Zeytinyağı İhracatçısı Ab’yi Kota Arttırımı İçin Zorluyor

Zeytinyağı İhracatçısı Ab’yi Kota Arttırımı İçin Zorluyor

Dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga Gıda Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Avrupa Birliği (AB)’nin Türkiye’ye zeytinyağı ihracatında 50 bin ton kota vermesi için kulis.

Dünyanın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga Gıda Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Avrupa Birliği (AB)’nin Türkiye’ye zeytinyağı ihracatında 50 bin ton kota vermesi için kulis yaptı. AB, Türkiye’ye 100 ton, yani 5 konteynerlik gümrüksüz zeytinyağı ihracatı izni veriyor. ZZTK, 5-9 Ekim 2013 arasında Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga Gıda Fuarı’nda Türkiye’nin çeşitli yörelerine ait sofralık zeytinleri ve zeytinyağını ziyaretçilere tanıtırken AB ülkeleri yanında Japonya, Brezilya, Libya, Hindistan, Çin, Tayvan, Suudi Arabistan, Gürcistan, Ukrayna ve Kanada’dan gelen ithalatçıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Dünyanın dört bir tarafından gelen işadamları, Türkiye’den sofralık zeytin ve zeytinyağı alma taleplerini iletti.

Fuara katılan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, AB’nin Türk zeytinyağına uyguladığı ton başına bin 300 Euro gümrük vergisi yüzünden Avrupa’ya yeterli miktarda ihracat yapamadıklarını söyledi. Zeytin ağacının anayurdunun Anadolu olduğunu, Türk zeytinyağlarının kalite, lezzet ve işleme teknikleri açısından İtalyan, İspanyol ve Yunan yağlarından hiçbir farkı olmadığını vurgulayan Özdolgun, kota engelinin aşılması halinde Türkiye’nin en fazla zeytinyağı tüketicisi konumunda AB’ye ihracatının ciddi bir ivme kazanacağına dikkat çekti.

AB, TÜRKİYE’YE 100 TONLUK SEMBOLİK KOTA VERİYOR

Türkiye’nin Avrupa’ya yıllık 100 ton, yani 5 konteynerlik sembolik bir gümrüksüz zeytinyağı ihraç kotası olduğuna işaret eden Özdolgun, “Tunus’un 50 bin ton kotası var. AB dışındaki tüm zeytinyağı üretici ülkelerin kotaları var. Türkiye’nin ilk etapta 10 bin ton, sonraki aşamada ise 50 bin ton kota alması lazım. Türkiye’de önümüzdeki dört beş yıllık süreçte zeytinyağı üretimi katlanarak artacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tahminlerine göre Türkiye, önümüzdeki süreçte yıllık 650 bin ton zeytinyağı üreten bir ülke konumuna gelecek. Bu rakam, şu andaki rekoltemizin yaklaşık dört katı. Üstelik AB ülkelerinde yeni zeytin ağacı plantasyonu yapılamıyor ama orada da tüketim her yıl artıyor, yani kendi üye ülkelerinin dışında zeytinyağı arzına ihtiyaçları var. Bu nedenle kısa sürede AB’den en az bir 50 bin ton kota alacağımızı ümit ediyoruz.” diye konuştu.

Anuga Gıda Fuarı’na 6 bin firmanın katıldığını, Türkiye’den 200 civarında firmanın yer aldığını aktaran Özdolgun, ZZTK standında çeşitli yörelere ait sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırdıklarını, Türkiye’den gelen zeytin ve zeytinyağının büyük beğeni topladığını kaydetti. Almanya’da sayıları milyonlarla ifade edilen Türk nüfusunun varlığına dikkat çeken Özdolgun, şöyle konuştu: “Türkiye, 2011/12 sezonunda Almanya’ya 30 milyon 661 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç etti. 2012/13 sezonunda ise yüzde 4’lük artışla 31 milyon 839 bin dolara ulaştık. Almanya, miktar bazında 11 bin 83 tonla en fazla ihracat yaptığımız dördüncü ülke olmasına rağmen değer bazında ilk sırada yer alıyor. O nedenle bu pazardaki konumumuzu güçlendirmeyi daha fazla istiyoruz. 2023 yılındaki 1 milyar dolar sofralık zeytin ihracatı hedefimizde Almanya, büyük pay alan ülkeler arasında yer alacak.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.