Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), 2013-2014 dönemi rekolte tahmin rakamlarını açıkladı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK), 2013-2014 dönemi rekolte tahmin rakamlarını açıkladı. Buna göre sofralık zeytin rekoltesinin 410 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin 130 bin ton olması bekleniyor. UZZK Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 35 düşüş olduğunu bildirdi.

Tan, 2013-2014 dönemi zeytin ve zeytinyağı rekoltesini, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Birbirinden bağımsız dört heyetle Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının yüzde 97'sini temsil eden bölgelerde eşzamanlı çalışma yürüttüklerini aktaran Tan, toplam ağaç varlığının 163 bin 645'ten 166 bin 146 adete çıktığını kaydetti: “Meyve veren ağaçların toplam ağaç sayısına oranı geçen yıl yüzde 80'ken bu yıl 82'ye yükseldi. Sofralık zeytin, 410 bin ton olarak öngörülüyor. Bir önceki yıl 455 bin tondu, yüzde 9,9'luk azalış var. 130 bin ton olarak öngörülen zeytinyağı rekoltesi, bir önceki yıl 201 bin tondu. Geçen yıla oranla yüzde 35'lük düşüş var.” dedi.

Rekoltedeki düşüşün iklim şartları ve toplama yöntemlerinden kaynaklandığını vurgulayan UZZK Başkanı Tan, şunları söyledi: “Zeytin, ne yaparsanız yapın, elinizden ne gelirse uygulayın üstü açık fabrika, serada yetiştirilmiyor. İklim şartlarına bağlı, bakım tedbirlerine bağlı. Kuraklık ve don oluyor, rekolteler düşüyor. Bu yılın öncesinde İspanya'da 1 milyon 500 bin ton rekolte alınmışken bu yıl bazı rakamlara göre 700 bin ton; yüzde 60 rekolte kaybı var. Daha kısa dönemde hasat yapabilirsek, rekoltede daha başarılı olabiliriz. Geçen yılın sırık darbesi yiyen, zamansız hasat yapılan ya da geç hasat yapılan ağaçlarında, halkalı leke denilen hastalık görüldü. Onun da rekolte kaybında etkileri var. Bir yıl önce yapan dolu ağaçların bu yıl boş yapmasının da etkisi var. Bu yılın rekoltesi biraz daha az ama ağaç başına verim daha iyi.”

‘SURİYE'DEN GELEN MÜLTECİLER ZEYTİNYAĞI DA GETİRİYOR’

Mustafa Tan, Suriye'den gelen mültecilerin yanlarında zeytin ve zeytinyağı da getirdiğini öne sürerek, "Suriye'den insanlarla birlikte zeytin ve zeytinyağı da geliyor. Geçtiğimiz yılın rekoltesi içinde bu yağlar da var; ihraç edildi ya da iç piyasada tüketildi, bunu bilmiyorum. Güneydoğu'daki üreticilerin beyanları bu şekilde. Bu konuda çok ciddi önlemler alınması lazım. Bu, ülke ekonomisine katkı sağlamaz. Bu icraatta bulunanlar, kendilerine çekidüzen vermeli. Devlet de daha ciddi kontrollerde bulunmalı.” şeklinde konuştu.

İç piyasada zeytinyağı tüketiminin artması için kampanyalar düzenleyecekleri bilgisini de veren Tan, 2014 Mart ayına kadar "Anadolu'da Zeytin ve Zeytinyağlı Bir Gün" adı altında düzenleyecekleri kampanyada Konya, Antalya ve Ankara'da tanıtımlar yapacaklarını aktardı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.