık sistemi ile Çiftçilere Gerekli bilgiyi öneriyi hizmeti  Ziraat Mühendisleri tarafından verilirken ,bugün Bakanlığı'nın almış olduğu karar ile 5 Mayıs 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2016 Tarımsal Desteklemeler Kararnamesi ile tarım danışmanlığına verilen destek düşürüldü, danışman istihdam oranı azaltıldı.3000 civarında Ziraat Mühendisi işsiz konuma düşmüştür. politika güzeldi, fakat uygulama noktasında  noksanlıklar  olması,gerekli cesur adımların atılmaması, bilgisizlikten  kaynaklanan ve değerlendirme noktasında gerekli  kararların  alınmamasıyla, danışmanlık sisteminde  ilerleme kaydedilememişti.son yıllarda yapılan bazı değişiklikler ve alınan kararlar ile sistem oturmaya başlarken bugün gerekli Politikalar ziraat mühendislerle uygulanmış olsaydı ülke tarımı gerçek yerini alacaktı.

**

Bugün danışmanlık sistemi tamamen bitmiştir. Çünkü bakanlık tarımsal danışmanlık hizmetin bedelini  danışman başına 36 bin lira olan devlet desteği 20 bin liraya düşürüldü. Danışmanlık şirketleri ve bireysel danışmanlık yapanlar destekleme kapsamından çıkarıldı. Ziraat Odaları ve birliklerin   yapacağını ve sadece iki mühendis çalıştırabileceğini ve bu çalıştırma neticesinde mühendis başına 20.000 tl  gibi bir ödeme yapacağını bildirerek bakanlık tarımsal danışmanlık sistemini bitirmedi ama bitirmesine sebep oldu.

Neden mi? basit bir hesapla,Bugün bir mühendis en kötü şartlarda 1300 lira asgari ücret verilmiş olsa toplam maliyet 24 25 bin lira gibi olacaktır Bu da hem Ziraat odalarının hem tarımsal birliklerinin danışmanlık sistemini yapmayacağı anlamına gelerek,tamamen sistemi kaldırma değil  ama bu uygulama ile mecburen kendiliğinden kalkacaktır.

Yapılması gereken neydi?  çiftçiye danışmanlık hizmeti verilirken mutlak suretle çiftçinin bir takım destekleri alabilmesi için danışman bulundurması gerekiyor uygulaması yürürlükte olsaydı  veya  mutlak suretle birtakım desteklerle irtibat sağlansaydı  bu sistem daha hızlı bir şekilde ilerleyebilir devlete maddi yük getirmezdi. Sonucu kat kat daha  iyi olabilirdi. Binlerce mühendis işsiz kalmazdı. bundan dolayıdır ki yanlış programlama neticesinde sistem tamamen çökmüştür. Bu sene Bakanlığın uygulamaya koyduğu toprak analizi destekleri kaldırılması yine yüzlerce toprak analiz laboratuvarları kapatılmasına sebep olacaktır. Bu laboratuvarda çalışan Ziraat Mühendisleri de uygulanan politika ile  çalışan binlerce mühendislerde işsiz konuma düşerek  yeni iş kapıları aramaya başlayacaktır bugün Ziraat Mühendisleri ihtiyaç olması gerekirken alınmış olan kararlar neticesinde Ziraat fakülteleri şu anda en düşük puanla alan fakülteler  konumuna gelmiştir. Ülkemizin ekonomisi tarıma dayalıdır ve başarılı olunması ziraat mühendislerine gerekli ehemmiyetin verilmesinden geçer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi